Rotaļas ar bērnu 3 mēnešu vecumā

Ar vārdu "rotaļas" parasti asociējas trakulīga skriešana, bumbas mešana, slēpšanās, ķīlu izpirkšana vai vārdiskas cīņas par uzvaru. Tās ir rotaļas, kas paredzētas jau lieliem bērniem un arī pieaugušajiem. Tomēr – arī pāris mēnešus vecs mazulis jau spēj un vēlas rotaļāties.

FOTO: Shutterstock.com

Runāšanās
Bērna labākā rotaļlieta šajā vecumā esat jūs — sejas vaibsti, balss un tuvums. Neviena rotaļlieta to aizstāt nespēj. Satuviniet jūsu sejas, lai izveidotos tuvs acu kontakts, un runājieties ar savu bērniņu, izmantojot pēc iespējas vairāk sejas vaibstu un dažādas balss intonācijas. Bērns nesaprot, ko jūs sakāt, tāpēc teorētiski varat runāt kaut vai par atlaidēm veikalā vai izteikt visu, ko domājiet par savu priekšnieku. Ja vien jūs to darīsiet izteiksmīgi, bērnam būs ļoti interesanti.


Sagrābšana un atlaišana
Salīdzinoši agrā vecumā bērniņi mācās saķert lietas un atkal atlaist. Parasti bērnam labi sanāk apķeršanas kustība. Tāpēc saķeršanas un atlaišanas vingrinājumi bieži vien jāizpilda daudzas, daudzas reizes, lai atlaišana izdotos. Palīdziet mazulim trenēties, ļaujot viņam apķert jūsu pirkstus. Kamēr bērns ir apķēris pirkstus, viegli pacilājiet viņa rociņas uz augšu un leju, arī apļveida kustībās un uz sāniem, tādā veidā nedaudz patrenējot roku muskuļus. Ja bērns pretojas kustībām, nespiediet viņu vingrinājumus izpildīt, bet pamēģiniet kādu citu reizi.


Dejošana
Maziem bērniem ļoti patīk mūzika, priekšroku dodot lēnam un atslābinošam ritmam. Šādu mūziku bērnam var uzlikt vienkārši klausīties, kamēr viņš guļ savā gultiņā, bet, mazulim noteikti patiks, ja paņemsiet viņu sev uz rokām un nedaudz kopā padejosiet.

Reklāma
Reklāma


“Braukšana ar riteni”
Mazuļa kāju muskuļu attīstībai vecāki var palīdzēt paņemot bērna pēdiņas katru savā rokā un kustināt ceļos salocītas kājas, it kā mazulis brauktu ar riteni.


Velšanās kopā ar mammu vai tēti
Apgulieties pati uz grīdas vai lielā gultā uz muguras, apguldiet bērnu uz vēderiņa sev uz krūtīm, apķeriet viņu ar rokām, lai viņš nenokrīt, un veļaties kopā ar bērnu uz riņķi — par visiem 360 grādiem — vispirms uz vienu pusi, tad uz otru pusi. Pārveļoties uz vēdera uzmanieties, protams, lai nesaspiestu bērnu, bet nedaudz patrenējoties, šis vingrinājums sanāk tīri raiti.

Avots: Zaiga Strutmane. Ikdiena ar mazuli. Jumava, 2008.