Stingrāk kontrolēs to zāļu lietošanu, kas var izraisīt jaundzimušā kroplības

Lai nodrošinātu drošu un efektīvu zāļu lietošanu iedzīvotājiem papildus jau noteiktajiem riskmazināšanas pasākumiem, turpmāk izotretinoīnu, talidomīdu un lenalidomīdu saturošās zāles izrakstīs uz īpašās receptes veidlapas. Līdz šim uz šādas receptes izrakstītas tikai narkotiskās un psihotropās vielas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pierādīts, ka, lietojot minētos medikamentus (lenalidomīdu ārsts paraksta onkoloģisku saslimšanu gadījumā, talidomīdu – multiplās mielomas ārstēšanai, izotretinoīnu – piņņu ārstēšanai) grūtniecības periodā, pastāv jaundzimušo kroplību risks. Šo zāļu lietošana atļauta tikai stingrā ārsta uzraudzībā; pie atbilstošām indikācijām un ievērojot noteiktos riska mazināšanas pasākumus šo zāļu lietošana ir droša un efektīva.

Jau ziņots, ka ar 1. jūliju stāsies spēkā grozījumi noteikumos par recepšu veidlapu izgatavošanu un uzglabāšanu, kā arī recepšu izrakstīšanu un uzglabāšanu, lai nodrošinātu stingrāku kontroli minēto preparātu parakstīšanā un lietošanā

Zāļu valsts aģentūra aicina pirms jebkuru zāļu lietošanas grūtniecības laikā, konsultēties ar ārstu.

Noteikumi paredz, ka pirms ārstēšanas sākšanas ārstam jāinformē pacients par riskiem, kas saistīti ar grūtniecības iestāšanos, un jāpārliecinās, ka pacients ir iepazinies ar grūtniecības nepieļaušanas programmu atbilstoši dzimuma un vecuma reproduktīvajam potenciālam un ir parakstījis informētās piekrišanas dokumentu. Ir noteikts, ka zāles, kas satur izotretinoīnu vai talidomīdu, reproduktīva vecuma pacientēm drīkst izrakstīt ne vairāk kā vienu mēnesi ilgam ārstēšanas kursam, bet pacientēm, kas nav reproduktīvā vecumā, - ne vairāk kā trīs mēnešu ilgam ārstēšanas kursam.

Zāļu valsts aģentūra vērš uzmanību, ka neviens no līdz šim zināmiem teratogēniskiem* savienojumiem neizraisa iedzimtus defektus visiem to darbībai pakļautiem subjektiem. Pat stipri teratogēniskas vielas (piemēram, talidomīds un retinoīdi)  iedzimtos defektus rada tikai attiecīgi 20% un 38% vēl nedzimušiem augļiem.

Ir noteikts, ka zāles, kas satur izotretinoīnu vai talidomīdu, reproduktīva vecuma pacientēm drīkst izrakstīt ne vairāk kā vienu mēnesi ilgam ārstēšanas kursam.

Reklāma
Reklāma

Tā sauktā „talidomīda traģēdija” bija impulss vienotas zāļu lietošanas drošības uzraudzības sistēmas ieviešanai. Atgādinām, ka talidomīdu ārstniecības praksē ieviesa 1957. gadā. Kā vieglu miega un pretvemšanas līdzekli talidomīdu diezgan plaši parakstīja sievietēm grūtniecības sākumposmā. Apmēram četrus gadus pēc minēto zāļu plašas lietošanas dažādās pasaules valstīs konstatēja līdz tam reti novērotas iedzimtas kroplības.

Diemžēl pētījumi ar dzīvniekiem ne vienmēr var noderēt, jo zāles, kas ir teratogēniskas cilvēkam, ne vienmēr tādas ir dzīvniekiem un otrādi. Ētisku apsvērumu dēļ jaunu zāļu izpēte grūtniecēm netiek veikta. Tādēļ zāļu teratogēniskā iedarbība uz cilvēku var tikt atklāta tikai pēc zāļu nonākšanas plašā apritē.

Zāļu valsts aģentūra aicina pirms jebkuru zāļu lietošanas grūtniecības laikā, konsultēties ar ārstu.

*Par teratogēniskām sauc vielas, kas spēj radīt iedzimtas anomālijas vai funkcionālus defektus embrionālās vai augļa attīstības laikā. Teratogēniskums ir viens no zāļu būtisku blakņu veidiem.

 

Ieskaties: www.zva.gov.lv