Pārāk īsa, pārāk gara, aptinusies. Nabassaites iespējamās problēmas

Ir tik saprotami, ka māmiņām raizes dara katra atkāpe no normas, kas fiksēta grūtniecības laikā. Šoreiz atbildām uz topošo māmiņu jautājumiem par problēmām, kas saistītas ar nabassaiti. Uz vecāku uzdotajiem jautājumiem atbild Ģimenes veselības centra Stārķa ligzda dabisko dzemdību vecmāte Iveta Bērziņa.

Ne bez pamata tiek runāts par to, ka grūtniecei ir nepieciešams dzīvot mierā.

FOTO: Mārcis Baltskars, http://www.baltskars.lv/

Ne bez pamata tiek runāts par to, ka grūtniecei ir nepieciešams dzīvot mierā.

 

 

Pārāk īsa nabassaite

"Gaidu otro bērniņu un uztraucos par to, vai man atkal nebūs pārāk īsa nabassaite, kā ar pirmo bērniņu. Pirms dzemdībām daktere secināja, ka mazais nav apgriezies ar galviņu uz leju. Piedāvāja ķeizargriezienu, bet es atteicos. Dzemdībās atklājās iemesls, kāpēc viņš nav apgriezies. Nabas saite par īsu. Tāpēc tad, kad viņš dzima, nabassaitei nāca līdzi placenta, kas uzkrita mazajam virsū. Viņš smaka. Viss beidzās labi. Bet vai jūs nezināt, kāpēc nabassaite var būt garāka vai īsāka? Vai tas ir atkarīgs no ēdiena, fiziskām aktivitātēm, vai vienkārši — tā gadās?"
Atbilde: To, cik gara vai īsa izveidosies nabassaite, nosaka ģenētika, un iepriekš to nevar paredzēt. Vienai un tai pašai sievietei vienā grūtniecībā nabassaite var būt normāla garuma, kamēr nākamajā — pārāk īsa. Un tam nav nekāda sakara ne ar ēdienu, ko lietojam, ne fiziskajām aktivitātēm. Taču gribu uzsvērt, ka ne īsa, ne gara nabassaite neizslēdz iespēju bērnu dzemdēt dabiski. Ja nabassaite ir par īsu, bērns vienkārši dzimst lēnāk. Māmiņa raksta, ka mazulim piedzimstot, viņam virsū uzkrita placenta un viņš sācis smakt, taču placenta nav nekāds milzu spilvens, ko grūti būtu nocelt un kas varētu apdraudēt mazuļa dzīvību vai veselību. Nekas no minētā nenorāda, ka māmiņa pati mazuli nevarētu dzemdēt.
Reizēm, kad nabassaite ir pārāk īsa, dzemdības vienkārši „neiet”. Bērns un mātes organisms pats pasaka: „Nebūs te nekas, mēs to neizdarīsim!” Bieži vien arī dzemde pēkšņi sāk reaģēt pretēji gaidītajam — tā samazina sāpju daudzumu. Nereti šādā brīdī slimnīcās grūtniecei dzemdības sāk stimulēt, bet šai brīdī „stop” pasaka bērns. Ar sirdstoņu izmaiņām viņš ziņo — nebūs labi! Un ārsti pieņem lēmumu, ka jātaisa ķeizargrieziens. Tas šodien ir liels pluss, ka līdztekus dabiskajām dzemdībām pastāv arī šī iespēja, kas gadījumos, kad dzemdības neiet gludi, glābj kā mammu, tā bērnu.  
 


Nabassaitē mezgli

"Gaidāmajam mazulim konstatēts nabassaites mezgls. Ko tas nozīmē, vai to var redzēt USG, kā tas var kaitēt mazulim?"

Atbilde: Nabassaites mezgli visbiežāk veidojas grūtniecības pirmā trimestra laikā, taču ne vēlāk kā 16. nedēļā. Kādēļ tā notiek? Parasti iemesls ir māmiņas pārdzīvojumi, piedzīvots liels stress, kādēļ bērns apmet kūleni, šādi uzmetot no nabassaites cilpu un izveroties tai cauri. Dažkārt pie dzemdībām konstatējam, ka bērns uzmetis pat trīs mezglus. Kamēr tie nav pievilkti, mezgli nav bīstami, ja notiek pretējais — bērns aiziet bojā, jo vairs nespēj saņemt ne skābekli, ne barības vielas. Ja šos mezglus ļoti meklētu, ultrasonogrāfijā tos redzētu, taču daudz svarīgāk par šo faktu ir nokonstatēt, kāda ir asins cirkulācija nabassaitē, ko var konstatēt, izdarot doplerogrāfijas izmeklējumu.
Daudz un ne bez pamata tiek runāts par to, ka grūtniecei ir nepieciešams dzīvot mierā, ka grūtniecību vajadzētu baudīt ar prieku un laimes sajūtu. Taču mēs neviens nevaram zināt, kādi triecieni dzīvē mūs gaida — pēkšņi kaut kas notiek un bērniņš vienkārši tā iespaidā apmet kūleni. Taču ļoti bieži nabassaites mezgli ir kā pārsteigums vai secinājums tam, kāpēc dzemdības bija lēnākas. Jo dzemde, sargājot bērnu, pati šo procesu piebremzē. Ja dzemdības šādā situācijā tiek stimulētas (paātrinātas), bieži vien var sākt mainīties bērna sirdstoņi, kādēļ jāveic ķeizargriezienu. To vai bērns varēs piedzimt pats, nevar iepriekš zināt.
 


Nabassaite ar diviem asinsvadiem

"Manam gaidāmajam mazulim nabassaitē ir divi, nevis trīs asinsvadi. Ko tas nozīmē? Vai mazulis piedzims vesels?"

Atbilde: Tas, ka nabassaitei ir tikai divi asinsvadi, liecina par iedzimtu patoloģiju. Arī tā ir ģenētika, ko nevaram iepriekš paredzēt un izmainīt. Jāatzīst, ka bērnam ir nepieciešami šie trīs asinsvadi, taču tas, kuram ir lemts piedzimt, tas piedzims. Jo ir redzēts ne viens vien mazulis, kas spējis šī viena asinsvada iztrūkumu nokompensēt. Jārēķinās, ka bērniņš var būt mazāks, neiznests, var būt nepieciešamas pārbaudes, lai izslēgtu aizdomas, ka viņam varētu būt vēl kāda patoloģija. Protams, arī šādā situācijā dzimst veseli bērni. Vienīgais, ko māmiņa var darīt grūtniecības laikā, ir pastiprināti sekot līdzi tam, lai asinīs būtu normai atbilstošs hemoglobīna līmenis (pretējā gadījumā bērns vēl vairāk cietīs no skābekļa trūkuma) un ēst maksimāli sabalansētu uzturu, lai mazuli nodrošināt ar vērtīgām barības vielām.
 


Bērniņš satinies nabassaitē

"Kāpēc bērniņš satinas nabassaitē? Vēlos uzzināt, vai ir bīstamas dzemdības, ja mazulim nabassaite ir ap kaklu un vēderu?"

Reklāma
Reklāma

Atbilde: Ir divi dažādi viedokļi par to, kāpēc mazulis satinas nabassaitē. Medicīniskais viedoklis saka: kad bērnam trūkst skābeklis (grūtniecei ir pazemināts hemoglobīna līmenis asinīs), viņš ļoti aktīvi kustās. Ja nabassaite ir garāka, viņš tajā iepinas un vairs nevar izpīties laukā. Tēlaini izsakoties: ja pieaugušu cilvēku mēģinātu pakārt, viņš arī purinātos un mēģinātu tikt pie skābekļa. Ja māte saka: bērns vēderā nav mierīgs nevienu brīdi, tas norāda, ka mazulim skābekļa ir stipri par maz! Bet bez tā normāli augt nespēj neviena dzīva būtne!
Taču ir vēl otrs, ne mazāk svarīgs skaidrojums, kādēļ bērns satinas nabassaitē, un tam ir psiholoģisks pamatojums. Mēs esam bieži pārliecinājušās, ka šāda situācija gadās, ja mātes un gaidāmā bērna tēva starpā ir neatrisinātas attiecības. Ir bijuši gadījumi, kad māmiņai sonogrāfijā konstatē, ka mazulim nabassaite ir ap kaklu, un mēs izrunājam, ka viņai jāmēģina saprast, kas ir tie neizrunātie jautājumi viņai ar partneri? Kad tas saprasts, nepieciešams pastāstīt bērnam, ka tās ir tikai pieaugušo problēmas, ka bērns, neskatoties ne uz ko, tāpat tiek mīlēts un gaidīts. Un cik interesanti, jau pēc nedēļas bērns ir iztinies no nabassaites!
Ja nabassaite ir ap kaklu un vēderu, dzemdības nav ne ar ko bīstamākas kā tad, ja tā ir aptinusies tikai ap kaklu. Ir gadījumi, kad klāt pietīta arī kāja un esmu redzējusi bērnus, kam nabassaite bijusi ap kaklu aptinusies četras reizes. Bet bērns piedzimst normāli un ir vesels!



Nabassaite un cilmes šūnas

"Dabisko dzemdību piekritēji mēdz ieteikt, lai slimnīcā palūdz nabassaiti nepārgriezt uzreiz, bet ne ātrāk kā pēc 20-30 minūtēm. Kāpēc? Bērniņš caur pulsējošo nabassaiti saņem cilmes šūnas? Ko tās dod?"

 

Atbilde: Nabassaiti pārgriež brīdī, kad tā beidz pulsēt. Vienai sievietei tas notiek  pēc 10-15 minūtēm, citai pēc 30 minūtēm. Kad nabassaite beidz pulsēt, tas liecina, ka placenta ir atdalījusies, tā vairs nav kontaktā ar dzemdi, tātad tai vairs nav ko bērnam dot. Dzemdi kādreiz sauca par otru māti, kas bērniņu visu grūtniecības laiku ir iznēsājusi, pabarojusi un arī zina, kā to piedzemdēt. Kad bērns ir piedzimis, tā kā jau māte bērnam līdzi dod ceļa maizi: caur placentu un nabassaiti dzemde maksimāli mazulim ievada imūnvielas, vitamīnus un cilmes šūnas. Pēdējām piemīt unikālas īpašības, lai organisms spētu pretoties visdažādākajām saslimšanām.
 


Nabassaite ap kaklu un bērns tūpļa guļā

"Šodien uzzināju, ka mazais guļ "tūpļa guļā" un nabassaite viņam ir divas reizes aptinusies ap kaklu. Tagad ir 28/29 nedēļa. Daktere teica, ka ja nesagriezīsies pareizi, tad būs jātaisa plānots "ķeizars". Bet tā kā mana pirmā meita pirms deviņiem gadiem ir nākusi pasaulē ar neplānotu "ķeizaru", tad daktere iesaka jebkurā gadījumā taisīt "ķeizaru", jo pie dabīgām dzemdībām var plīst iepriekšējā "ķeizara" rētas vieta, kas ir tikai 4 mm bieza. Un ja tā notiek, tad gan mazais, gan es varu nomirt. Tomēr es gribētu zināt, vai manā gadījumā būtu iespējams bērnu dzemdēt dabīgi? Vai, taisot otro "ķeizaru", griež iepriekšējā vietā (pa rētu) vai tomēr blakus un beigās sanāk divas rētas?"

Atbilde: Kā jau sacīju, nabassaite ap kaklu, parasti liecina par vecāku nenokārtotām attiecībām, kādām problēmām, uztraukumiem. Savukārt tūpļa guļa no psiholoģiskā viedokļa ir bērna protests — viņš nevēlas nākt pasaulē. Parasti grūtniecēm saku: padomā, vai tev šobrīd dzīvē nav kaut kas svarīgāks par bērnu. Ko mammas dažkārt dara: par visu varu cenšas pabeigt remontu vai paspēt izdarīt pēdējos darbus — viņas visā tajā ir tik ļoti iesaistījušās, ka īsti par bērnu domāt nav laika. Bet mazulis saprot, ka tur — laukā — ir problēmas, man taču tur nav vietas?! Tādēļ atkal ir svarīgi ar bērnu runāt, pateikt, ka ir lietas, ko tev nav izdevies nokārtot un mazuli nomierināt, ka tas nekas, ka viss atrisināsies. Apmēram 99% no grūtniecēm, kuras ir klausījušas šim padomam un ar mazuli runājušas, viņš ir apgriezies ar galvu uz leju.
Atbildot uz jautājuma otru daļu: pēc ķeizargrieziena dabīgi dzemdē ļoti daudzas grūtnieces. Taču, protams, ka pirms tam sonogrāfijā ārsts paskatās, kāda izskatās rēta un dod slēdzienu, vai tā pietiekami labi sadzijusi un nav draudu, ka dabisko dzemdību laikā tā varētu plīst. Ārsts skata, vai rētai ir visi muskuļu slāņi, vai nav kādi pārrāvumi, tāpēc nav būtiski, cik bieza tā ir — 4mm vai 7mm — sonogrāfijas ārsts arī dod slēdzienu, cik rēta ir droša. Ja rēta nav droša, ķeizargrieziena laikā ārsts griež pa jau esošo rētas vietu, jo, to sašujot otrreiz, var panākt, ka tā sadzīst labāk. Ja tā notiek, trešo bērniņu māmiņa jau var mēģināt dzemdēt pati.
 
IZLASI ARĪ:

Dzemdības, ja nabassaite ap kaklu

Grūtniece nedrīkst staipīties?