Dziednieciskais aromāts pret depresiju, saaukstēšanos un nogurumu jeb Dabiska ārstēšanās ar ēteriskām eļļām

Aromterapija jeb ēterisko eļļu izmantošana pasaulē kļūst arvien populārāka. Lai gan aromterapija nevar aizstāt klasisko medicīnu un ārsta nozīmētos medikamentus, tā var būtiski uzlabot pašsajūtu, mazināt trauksmes un stresa ietekmi, nomierināt vai uzmundrināt, palīdzēt sakārtot domas un ķermeņa darbību. Bieži ar to pietiek, lai darītu mūs veselākus un laimīgākus.

Pirmās vēstures liecības par aromterapiju atrodamas apmēram pirms pieciem tūkstošiem gadu senajā Ēģiptē, kur priesteri tās izmantoja reliģiskās ceremonijās. Vēlāk Indijā aromterapija tika ierakstīta vēdās, ir aprakstītas vairāk kā 700 augu ēterisko eļļu īpašības.

FOTO: Shutterstock.com

Pirmās vēstures liecības par aromterapiju atrodamas apmēram pirms pieciem tūkstošiem gadu senajā Ēģiptē, kur priesteri tās izmantoja reliģiskās ceremonijās. Vēlāk Indijā aromterapija tika ierakstīta vēdās, ir aprakstītas vairāk kā 700 augu ēterisko eļļu īpašības.

Eiropā 20. gs. sākums glabā kādu interesantu notikumu – franču ķīmiķis Renē Moriss Gatfoss, eksperimentējot savā laboratorijā, nejauši apdedzināja roku un, lai mazinātu sāpes, iemērca to tuvākajā traukā ar šķidrumu. Traukā izrādījās lavandas eļļa. Par pārsteigumu zinātniekam, roka sadzija daudz ātrāk nekā parasti, turklāt neatstājot rētas. Veicot pētījumus, viņš konstatēja, ka daudzu dabisko ēterisko eļļu iedarbība ir daudz spēcīgāka kā sintētisko preparātu.

Ēterisko eļļu iedarbība
Viena no būtiskākajām dabīgo ēterisko eļļu īpašībām ir tā, ka tām nav negatīvu blakus efektu. Viena ēteriskā eļļa var saturēt 120-600 dažādas bioaktīvas vielas, kuras, atkarībā no vajadzības, uz organismu var iedarboties dažādi. Ar to arī ir izskaidrojama ēteriskajām eļļām raksturīgā daudzpusīgā iedarbība. Lūk, daži piemēri!

Piparmētru ēteriskā eļļa
Eļļai piemīt antiseptiska, pretsāpju un stimulējoša iedarbība. Tā veicina sviedru izdalīšanos, stiprina nervus un mazina spazmas. Tiek izmantota lokāli, ārstējot gļotādas bojājumus, ko pavada nieze.

Eikalipta ēteriskā eļļa
Viena no eļļām, kas visveiksmīgāk palīdz tikt galā ar elpošanas ceļu slimībām. Šīs eļļas sastāvā esošais spirts – eikaliptols – spēj samazināt gļotu veidošanos un palīdz tām izdalīties. Eikalipta eļļa visātrāk iedarbojas inhalācijas veidā. Tai piemīt antiseptiskas, antibakteriālas, pretvīrusu, pretiekaisuma, pretsāpju un spazmolītiskas īpašības. Eikalipta eļļa veicina atkrēpošanu, mazina drudzi, veicina sviedru izdalīšanos, stimulē audu reģenerāciju, mazina tūsku, veicina asiņu piesātināšanos ar skābekli un mazina cukura līmeni asinīs. To lieto bronhīta, reimatisma, artrīta, klepus un neiralģijas ārstēšanā, arī kā efektīvu līdzekli stafilokoku un streptokoku infekcijas ārstēšanā.

Ziemciešu ēteriskā eļļa
Eļļai ir antiseptiska, pretsāpju, urīndzenoša un menstruālo ciklu normalizējoša iedarbība. Tā uzlabo vielmaiņu, stimulē asinsriti un veicina atkrēpošanu. Lieto skalošanai kakla sāpju gadījumā.

Austrālijas sudrabkoka ēteriskā eļļa
Eļļu lieto inhalācijās bronhiālo slimību gadījumos. Ieziežot eļļu kakla rajonā, tiek noņemta muskuļu spriedze. Iedarbība: antiseptiska, spazmolītiska, pretsāpju, atkrēpošanu veicinoša, palīdz apturēt asiņošanu.

Krustnagliņu ēteriskā eļļa
Senajā Ķīnā iedzīvotāji pirms vizītes pie augstām amatpersonām, lai neaizkaitinātu vadītāju, grauzuši krustnagliņas elpas uzlabošanai. Eiropā krustnagliņas sāka novērtēt tikai viduslaikos, pievienojot trūcīgām maltītēm, lai piešķirtu ēdienam garšu. Krustnagliņu eļļai ir stimulējoša un pretsāpju iedarbība, tā veicina atkrēpošanu un pazemina temperatūru.

Kumelīšu drogas
Drogas satur 0,5-1,5% ēterisko eļļu, kuras galvenā aktīvā sastāvdaļa ir bisabolols, kam piemīt pretiekaisuma, pretalerģiskas un nomierinošas īpašības. Medicīnā to lieto kā pretsāpju un viegli nomierinošu līdzekli pret bezmiegu. Kumelīšu tējai ir nomierinoša un nogurumu mazinoša iedarbība, komprešu veidā (piemēram, uz sāpošām locītavām vai pie muskuļu sastiepumiem) — sāpes atvieglojoša.

Timiāns
Timiāns satur apmēram 2% ēteriskās eļļas (galvenās sastāvvielas: cimols, timols - ēteriskajā eļļā 20 - 40%), rūgtvielas, miecvielas, sveķveida vielas un pigmentus. Tam piemīt baktericīda un dezinficējoša iedarbība. Tautas medicīnā timiānu plaši lieto pret garo klepu un bronhītu, jo tas sašķidrina gļotas. Farmaceitiskajā rūpniecībā timiānu izmanto dažādu sīrupu, ekstraktu un ārstniecisko tēju gatavošanai.

Kliņģerītes
Klinģerīšu ziedlapiņās ir daudz karotīna, arī likopīns, citroksantīns, ēteriskās eļļas, gļotvielas (4%), organiskās skābes, triterpēni un bioflavonoīdi. Lapas satur rūgtvielu kalendīnu, saponīnu un miecvielas (6,4%). Sēklās ir augu eļļa, alkaloīdi. Augam piemīt izteiktas fitoncīdas īpašības, tas mazina audzēju veidošanos. Klinģerīšu tēju izmanto kā sviedrēšanas un atkrēpošanas līdzekli, saaukstēšanās gadījumos, pret krampjiem, galvassāpēm un reiboņiem. Kliņģerīšu iedarbība ir antiseptiska, baktericīda, sāpju remdinoša.

Autore: Liene Āķīte, kosmētiķe, aromterapijas speciāliste

Reklāma
Reklāma