Kāpēc svešvalodas vieglāk apgūt agrā bērnībā

Sadarbībā ar Britu padomi Latvijā ir tapis materiāls par to, kāpēc maziem bērniem ir vieglāk apgūt svešvalodas. Bērni papildus dzimtajai valodai var apgūt angļu valodu un šajā rakstā tiks stāstīts par to, kāda ir vecāku loma šajā procesā. 

Mazi bērni valodu apgūst ļoti dabiski.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mazi bērni valodu apgūst ļoti dabiski.

 

Mazi bērni valodu apgūst ļoti dabiski – atšķirībā no pusaudžiem un pieaugušajiem viņiem piemīt iekšēja vēlme jeb motivācija uztvert valodu bez apzinātas mācīšanās. Bērni spēj imitēt izrunu un paši izsecināt, kā darbojas valodas likumi. Viņiem pat prātā neienāk doma, ka iemācīties runāt angliski ir grūti, ja vien to priekšā nepasaka kāds pieaugušais, kurš pats angļu valodu visticamāk ir mācījies akadēmiskā ceļā vēlākā vecuma posmā, par mācību līdzekļiem izmatojot uz gramatiku balstītas mācību grāmatas.

 

Protams, ikviens no mums vēl mūsu bērniem to vieglāko ceļu uz valodas apguvi. Tomēr ir dažādi faktori, kas var kavēt un kas var veicināt mācības. 

 

Šeit ir pieci iemesli, kāpēc bērnam ir vieglāk iemācīties valodu agrā bērnībā.

 

• Vienotas stratēģijas

Mazuļi pielieto individuālas, iedzimtas valodas mācīšanās stratēģijas, lai apgūtu ģimenē lietoto valodu, un drīz viņi apjauš, ka šīs pašas stratēģijas var izmatot arī angļu valodas apguvei.

 

• Mācības kā spēle

Maziem bērniem ir pietiekoši daudz laika, lai mācītos spēlējoties. Viņi apgūst valodu, līdzdarbojoties aktivitātēs kopā ar pieaugušajiem. Vispirms viņi izprot pašas darbības jēgu un tad – valodas, kurā pieaugušie ar viņiem runā, jēgu.

 

Reklāma
Reklāma

• Vairāk laika

Maziem bērniem ir vairāk laika, lai savā ikdienas ritmā iekļautu arī angļu valodas apguvi. Skolu mācību programmas kļūst arvien brīvākas, un bērnu galvas vēl netiek pārslogotas ar faktiem, kas jāatceras un pēc tam tiek pārbaudīti. Mājas darbu var būt maz vai arī to vispār var nebūt, turklāt bērni vairs nav tik ļoti pakļauti stresam, ka viņiem jāsasniedz kāds noteikts standarts.

 

• Piemērs nākotnei

Bērni, kuriem dota iespēja agrā bērnībā apgūt otru valodu, arī turpmāk dzīvē, mācoties citas valodas, pielieto tās pašas iedzimtās valodas apguves stratēģijas. Trešās, ceturtās utt. valodas apguve ir daudz vienkāršāka nekā otrās valodas apguve.

 

• Labākas prasmes

Maziem bērniem, kuri drīzāk apgūst valodu nekā apzināti to mācās, kā to dara lielāki bērni un

pieaugušie, visticamāk būs labāka izruna, kā arī valodas un kultūras izjūta. Monolingvāliem bērniem sasniedzot pubertātes vecumu, kad viņi kļūst kautrīgāki, valodas apguves spējas mazinās. Šajā laikā viņi apjauš, ka angļu valoda ir jāmācās apzināti ar mācību programmu, kas veidotas uz gramatikas bāzes, palīdzību. Vecums, kad notiek šīs pārmaiņas, lielā mērā ir atkarīgs no bērna individuālā attīstības līmeņa un no tā, ko no viņa sagaida apkārtējā

sabiedrība.

 

Spēlējies, uzzini, izpēti un apgūsti angļu valodu - angļu valodas apguves resurss bērniem: http://learnenglishkids.britishcouncil.org/ 

 

Bezmaksas angļu valodas apguves resurss pieaugušajiem:

http://www.britishcouncil.org/learnenglish