Latvijas vakcinācijas kalendārs – viens no draudzīgākajiem Eiropā

Latvijas bērnu vakcinācijas kalendārā ir iekļautas vakcīnas pret 13 infekcijas slimībām un, Latvijas vakcinācijas kalendārs starptautiskā konferencē novērtēts kā viens no efektīvākajiem un draudzīgākajiem imunizācijas kalendāriem Eiropā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Marta sākumā Ungārijā un Lietuvā notika divi vērienīgi pasākumi, kurā dažādu valstu speciālisti dalījās pieredzē par bērnu imunizāciju veselīgai nākotnei. Latviju šajās konferencēs un apaļā galda diskusijā pārstāvēja Valsts aģentūras Latvijas Infektoloģijas centrs direktore, profesore Baiba Rozentāle.


Latvijas vakcinācijas kalendārs tika novērtēts kā viens no draudzīgākajiem Eiropā, jo mūsu kalendārā iekļautas vakcīnas pret 13  infekcijas slimībām. Skatīt kalendāru.

 

Kā viens no aspektiem vakcīnregulējamo infekcijas slimību izskaušanā un vakcinācijas nozīmes izpratnē, abos pasākumos tika uzsvērts sabiedrības izglītošanas jautājums vakcinācijas nepieciešamībā. Arī Latvijā pēdējā laikā ir nācies saskarties ar gadījumiem, kad vecāki neizprot vakcinācijas nepieciešamību un nozīmi, kā rezultātā atsakās bērnus vakcinēt. Diemžēl, šādai rīcībai var būt arī bēdīgas sekas, kas beidzas ar komplikācijām vai pat bērna zaudēšanu.

 

Reklāma
Reklāma

Profesore Baiba Rozentāle: „Aicinu vecākus un ģimenes ārstus vairāk sadarboties, jautāt, skaidrot un, galvenais, izdarīt visu savu bērnu labā, lai viņi būtu veseli, atceroties, ka tieši vecāki ir tie, kuri izlemj bērnu vietā. Pasaules Veselības Organizācija ir uzstādījusi mērķi līdz 2015.gadam par 2/3 samazināt bērnu, kas ir jaunāki par 5 gadiem, nāves gadījumus, kuru cēlonis ir infekciju slimības. Arī Latvija strādās pie šiem jautājumiem, Latvijas Infektoloģijas centra speciālisti piedalīsies Imunizācijas valsts programmas izstrādē 2012.-2014.gadam. Salīdzinot varētu teikt,  mūsdienu sabiedrība ar prieku uzņem katru jaunu tehnoloģiju parādīšanos – mobilie telefoni, planšetdatori utt., bet tajā pašā laikā, ar neizpratni un negatīvismu uztver jaunu zinātnisko atklājumu pielietošanu veselības saglabāšanā."

 

Pēc Latvijas Infektoloģijas centra sniegtās informācijas

Sindija Meluškāne