12 lieliskas idejas Lieldienu galdam

Jau izsens olas ir bijis viens no galvenajiem cienastiem Lieldienās. Bet ne vienīgais. Lieldienu galdā saimnieces var likt arī sviestu, ceptu vai žāvētu šķiņķi, aukstu teļa vai cūkas cepeti, sieru, kūpinātas vai žāvētas zivis, galertu, dažādus ievārījumus, biezpiena cepumus. Lieldienu galda patīkams papildinājums ir svaigas bērzu sulas.

FOTO: Aigars Jansons, http://www.ajstudio.lv/

LIELDIENU BULJONS
Sastāvdaļas:
1,5 - 2 kg liellopu gaļa ar kauliem
2 lieli burkāni
1 kālis
sīpols
puravs
pētersīļi un selerijas
Pagatavošana:
Liellopu gaļu ar kauliem aplej ar 5—6 l auksta ūdens, uzvāra uz ātras uguns. Kad buljons pāris reižu stipri uzvārījies, vāra uz lēnas uguns 3—4 stundas, pieliekot sagrieztus un apceptus burkānus un kāli. Tāpat neapceptus pieliek  sīpolu, puravu, pētersīļus un seleriju. Gatavu nostājušos buljonu viegli nolej no padibenēm, izkāš caur tīru drāniņu. Pasniedz ar pīrādziņiem vai citām piedevām.

LIELDIENU PĪRĀDZIŅI
Sastāvdaļas:

Mīklai
1 glāze piena
30 g sviesta
l/2 kg miltu
sāls
1 tējkarote cukura
20 g rauga
Pildījumam
400 g žāvētas gaļas
2 karotes tauku vai sviesta
3 karotes buljona
2 karotes skāba krējuma
sāls
pipari
1—2 sīpoli
Pagatavošana:
Lai pagatavotu mīklu, pienu sasilda līdz 30°C, sakuļ ar pusi no miltiem, pieliek cukurā izkausētu raugu un kuļ, līdz mīkla kļuvusi vienlīdzīgi gluda, pārkaisa ar miltiem, noliek siltumā, lai norūgst. Uzrūgušai mīklai pieliek sviestu, sāli, atlikušos miltus, samīca, ļauj uzrūgt.
Lai pagatavotu pildījumu, sīpolus sakapā, apcep taukos brūnus, pieliek samalto gaļu, brīdi pasutina, pielej buljonu, pieliek krējumu, sāli, piparus, labi sajauc, atdzesē un pilda pīrādziņos.
Var darīt arī tā: Pildījumam var pievienot arī sēnes, vārītus rīsus vai biezpienu.

OLU REŅĢU OMLETE
Sastāvdaļas:
5 olas
10 žāvētas reņģes
1 glāze piena
1 tējkarote miltu
sāls
2 karotes sviesta
Pagatavošana:
Olas sakuļ, pielej ar miltiem sajauktu pienu, sāli, labi sakuļ. Sakultai olu masai pieliek notīrītas un sagrieztas reņģes un cep uz lēnas uguns, viegli apmaisot, lai olas savilktos, bet maisījums netiktu brūns. Kad masa sabiezējusi, ieliek bļodā un pasniedz. Maisījumam var pievienot arī papriku vai svaigus tomātus.

LIELDIENU MAIZE
Sastāvdaļas:

6 - 10 olu dzeltenumi
300 g sviesta
300 - 400 g cukura
100 g rauga
1 glāze salda krējuma
2 glāzes salda piena
2 kg miltu
citrona miziņa
100 g žāvētas plūmes vai rozīnes
Pagatavošana:
No piena, krējuma un puses miltu uzliek rauga mīklu, labi uzraudzē. Uzrūgušai mīklai pieliek ar cukuru saputotus olu dzeltenumus un sviestu, samīca ar atlikušajiem miltiem, beigās pieliekot žāvētas plūmes vai rozīnes un citrona miziņu, uzraudzē, saformē, ļauj uzrūgt un cep.

LIELDIENU CEPUMI
Sastāvdaļas:

150 g sviesta
80 g riekstu
2 olas
150 g cukura
300 g miltu
1/2 paciņas cepamā pulvera,
1 karote skāba krējuma
Pagatavošana:
Sviestu, cukuru un  olas saputo. Miltus sajauc ar cepamo pulveri, samīca ar saputoto sviestu, pieliekot krējumu un kapātus riekstus, samīca, sarullē garenas stangas, sagriež slīpos gabaliņos, pārsmērē ar olu un cep.

LIELDIENU SALDAIS BIEZPIENS
Sastāvdaļas:

700 g biezpiena
100 g rozīnes
2 olu dzeltenumi
200 g saldā krējuma
100 - 150 g cukura
vaniļa
Pagatavošana:
Krējumu ar vaniļu uzvāra, pielej pamazām pie sakultiem olu dzeltenumiem ar cukuru, uzkarsē, bet nevāra. Atdzesē. Atdzisušu sajauc ar samaltu biezpienu un rozīnēm. Klāt dod augļu mērci.

PIKANTIE RULLĪŠI
Sastāvdaļas:

500 g teļa gaļas
200 g žāvēta šķiņķa
2 olas
2 karotes skāba krējuma
1 tējkarote kartupeļu miltu
sāls
pipari
sinepes pēc garšas

rīvmaize
Pagatavošana:
Vārītu teļa gaļu samaļ, pieliek smalki sakapātu šķiņķi, sakultas olas, krējumu un pārējās piedevas. Labi samīca, izveido rullīšus, apviļā olā un rīvmaizē un cep taukos brūnu. Pasniedz aukstu ar majonēzes mērci.

PANKŪCIŅAS AR AKNĀM
Sastāvdaļas:

1/2 kg aknu
2 sīpoli
50 g sviesta
6 olas
4 karotes miltu
100 ml piena,
 sāls
Pagatavošana:
Olas sakuļ, pieliekot miltus, pielej pienu, labi izkuļ un izcep 8—10 pankūciņas.
Aknas aplej ar vārošu ūdeni, patur ūdeni apmēram 10 minūtes, izņem, smalki sakapā. Sviesta sasutina sīpolus, pieliek sakapātas aknas, sutina 2—3 minūtes, pieliek sāli un piparus. Pilda pankūciņās un pasniedz karstas.

LIELDIENU SALĀTI
Sastāvdaļas:

500 g žāvēta vista
200 g žāvēts speķis
10 olas
200 g rīsu
majonēze
krējums
sāls
pipari
Pagatavošana:
Sasmalcinātu žāvētu vistas gaļu sajauc ar sagrieztu žāvētu speķi, saspaidītām vārītām olām, vārītiem rīsiem, majonēzi, krējumu, garšvielām. Salātus Lieldienu galdā  var rotāt ar sēnēm, sīpollokiem, maziem tomātiņiem, salātu lapām.

GROZIŅI OLĀM
Sastāvdaļas:

150g margarīna
150g biezpiena
150 g miltu
cepamais pulveris
vanilīns
sāls un cukurs pēc garšas
Pagatavošana:
Miltus ar margarīnu sakapā, pievienojot smalki sadrupinātu biezpienu, šķipsniņu sāls, cukuru pēc garšas un tējkaroti cepamā pulvera, ja nepieciešams, var pieliet nedaudz ūdens, tad visu samīca un uz pusstundu noliek vēsumā. Tad izveltnē mīklu un ar glāzi vai krūzīti izspiež ripiņas. No mīklas atlikuma izveido garas tievas desiņas, tās sapin pa divām kopā un veido ripi¬ņai apkārt sētiņu. Lai to piestiprinātu ripiņai, jāpārziež ar sakultu olu. Izveidoto groziņu vēlreiz pārklāj ar sakulto olu un liek cepties. Šādos groziņos var ievietot gan olas, gan zirņu pikas.

SALDĀS OLAS "BĒRNU PRIEKS"
Sastāvdaļas:

veselas olu čaumalas
želatīns
dažādas sulas
putukrējums vai saldējums
Pagatavošana:
No sulas un želatīna taisa stingru želeju, ko ielej tīrās olu čaumalās, un liek ledusskapī . Kad olas atdzisušas lupina nost čaumalas un liek galdā.  Ēd kopā ar putukrējumu vai saldējumu.

DZĒRIENS "PAVASARA SPIRDZINĀJUMS"
Sastāvdaļas:

bērzu sula
citrons vai laima
rozīnes, aprikozes vai žāvētas plūmes
Pagatavošana:
Bērzu sulai pievieno izspiestu citrona vai laimas sulu, rozīnes, aprikozes vai žāvētas plūmes.

 

Reklāma
Reklāma


P.S. Lieldienās svarīga ir ne tikai pati maltīte, bet arī galda noformējums. Galdautu var likt dzeltenu vai zaļu. Apklāto galdu grezno ar pūpoliem, izplaucētiem bērziņiem, alkšņu un lazdu pumpurotiem zariem, ar pirmajām pavasara puķēm - vizbulītēm, sniegpulkstenītēm, pavasara krokusiem, narcisēm, arī sūnām. Tos var novietot zemās, platās vāzēs vai pie katra šķīvja uz salvetēm. Krāsotas olas, glīti sakārtotas groziņos vai šķīvjos, kuros diedzēta labība vai vienkārši salktas zaļas sūnas, piedod galdam Lieldienu noskaņu. Ja olas nav krāsotas, tad tās var salikt olu trauciņus un katrai uzmaukt krāsainu, adītu vai no papīra līmētu cepurīti.