Ko darīt, ja bērns baidās no briesmoņiem?

Dažkārt gadās, kad bērna iztēle ļauj reālajā pasaulē dzīvot dažādiem mošķiem un briesmoņiem. Ko darīt, ja tas sāk traucēt?

Bērna bailes labāk nevis noliegt, bet izdzīvot

FOTO: Shutterstock.com

Bērna bailes labāk nevis noliegt, bet izdzīvot

"Manam dēlam tagad ir 6 gadi, bet pirms diviem gadiem, kad sāka rādīt pa TV Domestos reklāmu, kur tualetes podā dzīvo zaļi briesmoņi, mans dēls ar bailēm iet uz poda nokārtoties un, kad viņam ir vajadzība, tad vienmēr kādam jāiet uz vannas istabu līdz, esmu viņam teikusi ka, tādu briesmoņu nav, ka tie ir izdomāti, bet nekas nelīdz. Atbild jau, ka jā, tādu briesmoņu nav, bet pats viss trīc tuvojoties podam un bieži vien iešanu uz poda novelk līdz pēdējam brīdim, kad vairs nevar izturēt un gadās arī biksēs piesmērēt. Ko jūs ieteiktu darīt?" jautā kāda prtālā mammam.lv tetiem.lv reģistrētā mamma.

 

Atbild psihoterapeite Aelita Vagale: "Jūsu dēlam ir spēcīga iztēle. Svarīgi, vai viņš baidās tikai šajās situācijā vai arī kādās citās situācijās ir viegli satraucams, bailīgs? Ja ir arī citas situācijas, iespējams, noderētu psihologa palīdzība.

Tas, ko varat mēģināt darīt paši, kopā radīt tikpat „maģisku  ieroci” cīņai ar zaļajiem briesmoņiem. Lieki teikt, ka Jums ar pilnu pārliecību (tieši tikpat pārliecinoši kā reklāmā) pašai jātic, ka tas līdzēs.

Reklāma
Reklāma

Galu galā, lai cik vienkārši  tas neizklausītos, ar  tualetes poda birsti un kādu brīnumlīdzekli taču briesmoņus vienmēr var aizdzīt!

Varat zīmēt (jāzīmē dēlam) kaut ko spēcīgāku par  zaļajiem briesmoņiem un atstāt, piestiprināt  to tualetē pie sienas, varat  likt izvēlēties kādu drošības objektu – kaut ko, kas dēlam šķiet labs aizsargs pret briesmoņiem, ko var ņemt līdzi uz tualeti. Galu galā, lai cik vienkārši  tas neizklausītos, ar  tualetes poda birsti un kādu brīnumlīdzekli taču briesmoņus vienmēr var aizdzīt! Podu  kopā varētu izpētīt no visām pusēm un noskaidrot, ka viņiem tur īpaši nav kur dzīvot. Svarīgi nekaunināt un nebārt dēlu, citādi viņš bailes slēps sevī un tas būs sliktāk. Visticamāk, paies laiks un mazā prāts pats pieņems domu, ka viņam nekas nedraud. Lai jums izdodas!"
 

Savu jautājumu speciālistam uzdod sadaļā Jautā speciālistam!