Kāds ir ekonomiski izdevīgākais auto?

„Kādas automašīnas ir ekonomiski visizdevīgākās (patērē vismazāk degvielu)?” Stāsta whatcar.lv eksperts Viesturs Kundziņš.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Automašīnu degvielas patēriņš ir ļoti atkarīgs no apstākļiem, kuros tā tiek lietota un kā ar to tiek braukts. Tomēr ir daži kritēriji, kurus noteikti vajadzētu ņemt vērā izvēloties savu jauno auto.
Ja ikdienā pārvietojieties pārsvarā tikai pilsētā un vienatnē, tad noteikti varat izvēlēties kādu mazauto vai mazo ģimenes auto. Katram ir savas prasības pret auto, tāpēc šeit atkal noderēs Whatcar.lv, kurā ikviens Latvijā nopērkamais auto ir izvērtēts pēc deviņiem kritērijiem – to vidū dinamikas, gaitas īpašībām, komforta, lietošanas izmaksām, drošības un kvalitātes.

Ja bieži veicat garākas distances pa šoseju, tad iespējams Jums izdevīgi iegādāties auto, kas aprīkots ar dīzeļdzinēju, taču šādi auto parasti ir dārgāki, nekā jauni benzīna auto. Arī dīzeļdegviela tradicionāli ir nedaudz dārgāka, taču to kompensē mazāks tās patēriņš. Piemēram, ja pērkat apvidus auto, dīzeļdzinējs būs krietni prātīgāka izvēle.

 

Ne vienmēr automašīna ar lielāku dzinēju patērēs vairāk degvielas, kā tāda pati automašīna ar mazāku dzinēju.

Reklāma
Reklāma



Bieži tiek uzdots jautājums par dzinēja tilpumu - ne vienmēr automašīna ar lielāku dzinēju patērēs vairāk degvielas, kā tāda pati automašīna ar mazāku dzinēju. Tas skaidrojams ar to, ka mazākam dzinējam jāvelta daudz vairāk piepūles, lai virzītu auto masu uz priekšu, savukārt lielākam dzinējam slodze ir mazāka, tādejādi arī degvielas patēriņš ir ļoti līdzīgs. Turklāt lielākam dzinējam būs lielāka jaudas rezerve – kas noderēs, veicot, piemēram, baļķvedēja apdzīšanu uz ne pārāk labi pārredzamas šosejas. Ja nebraukājat tūkstošiem kilometru mēnesī, iespējams, tiem pārdesmit latiem, ko samaksāsiet kā starpību starp lielāka vai mazāka dzinēja patēriņu iespējams nebūs tik liela nozīme kā papildu drošības sajūtai, ko sniedz auto jauda.

Galvenais ir vispirms apzināt savas vajadzības pēc auto izmēriem un aptuveni zināt, kādos apstākļos tas tiks lietots un tikai pēc tam jau attiecīgajā segmentā meklēt auto ar zemākiem degvielas patēriņa rādītājiem.