Gatavošana pa soļiem - klasiskie rauga mīklas pīrāgi

Mmm, un tā smarža, kas piepildīs mājokli, cepot šos pīrāgus!
Pīrādziņi ar pildījumu

FOTO: Shutterstock.com

Pīrādziņi ar pildījumu

Sastāvdaļas

  • Milti - 1.kg
  • Margarīns vai sviests - 150.g
  • Piens - 500.ml
  • Raugs - 50.g
  • Cukurs, sāls
  • Eļļa - 50.ml
  • Ola - 1.gab



Pagatavošana: 
Jau sen gribēju atrast rauga mīklu un pagatavot pīrādziņus. Lielākā daļa rauga mīklas ir jātur vairākas stundas siltumā, un jāraudzē vairākkārt, tas man kaut kā nepiesaistija. Diezgan ilgi meklēju, līdz atradu šo burvīgo recepti, ko nolēmu pagatavot.

 

Recepte piesaistīja ar savu vienkāršību un arī ar gala rezultāta bildi. Es esmu no tiem, kam svarīgi redzēt kā top un kas top.

 

Tā nu tapa mani pirmie pīrādziņi. Teikšu, ka mazliet baidījos, kas no tā visa iznāks, bet izrādījās viss gāja tik labi un vienkārši, un pats galvenais, ka gala rezultāts bija lielisks.
 

Precizējums sastāvdaļām 

 

  • rauga mīklai:
  • 1kg milti (var aiziet mazliet vairāk);
  • 50g svaigais raugs;
  • 2 tēj.k sāls;
  • 3/4 glāzes cukurs (ja cepsiet ko saldu, tad cukuru pievienojiet vairāk ap 1/2 glāzi)
Reklāma
Reklāma



Pagatavošana:

 

  1. Siltā pienā izšķīdinām raugu, labi ir maisīt ar putojamo slotinu. Pievienojam olu, izmaisām, pievienojam sāli, cukuru. Izmaisām un atstājam, kamēr izsijājam miltus.
  2. Izsijātos miltus lēnām iemaisām piena maisījumā. Atstājam, kamēr izkausējam sviestu/margarīnu, atdzesējam, lai nav karsts. Tas var būt mazliet silts, bet noteikt ne karsts. 
  3. Sviestam/margarīnam pievienojam eļļu un šo visu lejam iekšā mīklā un izmaisām, izmīcam, ja nepieciešami vēl milti, tad pievienojam - uzmanīgi, nepārcenšamies. Mīklai jābūt mazliet lipīgai, ļoti elastīgai, maigai. Kārtīgi izmīcam. Liekam traukā, kam pārsedzam pārtikas plēvi un dvieli. 
  4. Cepeškrāsni uzsildām līdz 40 grādiem un izslēdzam. Tur liekam mīklas trauku raudzēties uz stundu.
  5. Kamēr mīkla rūgst, pa to laiku varam gatavot pildījumu, kāds nu kuram garšo.Es pagatavoju to, kas bija pieejams mūsu piemājas veikalā - vistas fileja.
  6. Katlā lieku divas vistas filejas, vienu veselu sīpolu, lauru lapas, piparus graudiņos. Vāram, līdz vista mīksta. Tad vistu samaļam gaļas mašīnā, kopā ar vārīto sīpolu. 
  7. Uz pannas eļļā apcepam vēl vienu sīpolu, tad pievienojam samalto vistu, pasautējam, pievienojam sāli cik nepieciešams. Sautējam neilgi, ap 7 minūtēm.
  8. Kad mīkla jau uzrūgusi, tā palielinās 2,5 - 3 reizes. 3 litru katls bija pilns un gāzās pāri malām. Tā kā tas jāņem vērā liekot traukā, kur raudzēsies, lai ir vieta, kur rūgt.
  9. Mīklu izrullējam, kas nav vienkārši, jo kā izrullēju, tā atkal raujas atpakaļ. Bet tas nekas, mazliet uzberam miltus, ļoti minimāli. Ar glāzi izspiežu aplīti, iepildu vistas pildījumu, labāk nežēlot. Aizlipinām ciet, tā, lai neatveras. 
  10. Pīrādziņus sagatavojam un atstājam uz 20 minūtēm zem salvetes, lai tie uzbriest (es to neizdarīju, bet tā vai tā sanāca super). Man bija tā - kamēr viena panna cepās, otra rūga. 
  11. Liekam uz cepampannas, uz kuras uzklāts cepampapīrs, ar šuvi uz leju.Tā kā cepoties tie piepūtīsies, tad liekam ar palielām atstarpēm. Es liku 12 pīrādziņus uz vienas pannas. 
  12. Sakuļam olu ar mazliet sāli, apsmērējam katru pīrādziņu. 
  13. Cepam 190 grādos ap 15 minūtēm. Līdz kļūst smuki brūni. Es būtībā laiku neuzņēmu, kamēr cepās viena panna, es pa to laiku gatavoju nākamo un pa to laiku pirmā panna jau bija gatava. Laiks būtībā atkarīgs no pīrādziņu lieluma, kā redziet - man diezgan lieli. Ja būs mazāki, tad ātrāk cepsies.

 

Kopā iznāca 40 lieli pīrādziņi, tie ir ap 10-11 cm gari.

Gatavie pīrādziņi ļoti mīksti,maigi. Mīkla garšo tiešām pēc pīrādziņu mīklas, nevis kā veikala pīrādziņi.

 

Kamēr man cepās viena panna, otra gatavā pa to laiku tukšojās nemanot.

Autore raksta, ka no šīs mīklas var gatavot kā pīrādziņus, tā arī picas un bulciņas, plātsmaizes - pievienojot vairāk cukuru. Un man tas ar ienāca prātā, jo mīkla tiešām forša, patīkama, nav cieta, nav sausa. Prieks ar tādu strādāt.

Saistītie raksti