Kā rīkoties, ja bērnam klepus?

No vienas puses klepus bērnam nav pārāk sarežģīta slimība, no otras puses – tā ir ļoti nepatīkama, kas traucē gulēt, ēst un spēlēties. Klepus var būt gan aizsargreflekss, gan slimības pazīme. Kādos gadījumos ar klepu varam tikt galā paši, bet kādos gadījumos jāvēršas pie ārsta vai aptiekāra?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Klepus var būt dažāds
Liela daļa ārstu atzīst, ka labākā klepus ārstēšana ir klepus profilakse un imunitātes stiprināšana. Tomēr dažkārt no klepus neizdodas izvairīties. Klepus veidi mēdz būt dažādi – gan klepus, kas ir kopā ar iesnām, tas biežāk parādās tūlīt pēc pamošanās vai apguļoties un ir salīdzinoši viegls, gan virspusējs klepus,  gan sauss un  rejošs klepus. Mēdz būt bronhīta klepus, kad liekas, ka krūtīs burbuļo  kā arī  astmas izraisīts klepus, Patieso klepus cēloni noteikt var tikai ārsts.

Padomi vecākiem
Ja bērns ir saaukstējies un ir sācis klepot, bet ir možs un aktīvs, pat ja temperatūra ir nedaudz paaugstināta, vajag ļaut viņam spēlēties ar rotaļlietām, zīmēt un izklaidēties. Šinī gadījumā gultas režīms nebūtu jāievēro. Vajag rūpēties, lai bērnam ir silti, lai viņš izdzer gana daudz šķidruma un neatrodas caurvējā. Tāpat nav vajadzības bērnu pārlieku satuntuļot.. Viena no kļūdām, ko pieļauj vecāki un vecvecāki, kuri dažkārt pieskata slimos bērnus, ir mēģināšana bērnu pabarot teju ar varu. Bet nevajag uzspiest, ja viņam negribas ēst. Kad organisms būs nedaudz atguvies, apetīte pati radīsies. Turklāt ēšana ar varu rada papildus slodzi organismam. Ja klepus ir sākuma stadijā tas ir virspusējs, bez krēpām, nav nepieciešams uzreiz sākt dot zāles. Pirmās desmit dienas , ja ir viegls, virspusējs klepus, varētu iztikt ar tautas līdzekļiem kā silts piens un zāļu tējas. Sākoties klepum, vislabāk būtu lietot ārstniecisko augu tējas, jo slimam bērnam jādzer daudz šķidruma. Īpaši svarīgi, šo noteikumu ievērot, ja ar klepu slimo mazs bērns vai zīdainis, jo organisma atūdeņošanās var notikt pat dažu stundu laikā. Vislabāk dzert siltu  ūdeni atšķaidītu ar dzērveņu, cidoniju vai smiltsērkšķu sulu. No tējām priekšroka dodama ceļmallapu,  ķērpju, trejkrāsu vijolītes vai pelašķu tējai. Organisma aizsargspēju veicināšanai pret vīrusiem ieteicams lietot ķiplokus, sīpolus, skalot kaklu ar kliņģerīšu tēju.
Taču parasti vecāki nespēj mierīgi noklausīties, kā bērns klepo, tādēļ steidzas uz aptieku pēc zālēm. Ļaujat izvērtēt ārstam vai farmaceitam kādas klepus zāles dodamas Jūsu mazulim. Svarīgi atcerēties, ka ir divu veidu pretklepus zāles – ķīmiskās un dabīgās. Ķīmiskās klepus zāles ir stiprākas par dabīgajām, taču ar vienu iedarbību - vai nu atkrēpojošu vai spazmolītisku, turppretim dabīgām zālēm ir abas iedarbības vienlaicīgi. Ne vienmēr ārstēšanai nepieciešamas būs stiprākās ķīmiskās  zāles. Tāpēc der zināt par augu izcelsmes pretklepus zālēm.

Kad meklēt ārsta palīdzību?
• ja klepus sācies zīdainim;
• ja klepus nav pārgājis desmit dienu laikā;
• ja klepus saistīts ar ēšanu;
• ja pēkšņi ir sācies klepus;
• ja klepus ir ieildzis ar strutainām krēpām;
• ja klepus ir saistībā ar svīšanu naktīs/svara zudumu;
• ja klepus ilgstoši nepāriet;
• ja klepojot dzirdami trokšņi – čīkstēšana, sēkšana, un tas atkārtojas vairākas reizes gadā;
• ja klepum ir tendence pasliktināties;
• ja paralēli klepum ir citas hronisku plaušu saslimšanu pazīmes;
• ja bērnam, kurš ir vecāks par 2– 3 gadiem, ilgstošs klepus atkārtojas trīs četras reizes gadā.


PROSPAN® augu izcelsmes zāles elpceļu katarālu slimību ārstēšanai
Efektīvs līdzeklis pret klepu ir Porspan, kas iegūts no augiem.
Prospan  zālēs aktīvā viela ir  efejas lapu sausais ekstrakts. kura iedarbība ir zinātniski pierādīta – medicīnas eksperti to atzinuši par efektīvu līdzekli klepus ārstēšanā. Tas ir standartizēts, kas nozīmē – ražošanas process ir stingri reglamentēts, garantējot nemainīgu produkta kvalitāti un aktīvās vielas koncentrāciju. Lai vieglāk izprastu standartizētības principu, iedomājies, ka vēlies uztaisīt zāļu tēju. Ielej divās krūzēs ūdeni (vienā karstu, tikko no tējkannas, bet otrā 1/3 daļu vēsu ūdeni, bet 2/3 daļas – karstu). Tad paņem divas vienādas tējas paciņas un reizē tās iemērc abās krūzēs. Pēc trīs minūtēm paciņas izņem un tēju pagaršo. Piekritīsi, ka tā abās krūzītēs ir tēja, bet tās koncentrācija atšķiras. Šajā gadījumā rezultātu ietekmēja ūdens temperatūra, kas verdošam ūdenim ir nemainīga.
Tā kā Prospan  ražošanas procesā tiek ievēroti stingri un augsti  standarti, tas garantē noteiktu aktīvās vielas daudzumu vienā devā. Efejas Prospan  zālēm tiek īpaši kultivētas un  audzētas speciālās plantācijās. Jāņem vērā, ka visi  efejas lapu preparāti nav vienādi, jo to iegūšanas un ražošanas  procesi  atšķiras.
Prospan  zāļu iedarbība ir izpētīta un pierādīta pat šūnu līmenī. To drīkst lietot visās vecuma grupās, lai mazinātu hroniska un akūta bronhīta izraisītu klepu. Prospan  pieejams trīs zāļu formās: sīrups, pilieni un putojošas tabletes.

 

Pirms zāļu lietošanas konsultējaties ar ārstu vai farmaceitu. Uzmanīgi izlasiet lietošanas instrukciju.

Reklāma
Reklāma


UZMANĪBU! Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai.