Rudens un ziemas biedi — kakla sāpes un depresija

Gada tumšie mēneši līdzi sev nes ne tikai gleznainas dabas ainavas un lielus apkures rēķinus, bet arī palielinātu risku vājai imunitātei un ilgstoši nomāktam garastāvoklim. Pēdējos divos gadījumos tev var palīdzēt augu izcelsmes medikamenti.

Rudens un ziemas biedi — kakla sāpes un depresija

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kas tad ir augu izcelsmes medikamenti? Pirmkārt, tie ir no augu ekstraktiem iegūti organismā viegli absorbējas un bieži vien ir vieglāk panesami, kā rezultātā var ātrāk atgūties no slimības un diskomforta pazīmēm. Un, otrkārt, augu valsts preparātiem ir plašs darbības spektrs, kas nozīmē – pilnībā pietiek lietot tikai vienas augu valsts zāles, trīs ķīmisko vietā. Pretēji sintētiskajām pretklepus zālēm, kurām ir tikai viena vai nu spazmolītiska atkrēpojoša iedarbība Prospan  ir abas iedarbības. Tāpat jāatzīmē, ka daļai dabisko preparātu ir veikti klīniski pētījumi, tātad ka to iedarbība ir pierādīta un apzināti riski par blaknēm. Atšķirīgi no medikamentiem ir produkti, kas reģistrēti kā uztura bagātinātāji vai kosmētika un medicīnas preces, tiem var arī nebūt klīniskie pētījumi (aptiekā bieži vien patērētāji neatšķir zāles no citiem produktiem). Ja piemēram, uztura bagātinātājam nav veikti pētījumi, tas nozīmē, ka aktīvo vielu iedarbība nav zinātniski pamatota. Piemēram, klinģerīšu tinktūra tiek sajaukta ar ūdeni un kakla sāpju gadījumā ar to tiek skalots kakls. Sen zināms tautas līzdeklis, kuram piemīt antiseptiska iedarbība.

Vērojot, kā mēs paši iegādājamies medikamentus, var ievērot, ka ir maz informācijas par produktu efektivitāti un izvēles iespējām, piemēram, līdzās ķīmiskajiem var iegādāties arī augu izcelsmes preparātus.

Protams, ka  ar kliņģerīšu tinktūru diez vai kāds veiks klīniskos pētījumus, jo pats pētījuma process ir ļoti laikietilpīgs un ļoti dārgs, kas ražotājam neatmaksāsies. Mēdz gadīties, ka uztura bagātinātāju sastāvs ir līdzīgs citu ražotāju medikamentiem, tomēr pircējam būtu  jāievēro atšķirības, kuri no medikamentiem ir klīniski pierādīti.
Vērojot, kā mēs paši iegādājamies medikamentus, var ievērot, ka ir maz informācijas par produktu efektivitāti un izvēles iespējām, piemēram, līdzās ķīmiskajiem var iegādāties arī augu izcelsmes preparātus. «Bieži vien mēs vēloties iegādāties dabiskus preparātus, nemaz neiedziļināmies, vai tiem ir veikti klīniskie pētījumi un vai tie patiešām ir iedarbīgi. Reti kurš dabisko preparātu ražotājs par saviem produktiem var uzrādīt zinātniskus un klīniskus pētījumus, kas pierāda tā efektivitāti. Es saviem pacientiem iesaku izvēlēties tikai tos medikamentus, kuru efektivitāte ir klīniski pierādīta. Tāds ir, piemēram, dabiskais augu preparāts Prospan, kurš ir gan klīniski, gan zinātniski pētīts. Šo zālu priekšrocības ir, ka tas  mazina bronhu spazmas, kas ir bieža problēma bērniem ar vīrusu izraisītu klepu, gan arī uzlabo atkrēpošanas procesu, nepalielinot krēpu daudzumu. Tie ir šo zāļu lielākie plusi,» skaidro pulmonoloģe Renāte Snipe.

 

Ja nomoka klepus
Tā kā rudens un ziemas mainīgie laika apstākļi ir pamatīgs pārbaudījums mūsu imūnsistēmai, nereti tā lielo slodzi neiztur – parādās saaukstēšanās slimību simptomi. Viens no šādiem simptomiem ir klepus. Efektīvs līdzeklis pret klepu ir Porspan, kas iegūts no augiem. Tā sastāvā ir efejas lapu sausais ekstrakts, kura iedarbība ir zinātniski pierādīta – medicīnas eksperti to atzinuši par efektīvu līdzekli klepus ārstēšanā. Prospan  preparātā tiek izmantots efejas lapu sausais ekstrakts. Tas ir standartizēts, kas nozīmē – ražošanas process ir stingri reglamentēts garantējot nemainīgu produkta kvalitāti un aktīvās vielas koncentrāciju.

Ja ražošanas procesā tiek ievēroti stingri standarti, tad tas garantē noteiktu aktīvās vielas daudzumu.

Lai vieglāk izprastu standartizētības principu, iedomājies, ka vēlies uztaisīt zāļu tēju. Ielej divās krūzēs ūdeni (vienā karstu, tikko no tējkannas, bet otrā 1/3 daļu vēsu ūdeni, bet 

2/3 daļas – karstu). Tad paņem divas vienādas tējas paciņas un reizē tās iemērc abās krūzēs. Pēc trīs minūtēm paciņas izņem un tēju pagaršo. Piekritīsi, ka tā abās krūzītēs garšos atšķirīgi, vai ne? Šajā gadījumā rezultātu ietekmēja ūdens temperatūra. Tieši tas pats ir ar efejas lapu ekstrakta koncentrātu. Ja ražošanas procesā tiek ievēroti stingri standarti, tad tas garantē noteiktu aktīvās vielas daudzumu. Tieši tādēļ visi efejas lapu preparāti nav vienādi, jo to ražošana atšķiras. Prospan  preparātu darbība ir izpētīta un pierādīta pat šūnu līmenī. To drīkst lietot visās vecuma grupās, lai mazinātu hroniska un akūta bronhīta izraisītu klepu. Prospan  pieejamas trīs zāļu formas: sīrups, pilieni un putojošas tabletes.
Jāņem vērā, ka klepus var būt gan no vīrusu izraisītām infekcijām, gan arī kā psiholoģiska aizsargreakcija pārslodzei, stresam vai par depresijai. Ja pirmajā gadījumā Prospan  palīdzēs, tad otrajā ir jāskatās pēc citiem medikamentiem.

Reklāma
Reklāma

Depresija mēdz izpausties ne tikai psiholoģiskajos signālos, bet arī fiziskajos – sāpes mugurā, regulāras galvassāpes, klepus vai sāpes vēderā, krūtīs.

Saki NĒ depresijai
Psiholoģijas vārdnīcā depresija tiek skaidrota kā (lat. Depressio – nospiestība, nomāktība) – emocionālais stāvoklis, kas izpaužas kā visu praktisko darbību apturēšana un to jēgas zaudējums. Ir aprēķināts, ka depresija skar apmēram 10 līdz 15 % pasaules iedzīvotāju.
 

Slikts garastāvoklis, intereses trūkums, samazināta aktivitāte, pavājinātas koncentrēšanās spējas, stiprs nogurums pat pie nelielas piepūles, miega traucējumi, pazemināts pašnovērtējums un pašpārliecinātība, vainas apziņa, negatīvas domas, stress, pozitīvas attieksmes trūkums, samazināta apetīte un pastiprināts satraukums ir pazīmes, kas liecina – tu ciet no depresijas. Depresija mēdz izpausties ne tikai psiholoģiskajos signālos, bet arī fiziskajos – sāpes mugurā, regulāras galvassāpes, klepus vai sāpes vēderā, krūtīs. Diemžēl, daudzi maldīgi uzskata, ka depresija izzudīs, ja cietējs vienkārši pārstās gausties un sāks domāt pozitīvi. Depresija ir slimība, kurai nepieciešama ārstēšana, gluži tāpat kā jebkurai citai slimībai. Ar depresiju nereti saslimst pēc smagām dzīves krīzēm, piemēram, zaudējot darbu, mācības, vai pat ļaunākais – kādu tuvinieku.
Ja atpazini visas vai daļu no šīm pazīmēm, vari savam organismam palīdzēt, izmantojot bezrecepšu zāles Laif  (nopietnāku depresijas simptomu gadījumā gan noteikti  būtu jādodas pie terapeita). Laif palīdzēs vieglu, vidēji smagu depresiju gadījumos. Vien ievēro – šīs zāles nedrīkst kombinēt ar citiem antidepresantiem. Būtiski, ka arī  Laif  iegūts no augu valsts – asinszāles lakstu sausā ekstrakta. Arī šīm zālēm ekstrakts ir standartizēts, kas nozīmē – produktā vienmēr būs noteikts aktīvās vielas daudzums ar garantētu iedarbību.
Tā kā Laif  iedarbība ir pakāpeniska un tā palielinās ar katru lietošanas dienu, īsākā ārstēšanas kūre ilgst 14 dienas. Laif  lietošanas ilgums nav ierobežots. Taču, ja četru līdz sešu nedēļu laikā nav novērojama uzlabošanās, tad ārstam ir jāizlemj, vai turpināt šo ārstēšanās veidu.


Pirms zāļu lietošanas konsultējaties ar ārstu vai farmaceitu. Uzmanīgi izlasiet lietošanas instrukciju.


UZMANĪBU! Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai.