Piecgadīgai meitenei viena krūts lielāka par otru

„Vai piecgadīgai meitenītei var būt viena krūtiņa lielāka un cietāka? Vai ir jāgriežas pie speciālista?” Atbild Ilona Auziņa, Premium Medical bērnu un pusaudžu ginekoloģe. 

FOTO: Shutterstock.com

„Krūts dziedzeru palielināšanās maza bērna vecumā un pirms pubertātes periodā (līdz astoņu gadu vecumam) iespējama vairāku iemeslu dēļ:

    * pārejoši paaugstināts sievišķo hormonu līmenis meitenītes asinsritē, ko var izraisīt saaukstēšanās slimības, vīrusa slimības, uzturs, klimata maiņa, dzīvesvietas maiņa, citas stresa situācijas ģimenē, kā brālīša vai māsiņas piedzimšana, sākts bērnudārza apmeklējums u. c. Šie iemesli izraisa ļoti jūtīgu nervu sistēmas reakciju, kas paaugstina dzimumhormonu līmeni asinīs, kā dēļ palielinās viens vai abi krūts dziedzeri. Parasti var sataustīt nelielu sacietējumu krūts dziedzera apvidū, bez apsārtuma vai citām iekaisīgām pārmaiņām. Tas daļā vecāku izraisa satraukumu par iespējamu krūts dziedzera onkoloģisku saslimšanu, kam nav pamata;
    * krūts dziedzeru palielināšanos var izraisīt arī normāls hormonu līmenis asinīs, bet tas saistāms ar paaugstinātu krūts dziedzeru audu jutīgumu pret šo normālo hormonu līmeni, kas uzskatāma par organisma individuālu īpatnību un nav uzskatāma par slimību;
    * tā var būt priekšlaicīgas dzimumnobriešanas pazīme;
    * krūts dziedzeru lielums var viļņveidīgi mainīties gan palielinoties, gan samazinoties (atkarīgs no palielināšanās iemesliem). Ja parādās ādas apsārtums vai citāda nokrāsa, ja parādās izdalījumi no krūts dziedzera, paaugstinās ķermeņa temperatūra vai īsā laika periodā (piemēram, viena mēneša laikā) ļoti strauji palielinās dziedzera izmēri, lūdzu, konsultējieties ar bērnu ginekologu vai endokrinologu.

Jebkurā gadījumā ieteicama ārsta konsultācija, lai precizētu iemeslus.”

Reklāma
Reklāma