Aizcietējums grūtniecei. Iemesli un risinājumi

Tu neticēsi, bet gandrīz 80% topošo māmiņu grūtniecības laikā cieš no aizcietējuma. Vai no tā iespējams izvairīties?

Aizcietējums var rasties jau pirmajās grūtniecības nedēļās, savukārt pēc 20.–30. nedēļas tas var mazināties.

FOTO: Shutterstock.com

Aizcietējums var rasties jau pirmajās grūtniecības nedēļās, savukārt pēc 20.–30. nedēļas tas var mazināties.

Galvenais iemesls, kāpēc tik daudz sieviešu grūtniecības laikā cieš no aizcietējuma, ir hormonālā līmeņa pārmaiņas. Lai grūtniecības laikā dzemde varētu augt un plesties, atslābst gludā muskulatūra. Zarnu trakta gludā muskulatūra nodrošina barības transportu un gremošanas procesus, un, tai atslābstot, var rasties aizcietējums — apgrūtināta vēdera izeja cietu izkārnījumu veidā. Starp citu, tieši gludās muskulatūras atslābšana izskaidro arī to, kāpēc grūtniecības laikā nereti rodas dedzināšana kuņģī vai urīnceļu infekcija, jo gludā muskulatūra atrodama kuņģī, zarnās, urīnpūslī, dzemdē, asinsvados u. c.
Aizcietējumam var būt arī psiholoģiski iemesli, piemēram, stress, organisma šoks, vai arī grūtniecei nav iespējas laikus apmeklēt tualeti.

Aizcietējumam var būt arī psiholoģiski iemesli, piemēram, stress, organisma šoks, vai arī grūtniecei nav iespējas laikus apmeklēt tualeti.

Runā ar ārstu
Aizcietējums var rasties jau pirmajās grūtniecības nedēļās, savukārt pēc 20.–30. nedēļas tas var mazināties. Tā kā aizcietējums ir diezgan delikāta lieta, nereti topošā māmiņa kautrējas par to stāstīt ārstam. Taču atceries — aizcietējums grūtniecības laikā ir pilnīgi normāla parādība! Turklāt tas ne tikai traucē, bet var arī veicināt hemoroīdu un anālo plīsumu, tā saucamo, fisūru veidošanos, tāpēc neskaidrību gadījumā vajadzētu noteikti vērsties pie savas vecmātes, ginekologa vai ģimenes ārsta, kurš sniegs padomu un ieteiks līdzekļus, kas palīdzēs mazināt nepatīkamās sajūtas.
Reti, bet mēdz būt gadījumi, kad būtiski mazināt aizcietējumu neizdodas, taču pēc dzemdībām tas pāriet pats no sevis. Mazuļa barošanas laikā tas var atsākties, ja māmiņai ir ļoti daudz piena vai arī zīdīšanas dēļ sieviete uzņem vienveidīgu uzturu, tāpēc svarīgi uzturu dažādot.
Kā galējs līdzeklis aizcietējuma mazināšanai ir klizma, taču to nekādā gadījumā nevajag izmantot bieži un kā sistēmu, jo organisms pie tās var ļoti ātri pierast.

Padomi, kā dabiski mazināt aizcietējumu
•    Palielināt uzņemtā šķidruma daudzumu no sešām līdz astoņām glāzēm ūdens dienā, protams, ja vien ārsts to nav aizliedzis.
•    Lietot uzturā skābpiena produktus, kas veicina vēdera izeju.
•    Ieteicamais uzturs ir šķiedrvielām bagāti produkti: augļi, dārzeņi, lapu salāti, rupja maluma graudu produkti, kā arī skābpiena produkti.
•    Uzturā vairāk lietot produktus, kuros ir daudz grūti sagremojamu balastvielu, jo tad izkārnījumi kļūst mīkstāki. Piemēram, kviešu kliju vai graudu produktus (putraimus), kliju vai graudu maizi, dārzeņus, svaigus augļus — īpaši plūmes, banānus, dateles, žāvētas vīģes, kā arī apelsīnu sulu ar biezumiem vai svaigus apelsīnus.
•    Ierobežot uzturā tādus produktus, kuros ir maz vai nav balastvielu, piemēram, rīsus, ēdienus ar lielu cukura daudzumu, cieti novārītas olas.
•    Regulāra fiziska aktivitāte, piemēram, pastaiga svaigā gaisā, dod organismam ne tikai enerģiju, bet arī izkustina zarnu traktu.
•    Lai izvairītos no aizcietējuma, svarīgi ir nenovilcināt vēdera izeju un nesasprindzināties tās laikā. Vēlams, lai defekācija notiktu vienā un tai pašā diennakts laikā.
 

Reklāma
Reklāma

Konsultēja Astrīda Millere, sertificēta vecmāte, Ģimenes veselības centrs Stārķa ligzda, tālr. 67283921