Klaudija Hēla: Vai jāuztraucas par mazuļa muskuļu tonusu?

Muskuļu tonuss bērniņiem ir viena no visbiežāk minētajām diagnozēm, ar kuru jāsastopas fizioterapeitam gan ārstu nosūtījumos, gan vecāku sūdzībās par bērniņa veselību. Vecākiem ļoti bieži rodas pamatjautājumi par šo tēmu: kas tas tāds ir, kāpēc tas ir slikts? Vai tad nav vienalga, ka mazuļa pleci vai kājiņas ir nedaudz saspringtāki? Turklāt vecāki bieži apgalvo, ka, viņuprāt, bērnam nemaz nav paaugstināts muskulatūras tonuss.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kas ir muskulatūras tonuss?
Definīcija teic, ka muskuļu tonuss ir muskuļu vai muskuļu grupas sasprindzinājuma stāvoklis. Pat tad, ja muskulis ir pilnīgi atslābināts, tam ir noteikts pamata sasprindzinājums jeb tā saucamais miera tonuss. Skeleta muskulatūrā muskuļu tonuss tiek uzturēts ar atsevišķa muskuļa šķiedru kontrakcijām, savukārt gludajā muskulatūrā — ar muskuļu šūnu nepārtrauktām kontrakcijām. Tonusam jābūt pietiekami augstam, lai tas varētu darboties pretēji gravitācijas spēkam, bet tajā pašā laikā arī pietiekami zemam, lai būtu iespējams veikt mīkstas un mērķtiecīgas kustības. Bērniņa muskulatūras tonuss veidojas ap 36. grūtniecības nedēļu.

Kā tas izskatās dzīvē?
Pilnīgi veselam mazulim tūlīt pēc piedzimšanas ir fizioloģiski nedaudz paaugstināts muskuļu tonuss — pirkstiņi ir savilkti dūrītē, elkoņa locītava bieži ir saliekta, un arī kājiņas gūžas un ceļu locītavās ir nedaudz saliektas. Tas arī daļēji tāpēc, ka mātes vēderā viņam ir saliektā poza, un tikai lēnām viņš no tās atbrīvojas. Tas ir pilnīgi normāli, tomēr bērniņa dzīves sākumā tonuss var būt arī mainīgs un bieži vien ir atkarīgs no situācijas, kurā mēģinām to pārbaudīt. Tas var būt izskaidrojums gadījumiem, kad vecākiem šķiet, ka paaugstināta tonusa nemaz nav, bet ārstiem tomēr šķiet, ka tāds ir. Jāatceras arī, ka šeit es nerunāju par bērniņiem, kuriem ir kāda slimība un muskulatūras stāvoklis ir ļoti skaidri sataustāms.

Manā praksē bijuši daudzi gadījumi, kad, vecākiem parādot, kā pareizi bērniņu celt, nest, ģērbt, pārtīt un turēt, mazulim vairs neveidojas nekāds tonuss un ar šo bērniņu nav speciāli jānodarbojas fizioterapeitam.


Ja muskulatūras tonuss ir paaugstināts (bērniņam ir hipertonuss), tas var būt par iemeslu tam, ka zīdainis dažas kustības neveic vispār, sāk kustību nepareizi, dara to neatbilstīgā vecumā vai arī viņam ir vienkārši grūti veikt kādas kustības. Piemēram, bērniņi ar paaugstinātu tonusu bieži ceļas ātrāk kājās un stāv nekā bērniņi, kuru tonuss nav tik augsts. Jau agrāk esmu runājusi, ka ir vairāki iemesli un situācijas, kad tas nav pārāk labi.
Savukārt pazemināts tonuss (bērniņam ir hipotonuss) bieži neļauj vispār vai arī atļauj nedaudz vēlāk bērnam veikt noteiktas kustības. Piemēram, ja bērniņam ir vājš tonuss plecu daļā, tas var radīt grūtības velties uz sāniem vai vēdera un šādu pozu noturēt.

 

Reklāma
Reklāma

Muskulatūras problēmas bieži pārspīlētas
Tomēr uzskatu, ka muskulatūras problēmas bieži vien tiek pārspīlētas. Bieži šo nedaudz paaugstināto tonusu pilnīgi veseliem bērniņiem var ļoti viegli „pielabot”, parādot vecākiem, kā ar bērniņu labāk apieties. Ja pieņemam, ka līdz trijiem mēnešiem ir normāli, ka bērniņam var saglabāties nedaudz paaugstināts tonuss, tad tas arī ir tas svarīgākais laiks, kad vecākiem domāt, kā bērnu aprūpēt tā, lai šis tonuss nepastiprinātos un neveidotos kādos citos muskuļos. Te var palīdzēt handlinga apguve, kas ļaus vecākiem būt pārliecinātiem, ka viņi visu dara pareizi. Manā praksē bijuši daudzi gadījumi, kad, vecākiem parādot, kā pareizi bērniņu celt, nest, ģērbt, pārtīt un turēt, mazulim vairs neveidojas nekāds tonuss un ar šo bērniņu nav speciāli jānodarbojas fizioterapeitam. Bērns var brīvi izmantot savu un vecāku laiku kopējām rotaļām un izklaidēm!

Autore: Veselības klīnikas

Premium Medical

fizioterapeite Klaudija Hēla