Kāpēc kārojas burgerus, šokolādi un kafiju?

Nemitīgi gribas šokolādi? Nespēj vienaldzīgi paiet garām čipsu plauktam? Pastāvīga kāre pēc  konkrētām uzkodām vai našķiem nebūt neliecina, ka esi izsalkusi vai organismam trūkst vitamīnu vai minerālvielu. Mītus par kāri pēc neveselīgām uzkodām atspēko uztura speciāliste Inga Pūce.

Kāpēc kārojas burgerus, šokolādi un kafiju?

FOTO: Shutterstock.com

Kāre nenozīmē izsalkumu, tā signalizē par kaut kādu psihoemocionālu sajūtu kompensēšanu ar fiziskām lietām, tai skaitā, ēdienu, skaidro uztura speciāliste. „Man tas ir nepieciešams”, „Esmu to nopelnījusi” – tu sev saki. Ļoti reti šīs sajūtas tiek kompensētas ar veselīgiem produktiem, jo tie neapmierina garšas kārpiņu prasības. Uzskats, ka pastāvīga kāre pēc konkrētiem ēdieniem nozīmē to, ka organismā trūkst kādu vitamīnu vai minerālvielu, visbiežāk ir aplams. „Visu veidu ātrajām uzkodām ir ļoti zema bioloģiskā vērtība,” brīdina Inga Pūce. „Tas nozīmē arī ļoti zemu vitamīnu, makro - un mikroelementu daudzumu, turpretī tauki, cukurs un sāls – pārpārēm!”


Mīts #1: Kārojas burgeru, jo organismā trūkst sāls

Intensīvās sporta nodarbībās un stresa laikā organisms zaudē sāli. Tā vien gribas ķerties pie ātrajām uzkodām – burgeriem, frī kartupeļiem u.tml. „Normālos ikdienas apstākļos cilvēks var pilnīgi iztikt bez vārāmās sāls, jo nātrijs ir sastopams visos pārtikas produktos, turklāt organismam nekaitīgās sāļu kombinācijās,” skaidro uztura speciāliste. „Ja cilvēks atūdeņojas, vajag pastiprināti lietot ūdeni un dabiskos minerālūdeņus, pietiekamā daudzumā ēst dārzeņus un garšaugus, piemēram, pētersīļus un dilles, kā arī produktus, kuru pagatavošanā izmantota sojas mērce, kas ēdienam dod sāļu garšu.”


Mīts #2: Gribu čipusus un bulciņas, jo trūkst olbaltumvielu

Olbaltumvielas sniedz ilgstošāku sāta sajūtu. Ir vairāki galvenie sāta faktori: pirmkārt, cukura līmenis asinīs; otrkārt, kuņģa gļotādas iestiepuma pakāpe; treškārt, pietiekama šķiedrvielu klātbūtne produktos. Taču to, kādi ēdieni (un cik daudz) nodrošina sāta sajūtu, nosaka katra cilvēka individuālās fizioloģiskās īpatnības.  Cukura līmenis asinīs nodrošina pietiekamā daudzumā uzņemti ogļhidrāti. Ilgtermiņa sāta sajūtu dod cieti saturoši produkti: maize, pākšaugi, kartupeļi, rīsi, griķi, putraimi, dabiskās graudaugu pārslas. „Olbaltumu saturošo produktu „gremošanai” ir vajadzīgs visilgākais laiks, tāpēc arī tie ilgāk uzturas kuņģī, jo tieši tur notiek tā bioķīmiskā apstrāde, un tas atkarīgs no kuņģa gļotādas spējas izdalīt pietiekamā daudzumā fermentus un kuņģa skābi. Ja olbaltums ir trekns, tas gremojas sliktāk, uzturas kuņģī ilgāk, sākoties pūšanas procesam, kas ir par iemeslu sliktai elpai,” skaidro Inga Pūce. Tā kā cukura līmenis asinīs paaugstinās maz, pēc treknas olbaltumiem bagātas maltītes atkal gribas ēst. „Ja kuņģis ir izstiepts, jācenšas ēst biežāk, lai pamazām kuņģa tilpums samazinās, un ir jādomā, ar ko vēl varam šo tilpumu nodrošināt, piemēram, dārzeņiem, labības produktiem, augļiem,” iesaka uztura speciāliste.

 

Uzskats, ka pastāvīga kāre pēc konkrētiem ēdieniem nozīmē to, ka organismā trūkst kādu vitamīnu vai minerālvielu, visbiežāk ir aplams.

Reklāma
Reklāma


Seko, lai produktos būtu pietiekama šķiedrvielu klātbūtne – jo vairāk rupja maluma maizes, putraimu, pākšaugu, dārzeņu un liesu olbaltumu lietosi uzturā, jo lēnāk notiek ēdiena pārstrādes process, nodrošinot adekvātu fermentu un hormonu izdalīšanos un lēnāku pārvietošanos pa kuņģa zarnu traktu, tādejādi nodrošinot sāta sajūtu ilgtermiņā.


Mīts#3: Prasās šokolādi, jo trūkst magnija

„Magnijs organismā atbild par impulsu pārvadi muskuļos un piedalās vairāk fermentu darbībā, parasti trūkst hroniskiem alkoholiķiem, ar ko izskaidrojama atsevišķu ķermeņa daļu trīcēšana; arī gadījumos, kad pastiprināti tiek lietoti tauki un olbaltums,” paskaidro Inga Pūce. Savukārt cukurs, kas atrodams šokolādē, varētu dot strauju enerģijas pieplūdumu, īpaši, kad tiek veikts intensīvs intelektuālais darbs. Ja patērē šokolādi lielos daudzumos, pamēģini šo našķi aizvietot ar riekstiem un sēklām, bet maltītēs izvēlies pilngraudu maizi, putras.  


Mīts#4: Kāre pēc kofeīna – trūkst dzelzs

Mēnešreižu laikā sievietes zaudē daudz dzelzs. Ja dzelzs krājumi netiek atjaunoti, parādās nogurums, jo dzelzs organismu palīdz apgādāt ar skābekli. Lai atžirgtu, tu izvēlies kafiju, taču, kad kofeīna iedarbība beidzas, tu atkal jūties nogurusi.  „Jā, ļoti bieži kofeīns uzmundrina organismu fiziskajā līmenī, tāpēc to bieži lieto, lai sajustu tonusu pie jebkuras izcelsmes skābekļa trūkuma,” apstiprina uztura speciāliste. „Mēnešreizes ir normāla fizioloģiska parādība un, ja uzturā tiek lietots pietiekami daudz sabalansētas pārtikas un šķidruma, tad pastiprināta kafijas lietošana nav nepieciešama.” Lai organismu nodrošinātu ar dzelzi, vajag ēst vairāk svaigu dārzeņu, žāvētus un svaigus augļus.

Konsultēja Inga Pūce, uztura speciāliste, „Figūras draugi”