Kāpēc sievietēm krīt mati? Izplatītākie iemesli un iespējamie risinājumi

Veseli, spēcīgi mati ir ievērojama daļa no sievietes skaistuma ideāla un personības izpausmes atraktivitātes un individualitātes. Simbolizējot spēku un vitalitāti, mati iespaido pašapziņu un atstāj iespaidu uz citiem cilvēkiem, tāpēc nereti lielus pārdzīvojumus rada pilna ķemme ar izkritušajiem matiem. Kāpēc tā notiek un ko darīt, stāsta skaistuma klīnikas 4. Dimensija triholoģe Jekaterina Pudova.

FOTO: Shutterstock.com

Šausmas! Izkrīt mati
Jāatceras, ka matu izkrišana ir nepārtraukts, normāls process, jo tāpat kā ādas virskārta dabīgi atjaunojas, skropstas nomainās, arī mati mainās. Zināmam skaitam matu katru dienu jāizkrīt un to vietā jāataug jauniem. Noteikt robežu, cik tie drīkst izkrist vienā dienā, nevar, tas tomēr ir ļoti individuāli. Šis skaits var svārstīties, piemēram, atkarībā no fizioloģiskām izmaiņām organismā, slimībām utt.. Tāpat jāatceras, ka matu sezonāla pastiprināta izkrišana ir normāls process. Tomēr nereti it kā sezonāla matu izkrišana var liecināt par kādu citu matu problēmu vai vispārēju veselības stāvokļa pasliktināšanos.

Profilaktiski ikdienā ieteicams lietot matu kopšanas līdzekļus, kas satur kofeīnu.

Kad sākt satraukties?
Ja matu izkrišana ir parādījusies pēdējo 3 mēnešu laikā, tā varētu būt saistīta ar kādu notikumu pēdējā pusgada laikā, piemēram, kādu slimību, stresu, gadalaika maiņu, dzemdībām un dažādām hormonu svārstībām. Nereti mati sāk pastiprināti izkrist pēc nepārdomātām, ar ārstu nesaskaņotām diētām un badošanās kūrēm, kad novājinās organisms, jo tas normālai funkcionēšanai nav saņēmis nepieciešamās uzturvielas. Dažkārt organismam nepieciešams palīdzēt, piemēram, pastiprināti uzņemot veselīgu, sabalansētu pārtiku (gaļu, zaļumus, zivis, riekstus utt..) un trūkstošos vitamīnus. Lai saprastu, vai matu izkrišana ir atbilstoša normai, veic nelielu testu. Apskati savu izkritušo matu, ja uz tā galiņa nav tumša maisiņa tad viss ir kārtībā. Ja ir, tad pamēģini nemazgāt matus trīs dienas un pēc tam parauj matu kušķīti no deniņiem un galvvidus, ja katru reizi, kad tu to dari, rokā paliek vairāk nekā pieci mati, tas nozīmē, ka matu izkrišanai ir noteikta patoloģija un nepieciešams sākt ārstēšanu vai atrast pareizo līdzekli matu sakņu stiprināšanai.

Sievietēm hormonu svārstību rezultātā var novērot matu izkrišanu – stress, nogurums, diēta, grūtniecība, pusmūža hormonu izmaiņas sievietes organismā – ietekmē arī matus un kofeīns aizsargā mata sakni no nespēka.

Reklāma
Reklāma

Kāpēc sievietēm izkrīt mati?
Grūtniecība. Ja grūtniecība norit normāli (arī emocionālajā ziņā), tad šajā laikā matu izkrišanai nevajadzētu palielināties. Ļoti bieži mati kļūst pat biezāki un stiprāki. Taču problēmas rodas pēc dzemdībām un jo sevišķi, kamēr bērnu baro ar krūti. Šeit vainīgas mātes ķermenī notiekošās hormonālās izmaiņas. Parasti neiesaka uzsākt ārstēšanos pirms barošanas beigām. Vēl jābūt gatavai uz matu struktūras izmaiņām, turklāt iespējami dažādi varianti. Parasti sievietēm, kas pēc šī patīkamā, taču arī nogurdinošā perioda spēj atgriezties normālā ikdienas ritmā, laimējas atgūt savu iepriekšējo frizūru.

Pietrūkst dzelzs. Sievietēm tas notiek ikmēneša asins zuduma dēļ mēnešreižu laikā. Pie tam, pie dzelzs trūkuma noved daudzās diētas. Dzelzs trūkuma pazīmes: bāla āda, vājums, miegainība un bezspēks. Ja asins analīzes apstiprina dzelzs trūkumu, vajag vairāk lietot produktus, kas satur dzelzi, vai speciālas piedevas.

Uzturs. Ja sieviete ar pārtiku neuzņem pietiekamu daudzumu organismam vajadzīgo vielu, tad tās nesaņem arī mati. Matiem ļoti svarīga ir tieši mērenība – pārmērības, arī dažādu vitamīnu pārspīlēta lietošana, var dot pavisam pretēju efektu. Dažādas ar uzturu saistītas problēmas ļoti skaidri parādās tieši matu stāvoklī, tāpēc pieredzējis frizieris dažas klienta problēmas var nojaust.

Medikamentu un diētisko piedevu lietošana. Ir zināms, ka mūsdienās tādu medikamentu ir aptuveni simts. Tie ir pretapaugļošanās līdzekļi, tabletes pret paaugstinātu asinsspiedienu, antidepresanti un pat aspirīns. Pārbaudi zāļu iespējamos blakusefektus, ja tur ir norādīta matu izkrišana, pakonsultējies ar ārstu, vai ir iespēja lietot citus medikamentus. Matu izkrišana bieži rodas pēc diētisko piedevu lietošanas. Visbiežāk tas ir pamanīts ar piedevām, kuru sastāvā ir selēns, kā arī ārstnieciskajās tējiņās, kurās ir daudz smago metālu.

Stress. Tas ir viens no būtiskākajiem matu izkrišanas iemesliem, ko pieredzējusi teju ikviena sieviete. Mūsdienu sievietes dzīve bieži ir ļoti nevaļīga un saspringta, un tas paātrina matu izkrišanas procesu. Tas ir arī viens no iemesliem, kāpēc tik daudzām sievietēm ir plāni mati.

Dažādas saslimšanas. Bieži matu izkrišana notiek arī dažādu slimību dēļ, piemēram tādu, kā vairogdziedzera traucējumi, anēmija, diabēts, plaušu iekaisums, veneriskās saslimšanas. Pat vienkārša saaukstēšanās ne vienmēr ir nekaitīga. Matu izkrišanu, protams, izraisa vēža ārstēšana. Vēl vienas matu izkrišanas cēlonis ir galvas asinsvadu asins apgādes nepietiekamība.

Mehāniskie bojājumi. Matu krāsošana, ķīmiskie ilgviļņi, matu ruļļi, arī fēns slikti iespaido matus, un ja tu nevari no tiem attiekties pavisam, tad vismaz uz kādu laiku ļauj matiem atpūsties. Tāpat nav ieteicams pastāvīgi nēsāt parūkas un pieaudzējamos matus, jo matu izkrišanu palielina papildu smagums, un ciešas bizes, celiņu vienā un tajā pašā vietā. Matiem kaitīgas ir arī matu gumijas bez pārklājuma un ļoti stingras sprādzes, starp kurām mati lūst.

Temperatūras un gadalaiki. Runājot pat matu izkrišanu, gadalaiku mija ir svarīgāka par pašiem gadalaikiem. Ar to saistītā pielāgošanās jaunajai situācijai, kas savā būtībā ir stress, tieši ietekmē arī matu izkrišanu. Tas attiecas arī uz mūsu pašu izraisītām vides maiņām – ceļojumiem, pirts un solārija apmeklējumiem u.tml. Pirtī un solārijā noteikti jāparūpējas, lai mati ir aizsargāti no tiešas augstās temperatūras ietekmes. Palīdzēs matos atstājami balzami un aizsargājošas cepures un lakati.

Vecums. Katrā vecumā mati ir atšķirīgi. Vispirms tie ir mīksti un smalki, un noturēt tos frizūrā nav viegli. Pusaudža gados bieži nākas cīnīties ar palielinātu matu taukošanos, pēc tam tie ar katru gadu kļūst aizvien sausāki un lielākā vecumā arī plānāki. Novecošana ļoti būtiski veicina matu izkrišanu vīriešiem, taču nav retums, ka pēc zināma vecuma sasniegšanas plānāki kļūst arī sieviešu mati. Tas ir saistīts ar samazinātu hormonu izstrādāšanos organismā.

Ūdens. Ļoti būtiska loma no matu veselības viedokļa ir arī ūdenim, taču diemžēl atrisināt šo problēmu lielākoties nav mūsu spēkos. Vienīgais, ko mēs paši varam mainīt, ir ūdens temperatūra – auksts ūdens matus attīrīt nepalīdz, taču skalojot var izmantot vēsu ūdeni. Pārāk karsts ūdens kairina galvas ādu, tā rezultātā galvas āda sāk pastiprināti izdalīt taukus, un vienlaikus tas ir arī matu izkrišanu veicinošs faktors.

Kā es varu palīdzēt saviem matiem?
Lai samazinātu matu izkrišanu un sasniegtu vēlamo rezultātu, ieteicams lietot atbilstošus vitamīnus. Lai redzētu pozitīvas pārmaiņas matos, matu vitamīni parasti jālieto vismaz 2- 3 mēnešus. Ja tas nepalīdz, nepieciešams precizēt diagnozi, pielietojot trihogrammu. Tā ļauj izmeklēt matu saknīšu stāvokli – noteikt, cik procentuāli matu ir katrā no trim augšanas fāzēm, precizēt, vai ir izsīkušie mati, noteikt mata stiebra kvalitāti. Tomēr te jau runa būs par ļoti nopietniem gadījumiem. Profilaktiski ikdienā ieteicams lietot matu kopšanas līdzekļus, kas satur kofeīnu.


Kas vēl jāzina par matu ikdienas kopšanu?
•    Veselīgāk ir ļaut matiem izžūt pašiem. Ja tomēr jālieto fēns, labāku rezultātu var sasniegt, vadot gaisa plūsmu itin kā pretējā virzienā matiem – piemēram, noliecot galvu vai vēršot gaisa plūsmu no apakšas uz augšu. Ja vēlaties taisnus un spīdīgus matus, gaisa plūsma gar matiem jāvada tā, lai tā noslēgtu zvīņu no augšas uz leju.

•    Fēns, lokšķēres un matu taisnotāji ietilpst sieviešu ikdienas skaistuma arsenālā un ir neaizstājami palīgi, veidojot frizūru, taču tie var kļūt arī par ienaidniekiem. Neviens no tiem nedrīkstētu būt pārāk karsts, un arī frizūras nostiprinātājus vajadzētu lietot ar mēru.

•    Matus nevajadzētu krāsot biežāk kā reizi mēnesī, balināt viscaur un izvēlēties zemas kvalitātes ķīmiskos līdzekļus. Šādos gadījumos tie parasti kļūst trauslāki, smalkāki, nespodrāki un, ja rodas alerģija pret krāsvielu, mati var pastiprināti izkrist.