Vai dzimumzīmes norāda uz veselības problēmām?

„Vai taisnība, ja dzimumzīmju skaits uz ķermeņa pārsniedz simtu, tas liecinot par ādas problēmām? Manam vīram viss ķermenis ir klāts ar daudzām un dažādām dzimumzīmēm, dažas ir nesmuki melnas. Kā veic dzimumzīmju izmeklēšanu? Man pašai arī ir iedzimta dzimumzīme uz muguras no tēta, taču pēdējā laikā liekas, tā kļuvusi tumšāka. Vai vajag pārbaudīt? No vīra puses visai viņu ģimenei jau paaudžu paaudzēs ir lipomas (palielināti tauku dziedzeri), vīramātei tāda bija greipfrūta lielumā, nācās to izoperēt. Arī manam vīram uz kājas un muguras tādas ir paliela zirņa lielumā. Viņš teic, ka viņam tās dzīvot netraucē. Vai tās obligāti jālikvidē, un kā pasargāt mūsu bērnus no šīs iedzimtās kaites?” Atbild Veselības centra 4 dermatoloģe Linda Kapteine.

FOTO: Shutterstock.com

Dzimumzīmes vismaz reizi mūžā ieteicams parādīt speciālistam, un atkarībā no to veida tiek noteikta tālāka darbība — atipisku dzimumzīmju kontrole, novērošana vai operēšana, labdabīgu dzimumzīmju novērošana, aizdomīgu vai ļaundabīgu operēšana. Izmeklēšana ir neinvazīva (nekas netiek griezts), tiek izmantota dermaskopija, digitālā dermaskopija, ja ir aizdomas, izmeklē sīkāk ar jaunākajām metodēm — ādas ultrasonogrāfiju un konfokālo lāzera mikroskopiju, kas Baltijas valstīs patlaban pieejama tikai Latvijā.
Ultrasonogrāfiju kā izmeklēšanas metodi jau daudzus gadus veiksmīgi izmanto citās medicīnas nozarēs, piemēram, ginekoloģijā, kardioloģijā, ādas specializēta izmeklēšana iespējama tikai pēdējos gados. Lai to veiktu, vajadzīgas speciālas augstas frekvences zondes, kas nav pieejamas parastiem ultrasonogrāfiem. Izmeklēšanu veic gadījumos, kad nepieciešams likvidēt kādu ādas jaunveidojumu un noteikt tā izmēru un izvietojumu ādas dziļumā. Tas dod iespēju izvēlētos piemērotāko metodi — ķirurģisku operācija, lāzera vai citu terapiju. Ultraskaņa palīdz diagnosticēt dažādas ādas slimības vai konstatēt priekšlaicīgas ādas novecošanās pazīmes vēl pirms ārējo pazīmju parādīšanās.

 

Ja vēlas noteikt izvēlēto kosmētisko līdzekļu efektivitāti, var veikt ultraskaņas izmeklēšanu pirms to lietošanas un aptuveni divas nedēļas pēc šo līdzekļu lietošanas.

 

Reklāma
Reklāma

Tagad iespējams sekot ādas struktūras pārmaiņām, neveicot ādas biopsiju (histoloģisko izmeklēšanu). Ja vēlas noteikt izvēlēto kosmētisko līdzekļu efektivitāti, var veikt ultraskaņas izmeklēšanu pirms to lietošanas un aptuveni divas nedēļas pēc šo līdzekļu lietošanas. Ultraskaņa spēj ielūkoties ādas dziļumos un noteikt pārmaiņas tās kolagēnās šķiedrās. Pirms ultrasonogrāfijas ādas izmeklēšanas nav vajadzīga speciāla sagatavošanās, tā veicama pāris minūšu laikā, nerada veselībai kaitīgu starojumu, un izmeklēšanas rezultātus iespējams saņemt uzreiz pēc izmeklēšanas.

Konfokālā lāzera mikroskopija ir patlaban pasaulē viens no precīzākajiem diagnostikas veidiem iekaisīgu ādas slimību, ādas jaunveidojumu vai audzēju, piemēram, bazaliomu, melanomu, gadījumā. Līdz šim, lai ādu novērtētu šūnu līmenī, bija jāveic biopsija (jāpaņem mazs audu gabaliņš). Šī procedūra ne katram cilvēkam ir patīkama — tās laikā vajadzīga anestezējoša injekcija, turklāt var palikt maza rēta, iespējams, pat nepieciešamas šuves. Pēc tam ādas audu gabaliņu nosūtīja uz laboratoriju, un atbilde bija jāgaida 10–12 dienas. Savukārt jaunā iekārta noskenē ādas slāni pa slānim un sniedz jau gatavu šūnu attēlu. Konfokālais lāzera mikroskops tehnoloģiski aizvieto biopsiju. Turklāt pacientam tiek aiztaupītas nepatīkamās emocijas un ietaupīts laiks, jo šo darbu veic 10–20 minūšu laikā. Līdz ar to diagnostika ir ērtāka, ātrāka un pilnīgi nekaitīga pacientam!
Par lipomām — labāk tās likvidēt, kamēr nelielas, jo to ļaundabību var noteikt, tikai ķirurģiski izgriežot. Jo lielāks veidojums, jo lielāka un riskantāka operācija. Bērnus vēl mūsdienu medicīna nevar pasargāt no tā, lai ģenētiski nekas nepārmantojas. Tomēr lipomas ietilpst ģenētiski pārmantoto slimību riska grupā.