Kā rīkoties, ja pusaudzis pārrodas mājās dzēris?

Gandrīz katra pusaudža vecāki ir saskārušies ar jautājumu, ko darīt, kad bērns sāk eksperimentēt ar cigaretēm un alkoholu. Sodīt? Izturēties saprotoši? Mēģināt izrunāties?

Izmēģinot kaut ko jaunu, tīnis apgūst, kāda uzvedība atbilst izvēlētajam dzīvesveidam.

FOTO: Shutterstock.com

Izmēģinot kaut ko jaunu, tīnis apgūst, kāda uzvedība atbilst izvēlētajam dzīvesveidam.

Kādas mammas stāsts:
"Man ir 13 gadus vecs dēls. Pirms mēneša, pārnākot mājās, saodu, ka draugu kompānijā dzēris alu, bija manāmi apreibis. Tad visu smalki izrunājām, cik alkohols ir kaitīgs pusaudža organismam. Viņš teica, ka visu sapratis un ka vairāk nedzers. Tagad, kad pagājis mēnesis, atkal saodu, ka dzēris alu. Nezinu, kā man rīkoties, ko darīt? Arī cigarete viņam nav sveša, šad tad saožu."
 

Eksperimentu laiks

Pusaudža gadi ir laiks, kad tiek eksperimentēts un riskēts. Tas ir laiks, kad pusaudzis meklē savu individualitāti un pats mēģina noskaidrot, vai tiešām viss, par ko vecāki viņu brīdina, ir tik bīstams. Kā vecāki jūs, iespējams, būsiet pret šiem eksperimentiem, baidoties, ka viens var novest pie nākamā un var rasties nopietnas problēmas. Jūs nevēlaties piedot vai ignorēt eksperimentus, taču tajā pašā laikā nevajag pārspīlēt. Ja jūs varat sarunāties un jūs saista spēcīgas ģimeniskas attiecības, visticamāk, bērns gadu laikā ir pieņēmis jūsu vērtības. Arī eksperimentos gūtā pieredze pusaudzi veido. Izmēģinot kaut ko jaunu, viņš apgūst, kāda uzvedība atbilst izvēlētajam dzīvesveidam. Šis vecums tomēr vēl joprojām ir laiks, kad pusaudzis mācās spriest un kontrolē sevi, tādēļ riskanta eksperimentēšana var beigties ar īstām nepatikšanām.

Ja jūsu bērns vēlu pārrodas mājās, ir pārāk piedzēries vai apreibis, lai spētu skaidri runāt, parūpējieties par viņa fizisko drošību, vispirms noskaidrojot, ko viņš ir lietojis, ja tas iespējams.

 

Atklāta saruna

Par problēmām, kuras rodas, lietojot alkoholu un cigaretes, runājiet ar pusaudzi tā, kā runātu par jebkuriem citiem draudiem veselībai. Atrodiet veidu, kā sarunā iesaistīt arī jautājumus par citām atkarību izraisošām vielām. Tādas ziņas kā sportista diskvalifikācija olimpiskajās spēlēs uz aizdomu pamata par marihuānas lietošanu izraisa diskusijas daudzās ģimenēs. Esiet atklāti jautājumā par savu pieredzi cigarešu, alkohola vai narkotiku lietošanā, taču, ja jūtaties neērti, jums ar pusaudzi par to nav jārunā. Liekulīga attieksme pret savu atkarību no apreibinošām vielām var radīt problēmas. Ja izspēlēsiet situāciju, kurā kāds pusaudža vienaudzis mēģina piespiest viņu lietot narkotikas, tas palīdzēs pusaudzim atrast vārdus, ar kuriem atraidīt „draugu”, kas kādā ballītē piedāvā alkoholu vai pat narkotikas. Pārlieciniet pusaudzi, ka jebkurā situācija, kad viņa drošība tiek apdraudēta vai viņš jebkurā veidā tiek ietekmēts, viņš var zvanīt jums.


Rūpes par drošību

Reklāma
Reklāma

Ja jūsu bērns vēlu pārrodas mājās, ir pārāk piedzēries vai apreibis, lai spētu skaidri runāt, parūpējieties par viņa fizisko drošību, vispirms noskaidrojot, ko viņš ir lietojis, ja tas iespējams. Ja reibums ir narkotiku dēļ, apdomājiet iespēju viņu vest uz slimnīcu, jo sekas, ko izraisa saindēšanās ar alkoholu, kā arī narkotiku pārdozēšana vai reakcija uz tām, var būt ļoti nopietnas. Nākamajā rītā, kad pusaudzis ir atskurbis, sāciet sarunu ar tādu neuzbrūkošu apgalvojumu kā: „Vakar tava uzvedība bija dīvaina,” tad turpiniet ar atklātu jautājumu, piemēram: „Vai vari man pateikt, kas nolika?” Pārliecinieties, ka pusaudzis zina, ka jūs uztraucāties par viņu. Pamēģiniet noskaidrot, vai viņa vai ģimenes dzīvē ir kas tāds, kas viņu uztrauc un ir viens no iemesliem, kādēļ tiek lietots alkohols vai narkotikas.


Daudzi vecāki apgalvo, ka ir pārsteigti, uzzinot, ka viņu bērnam ir problēmas ar alkoholu vai narkotikām, taču parasti ir pazīmes, kas norāda uz šādu problēmu esamību, piemēram:

  • Problēmas skolā. Pusaudzis neregulāri apmeklē noteiktus mācību priekšmetus un vairākos ir nesekmīgs. Pusaudzis, iespējams, izlaiž ārpusskolas nodarbības, kas viņam kādreiz ļoti patika.
  • Veselības problēmas. Pusaudzis vairs neguļ tā kā agrāk, ir zaudējis svaru, ir pārguris, biežāk saaukstējas vai slimo ar gripu. Viņa acis ir apsārtušas, pusaudzis ir apātisks un runā monotoni.
  • Pārmaiņas uzvedībā. Kādreiz draudzīgais pusaudzis kļūst uz sevi vērsts vai ļoti drūms, mazāk laika pavada ar ģimeni un nevēlas sarunāties. Viņam parādās jauni draugi vai arī viņš kļūst par citas grupas locekli. Pusaudzis lūdz iedot naudu, taču izvairās stāstīt, kur to tērēs, vai jūs konstatējat, ka no mājām pazūd nauda vai dažādas lietas. Pusaudzis nevis vienkārši vēlas būt viens, bet ir noslēpumains.
  • Juridiskās problēmas. Daudziem pusaudžiem, kam ir problēmas ar likumu, ir problēmas arī ar apreibinošām vielām. Daudzi pusaudži, kas piedzeras vai lieto narkotikas eksperimentējot, dara to tikai vienu vai divas reizes. Pārmērīga alkohola un apreibinošo vielu lietošana var norādīt uz nopietnu, ilgstošu problēmu, un jums ir jāapsver iespēja par profesionālas palīdzības meklēšanu.

 

Psiholoģe Andžela Grūbe aicina padomāt arī par šādiem jautājumiem:

  1. Kādas ir jūsu ģimenes attiecības?
  2. Kādas attiecības dēlam ar tēvu, ar mammu?
  3. Vai ģimenē kāds smēķē, lieto alkoholu?
  4. Vai dēlam ir hobijs, nodarbošanās ārpus skolas?
  5. Vai ģimenē ir kopīgas nodarbes, intereses?

 

IZLASI ARĪ: 15 GADU VECA PUSAUDZE DZER UN PĪPĒ
 

Izmantotā literatūra: Kā izaudzināt lielisku pusaudzi no 13 līdz 18 gadiem. Rokasgrāmata vecākiem un pedagogiem, R.: Valters un Rapa, 2003.