Kādā vecumā vajadzētu uzsākt papildēdināšanu mazulim?

Bērnam attīstoties, mainās arī viņa uztura vajadzības un pienāk mirklis, kad ēdināšana ar mātes pienu vienkārši vairs nav pietiekama, lai apmierinātu mazuli. Tas visbiežāk notiek vecumā ap četriem līdz sešiem mēnešiem, kad daudzi bērniņi ir gatavi papildēdināšanai.

FOTO: Shutterstock.com

Veselības departaments iesaka uzsākt papildēdināšanu sākot no sešu mēnešu vecuma. Tā kā katrs bērns ir savādāks un viņa attīstība virzās savā individuālā gaitā, daži mazuļi var būt šim solim gatavi jau agrāk. Tomēr papildēdināšanu nevajadzētu sākt pirms mazulis ir sasniedzis 17 nedēļu vecumu. Tādēļ rūpīgi novērojiet, kad parādās pirmās pazīmes bērna gatavībai sākt ēst papildēdienu, un ļaujiet bērnam jūs vadīt šajā jomā, vai arī aprunājieties ar savu veselības aprūpes speciālistu.
 
Kā mainīt dienas kārtību?
Pāriešana pie cietās pārtikas ir liels pavērsiens jūsu un jūsu mazuļa ikdienā. Tādēļ tas nav pārsteidzoši, ka dažas māmiņas var justies nepārliecinātas par to, ar ko un kad bērns būtu jāēdina. Ēdināšanas ikdienas kārtības iedibināšana noteiktos laikos katru dienu palīdzēs jūsu mazulim pierast pie jaunās „diētas”, kuras laikā bērns pieradinās pie papildēdināšanas.
Nav stingri noteikts, kad bērns būtu jāradina pie papildēdināšanas, bet viennozīmīgi ieteicams to sākt darīt lēnām, - ar vienu cietā ēdiena ēdienreizi dienā, lai pārbaudītu, kā bērniņš uz to reaģē. Tad pakāpeniski jāpāriet pie divām vai trijām cietā ēdiena ēdienreizēm dienā. Iespējams, ka jūs secināsiet - jo vairāk jūsu bērns ēd cieto pārtiku, jo mazāk piena viņš vēlas. Tomēr piens joprojām ir vitāli svarīga bērna ēdienkartes sastāvdaļa, jo tas nodrošina visu nepieciešamo barības vielu uzņemšanu, un tas joprojām ir mazuļa galvenais vitamīnu, minerālvielu, taukvielu un citu barības vielu avots. Pienam būtu jābūt bērna ēdienkartē līdz tiek sasniegts vismaz 12 mēnešu vecums.

Nav stingri noteikts, kad bērns būtu jāradina pie papildēdināšanas, bet viennozīmīgi ieteicams to sākt darīt lēnām, - ar vienu cietā ēdiena ēdienreizi dienā, lai pārbaudītu, kā bērniņš uz to reaģē.

Reklāma
Reklāma



Pirmais papildēdiens
Pirmajam ēdienam, kas tiek dots bērnam laikā, kad viņu radina pie papildēdināšanas, ir jābūt maigam pēc garšas un viendabīgam pēc struktūras. Biezeņi ir ideāli, lai sāktu mācīties norīt cietu ēdienu. Daudzas māmiņas sāk ar bērnu rīsu putriņu, kas tiek sajaukta ar nelielu daudzumu bērnam ierastā pieniņa. Tas palīdz iepazīstināt mazuļus ar maigu, bet jaunu ēdiena struktūru, kam piemīt jau pazīstama garša un līdz ar to šis ēdiens vairs nav gluži svešs. 
Neuztraucieties, ja šķiet, ka mazulis visu, ko dodat viņam, izspļauj ārā. Var būt nepieciešams zināms laiks līdz viņš iemācās, kā ir jāēd un pierod pie jaunajām garšām un ēdiena struktūras – galu galā viņš līdz šim bija pieradis ēst tikai pienu! Dariet to lēnam, soli pa solim un galvenais nepadodieties!

Vai jūsu mazulis ir gatavs?
Tā kā jūsu mazulis kļūst arvien aktīvāks, viņš patērē arvien vairāk enerģijas. Pacelt ķermeņa augšdaļu uz rociņām no grīdas, velties vai mācīties sēdēt, - tas viss rosina lielāku apetīti. Tas nozīmē, ka drīz pienāks laiks, kad bērna uzturā būs jāiekļauj kaut kas vairāk par tikai pienu, lai nodrošinātu viņu ar attīstībai nepieciešamajām barības vielām. 
Runā, ka esot šādas pazīmes, kas liecina par bērna gatavību uzsākt papildēdināšanu
 
•    Pēc pilnvērtīgas piena maltītes mazulis raud vai prasa vēl.
•    Jūsu mazulim ir grūtāk sagaidīt nākamo maltīti, viņš kļūst uzbudināts vai sūkā savas rociņas. 
•    Līdz šim bērns ir gulējis mierīgi visu nakti, bet tagad viņš pamostas un prasa ēst.
•    Diendusa arī kļūst saraustīta – bērns labi neaizmieg vai agri mostas no diendusas.
•    Mazulis aizrautīgi vēro, kā jūs ēdat un iespējams cenšas satvert ēdienu, ko turat rokā. 

Vai tas varētu būt augšanas enerģijas uzplūds?
Četru mēnešu vecumā daudzi bērni pārdzīvo augšanas enerģijas uzplūdu, un tādēļ šķitīs ka viņi ir daudz izsalkušāki nekā parasti. Tomēr būtiski ir nesajaukt šādu uzvedību ar īstajām pazīmēm tam, ka mazulis ir gatavs atteikties no ēdināšanas ar krūti, jo mazuļa gremošanas sistēmai ir nepieciešams laiks, lai attīstītos pirms tā tiek iepazīstināta ar cietu ēdienu, neraugoties uz to, ka tie ir tikai biezeņi!  Esiet pacietīgi un ja tie ir tikai augšanas enerģijas uzplūdi, jūsu mazuļa apetīte nosacīti ātri atgriezīsies pie parastā apjoma. Atcerieties, ka jūs vienmēr varat aprunāties ar mūsu komandu vai jautāt padomu savam veselības aprūpes speciālistam.