Ko darīt, ja tīnis pievēršas emo un gotu stilam?

"Manai draudzenei ir meita, un viņa ļoti pārdzīvo par meitu, kura ir  pievērsusies gotu un emo stilam. Ko varat ieteikt šajā situācijā, kā jārīkojas pareizi, lai bērns kļūtu tāds pats kā agrāk?" jautā kāda norūpējusies mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā lietotāja.

FOTO: Rūta Ķiploka, fotohromija@inbox.lv

Raksta publicēšanu atbalsta vitamīni pusaudžiem un jauniešiem Wellteen®  un  WellKiD®

 

Atbild psiholoģe Laila Kalniņa:

"Pieņemu, ka meitene ir pusaudze un tieši šajā vecumposmā pievēršanās kādam vienam stilam vai pat dažādu stilu „izmēģināšana” ir diezgan raksturīga, un gandrīz tikpat raksturīgi ir tas, ka pieaugušajos tas nereti rada neizpratni. Atbilde ir meklējama tajā, kas notika PIRMS. Pirms meitene pievērsās šim stilam — kas notika/nenotika ģimenē, kā veidojās attiecības ar citiem pusaudžiem, kā meitene jutās, ko domāja. Emo stils pats par sevi, tāpat kā citi subkultūras novirzieni, nav nekas slikts vai nosodāms, tomēr, aplūkojot šo virzienu pārstāvju vizuālos tēlus, dzirdot valodu un specifiskos izteicienus, nereti cilvēki to uztver ar nosodījumu vai neizpratni. Protams, nevar ignorēt to, ka ir gadījumi, kad kādi šo virzienu pārstāvji veic nelikumīgas darbības, diemžēl pēc tam viss tiek „mests pār vienu kārti” — noziegumu izdarīja tāpēc, ka, piemēram, nozieguma veicējs ir emo vai gots.
Ko darīt Jūsu draudzenei? Mēģināt tuvināties ar meitu, saprast viņu. Ja emo stils šķiet atbaidošs, tad pusaudze ātri saņem signālus — es jūtos atbaidoša un mani nepieņem. Ja tā, tad meitenei tas vēl vairāk liek pievērsties un tuvināties vienaudžu grupai, līdzīgi domājošajiem.
Protams, katrā situācijā, arī tad, ja bērns pievēršas emo stilam, ir vairākas nianses, nepieciešama plašāka informācija, arī šajā gadījumā. Mamma var droši konsultēties ar psihologu, jo būtiski saprast, kurš kuru nepieņem un kāpēc ģimenē radusies plaisa, arī tad, ja bērns ir emo stila piekritējs. Emo stils un labas attiecības neizslēdz viena otru! Lai veicas!"

 

Atbild Inga Akmentiņa-Smildziņa, mammam.lv/tetiem.lv līdzautore:

„Vairākus gadus esmu strādājusi jauniešu medijos un saskārusies gan ar emo, gan gotiem. Manuprāt, vispirms vecākiem ir jāievāc informācija (google.lv), kas tie tādi ir – lai spētu ar bērnu veidot sarunu. Lai nav tā, ka mamma vai tētis saka: „Tu esi gots?! Kaimiņiene teica, ka tie pilnmēness naktīs upurē kaķus!”. Proti, bērns novērtēs, ja vecāki ir zinoši un ka viņi iedziļinās bērnu interesējošajās lietās, nevis balstās uz aizspriedumiem un tantiņu runām. Jo bieži vien tas velns nav tik melns, kā to mālē. Starp citu, emo un goti – tās ir divas dažādas lietas. Tiesa, palasoties materiālus par emo un gotiem, uzreiz nebūt nevar saprast, kāda ir viņu atšķirība. Un tieši to var uzjautāt meitai, sak, es lasīju to un to, bet netiku gudra, kuriem gribi piederēt tu. Un varbūt izrādās, ka meita sevi nepieskaita ne vieniem, ne otriem, bet viņai vienkārši patīk ko aizgūt no šī uzkrītošā ģērbšanās stila.
Man šķiet, ka bērna izvēle ir jārespektē. Protams, tas nenozīmē, ka nevajag paanalizēt, kas šim visam slēpjas apakšā, taču es vecākiem ieteiktu nevis kliegt, ka „es tevi šitādu nelaidīšu uz ielas”, bet otrādi – pat palīdzēt apģērba izvēlē un stila izkopšanā. Jo emo un goti patiesībā ģērbjas ļoti gaumīgi.”
 

 

IZLASI ARĪ: PARAUGIES AR IZPRATNI UZ EMO UN GOTIEM

 

RAKSTS PUBLICĒTS: 2009. gada 25. aprīlī

PAPILDINĀTS: 2014. gada 19. novembrī

Reklāma
Reklāma

 

Raksta publicēšanu atbalsta vitamīni pusaudžiem un jauniešiem Wellteen®  un  WellKiD®


REKLĀMA

 

 Vitamīnus un minerālvielas saturošās Wellteen® tabletes ar augu ekstraktiem ir ideāli piemērotas jauniešiem un pusaudžiem vecumā no 13 līdz 19 gadiem
Wellteen® sastāvā ir visaptveroši vitamīni, mikroelementi, bioelementi un minerālvielas, tai skaitā L-karnitīns, Vitamīns D3, zaļā tēja un dzērveņu ekstrakts
Wellteen® stiprina imunitāti, sniedz šajā vecumā nepieciešamo enerģiju un uzlabo fizisko un garīgo izturību. Lietojot Wellteen®, nav nepieciešams papildus lietot vitamīnus un minerālvielas saturošus uztura bagātinātājus.

 

 

          

WellKiD® tabletes satur vitamīnu A, C, D, E, kuru daudzumam uzturā bērnu vecumā iesaka pievērst lielu uzmanību, kā arī selēnu, un B grupas vitamīnu kompleksu. Visas minētās vielas kopā palīdz bērna augšanai, imūnai sistēmai un vielmaiņas procesiem. Viena tablete dienā, sakošļājot, galvenās ēdienreizes laikā bērniem no 4 gadu vecuma.