Latviešu kāzu tradīcijas ar dekupāžas elementiem

Kāzas ir viens no tradīcijām bagātākajiem latviešu godiem. Tās tika ievērotas un piekoptas, sākot jau ar maģiskām darbībām un zīlēšanām dažādos gadskārtu svētkos, lai uzzinātu sava iecerētā vārdu un ietekmētu viņu uz šo nozīmīgo soli – precībām, beidzot ar gadsimtos iesakņojušām kāzu tradīcijām.

Foto no www.dekupaza.com arhīva

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no www.dekupaza.com arhīva

Vedības
Saskaņā ar tradīcijām, viens no visnozīmīgākajiem pirms kāzu posmiem ir bijušas vedības. Ar vedībām tiek iezīmēts jauns posms cilvēka dzīvē, kad no neprecēto kārtas pāriet jaunā – precēto – kārtā. Sākotnējie līgavas iegūšanas veidi bija līgavas zagšana un pirkšana, mūsdienās kā tradīcija joprojām tiek piekopta līgavas izpirkšana. Noteiktajā dienā pie līgavas vecākiem brauc precinieki, līdzi ņemot cienastu: baltmaizi, sieru, medu, alu u.c., mūsdienās noteikti šis produktu klāsts ir daudzveidīgāks. To novieto uz galda, kas nosacīti kļūst par precinieku teritoriju. Ēdiens tiek piedāvāts līgavas radiem, ja tas tiek pieņemts, tad preciniekiem ir cerības, ka precību piedāvājums tiks pieņemts.
Mūsdienās nozīme ir ne tikai ēdiena izvēlei, bet arī pasniegšanas mākslai, kas liecina par to, ka precinieki par šo procesu iepriekš ir domājuši un gatavojušies. Par īpašu pieeju liecinās cienasta pasniegšana uz elegantas, dekupāžas tehnikā izstrādātas, paplātes.

Kamēr radi mielojās, precinieku galvenais uzdevums tomēr ir atkausēt līgavas vecāku sirdis, tāpēc katram no tiem arī noderēs īpaši sagatavotas dāvaniņas. Līgavas tēvam, senāk iecienītā brandavīna vietā, šodienas precinieki var „iešķiņķot” smalka vīna pudeli, ietērptu dekupāžas tehnikā rotātā ietvarā.

Savukārt iecerētās mātes rūgtumu par meitas zaudēšanu, padarīt saldāku ar greznu, konfektēm pildītu kārbu. Kā vēsta senie raksti, meitas izdošana vecākiem nav bijis tikai emocionāls zaudējums, tas bija arī reāls darbaspēka zudums, tāpēc kā galvenais izpirkšanas veids tomēr kalpoja naudas maksāšana vecākiem. Maksas daudzumu noteica meitenes daiļums, čaklums un iznesība. Nauda tika pasniegta gan podiņos, gan dažādos izšūtos maisiņos, gan greznās lādītēs.
 

Līgavas pucēšana

Pēc dāsnās izpirkuma maksas visbeidzot seko bildinājums. Pēc bildinājuma visi mielojas ar precinieku līdzi atnesto cienastu un sadzer no saldenās pudeles, kā arī vienojas par derību dienu. Līgavas ģērbšana ir saviļņojoša gan pašai līgavai, gan cilvēkiem, kas aicināti tajā piedalīties un tieši šajā sagatavošanās procesā līgava ir emociju pārpilna, tajā mijās neziņa un laimes sajūta, skumjas un prieks. Šādus mirkļus ir vērts iemūžināt, tāpēc būtiski ir, lai šīs emocijas un skaistais notikums ir harmonijā ar vidi, priekšmetiem, kas apkārt. Smalku, pārdomātu iespaidu atstās un lielisks akcents fotogrāfijās būs vienotā gammā dekupāžas tehnikā veidoti aksesuāri, ko izmantot pucēšanās procesā. Dekoratīvus aksesuārus var izveidot gan līgava pati, ja vēlas kādu dienu pirms kāzām pabūt vienatnē ar sevi, sakārtot domas un mazliet atpūtināt prātu no satrauktā organizēšanas procesa, gan arī kopā ar māsām, draudzenēm vai mammu, kur radīšanas procesu var apvienot ar nomierinošām sarunām.
Nepieciešamie aksesuāri:
    * Pāris koka pakaramie
    * Spogulis ar rāmi
    * Kārbiņa   

Darba gaita (aprakstā norādīti pielietoto Stamperia materiālu kodi)

Spogulis ar orhidejām
   1. Izvēlas spoguļa rāmi (kf91).
   2. Nogruntē virsmu ar baltu grunti (kep01m).
   3. Ar asām šķērītēm izgriež orhidejas no klasiskā dekupāžas papīra (dfg220).
   4. Izmantojot 3 krāsu toņus krāso virsmu ar porolona sūklīti.
   5. Siltā ūdenī izmērcē izgrieztās orhidejas, liek uz salvetes un nosusina. Uz kreisās puses ar otu uzklāj līmi (DC01g), liek izvēlētajā vietā uz spoguļa rāmja un arī virspusi noklāj ar līmi.
   6. Izmantojot krāsu šķaidītāju (kalmg) veido ēnojumu gar orhideju malām, kā arī nedaudz pietonē.
   7. Pāri visam uzklāj 2 kārtas laku (ke11m) 2, katru kārtu nožāvē.
   8. Gar rāmja iekšmalu 5mm platumā noklāj līmi zeltīšanai (dc02g), nožāvē, bet līmei jābūt visu laiku lipīgai un caurspīdīgai.
   9. Uz līmes vietas liek zelta lapiņas(ker01), pieglaužot tās ar mīkstu otu.
  10. Zeltīto vietu noklāj ar speciālu laku (ke13g).  

Pakaramie ar orhidejām
   1. Ar smilšpapīru noberž veco laku, ar mitru lupatiņu noslauka putekļus.
   2. Koka virsmu nogruntē ar baltu grunti (kep01m).
   3. Ar asām šķērītēm izgriež orhidejas no klasiskā dekupāžas papīra, izvēlas identiskus motīvus kā spoguļa dekorēšanā (dfg220).
   4. Virsmu tonē 3 krāsu toņos, izmantojot porolona sūklīti.
   5. Līdzīgi kā spoguļa versijā, siltā ūdenī izmērcētās orhidejas nosusina uz salvetes. Kreiso pusi noklājot ar līmi (DC01g), izvieto motīvus uz pakaramā, ko pēc tam arī no virspuses noklāj ar līmi.
   6. Ar krāsu šķaidītāju (kalmg) veido ēnojumu gar orhideju malām.
   7. Nobeigumā visu nolako  2 kārtās ar laku (ke11m), katru kārtu nožāvējot.

Rotu kārbiņa ar orhidejām
   1. Izvēlas kastīti sirsniņas formā.
   2. Nokrāso ar gaišu akrila krāsu (kal12), izmantojot sūklīti.
   3. Kastīti aplīmē ar rīspapīru, kurš rotāts ar orhideju motīviem (dft110), izmantojot līmi rīspapīra salvetēm (dc03g).
   4. Kastītes virsmu noklāj ar plaisājošo laku (ke03m). Vispirms klāj (Step 1), nožāvē, līdz tā kļūst caurspīdīga, tad klāj (Step 2), nožāvē.
   5. Radušajās plaisās ierīvē metālisku pulveri porporina (dp01).
   6. Virsmu nopūš ar laku (kes05).
   7. Kastītes iekšpusi nokrāso ar akrila krāsu.
   8. Nobeigumā visu kastīti nolako ar spīdīgu laku (ke04g).

Reklāma
Reklāma

Šie priekšmeti piešķirs smalku akcentu gan Tavā kāzu dienā, gan savu vērtību saglabās arī ilgu laiku pēc kāzām, ikreiz palūkojoties spogulī, atcerēsies tās sajūtu nianses, kas pārņēma Tevi dienā, kad rotāji sevi īpašajam mirklim, skapī uz pakaramā karāsies kleita, kuru laiku pa laikam slepeni piemērīsi un rotu kastītē gulēs īpašas piemiņas lietiņas, kas sildīs sirsniņu atmiņās par šo dienu.