Bērns nokrita no liela augstuma. Cik nopietni viņš ir cietis?

Tas ir viens mirklis, kad mazulis jau ir izvēlies vai nokritis no liela augstuma. Tā var gadīties ikvienam bērna pieskatītājam. Taču pēc tam ir svarīgi bērnu pavērot — vai nemainās uzvedība, vai viņš nekļūst čīkstulīgāks, apātisks, miegains.
Bērns nokrita no liela augstuma. Cik nopietni viņš ir cietis?

FOTO: Shutterstock.com

Stāsta Ilze Strēle bērnu ārste:
“Vēl nesen piedzīvoju gadījumu, kad mēnesi vecs zīdainītis, piecgadīgā brāļa pieskatīts, bija izkritis no ratiem. Pēc divām dienām, māmiņai mazo atvedot uz ikmēneša apskati un svēršanu, pamanīju pietūkušo potīti. Pēc rentgena un rūpīgas izmeklēšanas izrādījās, ka zīdainītim ir kaula plīsums. Cietušo kāju nācās ieģipsēt. Šādas situācijas var gadīties jebkuram. Taču atcerieties — arī jaundzimušo nedrīkst atstāt uz augstas virsmas bez pieskatīšanas! Jā, pat ja viņš vēl neveļas!

Lai bērns salauztu galvaskausu, pietiek ar 30 cm augstumu. Lai noslīktu, pietiek ar mutes bļodu.


Svarīgākais ir pēc katra kritiena, šaubīgāka negadījuma mazo pavērot — vai viņš jūtas labi vai nē, kā mainās apetīte, uzvedība, vai mazais neizvairās kādu ķermeņa daļu turēt nekustīgu. Kad mazais rāpotājs sāk celties un staigāt — vai nu viņam jābūt basai pēdai vai nu kārtīgiem ādas apaviem līdz potītei — ar stingru kapīti, supinatoru un labu zolīti. Nekādas mīkstās čības, nekādas burbuļzeķes! Ja mājās ir flīžu grīdas, tās vairāk slīd un mazais arī biežāk krīt.

Protams, pēc katra jaunā puna nav jāskrien pie ārsta. Vecākiem nepieciešams uzņemties atbildību, pavērot savu bērnu un saprast, kad vajadzīga mediķa palīdzība un kad — vienkārši bērna samīļošana.


Stāsta Aigars Pētersons, habilitētais medicīnas doktors, profesors, BKUS Bērnu ķirurģijas klīnikas vadītājs

„ Nenoliedzami, nevar visur pielikt priekšā spilventiņu un diendienā nevar arī bērnam uzvilkt ķiveri, tāpēc bērni ir jāuzmana. Nevar bērnu atstāt mājās, kur viņu pieskata pāris gadus vecāks brālītis vai māsiņa, jo par abiem viņi var sastrādāt visādus brīnumus.

Bērnam galva ir salīdzinoši smagākā ķermeņa daļa un, ja viņš krīt, tad krīt uz galvas. Pazīme, ka sasitums ir bijis — liels zilums, liela hematoma. Ja vecāki kādu brīdi ir izlaiduši bērnu no sava redzesloka un pēkšņi ierauga, ka kaut kur uz galvas ir milzīgs puns, uzreiz ir jādodas uz slimnīcu, jo parasti apakšā ir galvaskausa kaula lūzums. Bērnam galvaskauss ir kā olas čaumala. Šādos gadījumos bērns var uzvesties kā parasti (!) — nevemt, neraudāt, ir tikai liels, mīksts puns. Lai bērns salauztu galvaskausu, pietiek ar 30 cm augstumu. Lai noslīktu, pietiek ar mutes bļodu. Ja bērnu pārtin uz dīvāna, vajag salikt vismaz apkārt spilvenus.”

 

 

Svarīgākās lietas, kas jāzina vecākiem:

  • Pat tad, ja bērns pēc galvas traumas ir pie samaņas un viņa uzvedība nav mainījusies, jāizsauc ātrā palīdzība, lai mediķi novērtētu situāciju, jo sasitums var izraisīt veselības problēmas vēlāk.
  • Cietušo nedrīkst kustināt un pārvietot. Jāizsauc ātrā palīdzība un jānogulda. Bērnu, kurš pēc traumas ir zaudējis samaņu, novieto stabilā sānu guļā, lai nodrošinātu viņam brīvus elpceļus.
  • Krītot iespējams gūt ne tikai galvas, bet arī mugurkaula traumu, tāpat kā ceļu satiksmes negadījumā, lecot ūdenī vai cietušajam uzkritis liels smagums, tāpēc viņu nedrīkst kustināt un pārvietot.

 

Kā rīkoties, ja ir galvas trauma: Ja bērns ir apdullis, palīdziet viņam apsēsties vai apgulties uz grīdas. Nesēdiniet bērnu krēslā, jo no tā viņš var nokrist. ledodiet viņam kaut ko aukstu, ko piespiest punam. Ja bērns uz brīdi ir zaudējis samaņu, bet bet tam pilnīgi atguvies, viņam var būt smadzeņu satricinājums, tāpēc noteikti sazinieties ar ārstu. Ja bērnam ir asiņojoša brūce galvas matainajā daļā, tad saspiediet to ar tīru pārsēju, lai apturētu asiņošanu. Ja brūce ir gara vai robaina, aizvediet bērnus uz slimnīcu, lai to sašūtu. Ja asiņošanu rada maza brūce, izmazgājiet to ar ūdeni un pārsieniet. Ja bērns ir zaudējis samaņu, nekavējoties sauciet ātros.

 

Reklāma
Reklāma

Viegls galvas sasitums radīt tādus simptomus kā sāpes un puns cietušajā vietā. Ja sasitums ir stiprs, bērns var zaudēt samaņu. Samaņas zudums tikai uz īstu brīdi var liecināt smadzeņu satricinājumu. Bērnam var rasties arī smadzeņu saspieduma simptomi — viņš var būt miegains, apdullis,  var būt slikta dūša un vemšana. Bieži ir redzes traucējumi un galvassāpes. Ja ir ievainota galvas ada. tad asiņošana var būt ļoti stipra.
 
Galvaskausa lūzums. Ūdeņaina, ar asinīm jaukta šķidruma sūkšanās no ausīm vai deguna var norādīt uz galvaskausa lūzumu. Ja ir aizdomas par galvaskausa lūzumu, nekavējoties jāizsauc ātrā palīdzība. Nemēģiniet aizbāzt tekošas ausis. Ļaujiet šķidrumam brīvi aizplūst. Par galvaskausa  lūzumu noteikti jādomā tad, ja galva radies iedobums vai bērns ir bez samaņas.



Bērnam, kas ir dabūjis sitienu pa galvu, var rasties gan smadzeņu satricinājums, gan daudz nopietnāka trauma - smadzeņu saspiedums.

Ja ir smadzeņu satricinājums, bērns uz īstu brīdi zaudē samaņu, bet pēc tam to pilnībā atgūst. Viņam vat būt slikta dūša, vemšana, vieglas galvas sāpes, īslaicīgs atmiņas zudums par brīdi, kad traumu ieguva. Smadzenes galvaskausa dobumā nav nostiprinātas nekustīgi un spēj nedaudz pārvietoties. Tāpēc smadzenes galvaskausā nav nostiprinātas nekustīgi un sēj nedaudz pārvietoties. Sitiens pret galvu liek smadzenēm triekties pret galvaskausu un tas rada smadzeņu satricinājuma simptomus.

Smadzeņu saspiedums rodas, ja pēc traumas paaugstinās spiediens galvaskausa iekšienē. Smadzeņu saspiedums var veidoties vairākas stundas pēc sitiena pa galvu, tāpēc pēc traumas vismaz 24 stundas uzmanīgi novērojiet bērnu. Ja bērnam saglabājas jau esošie smadzeņu satricinājuma simptomi vai arī tie parādās atkārtoti, nogādājiet bērnu slimnīcā.

 

Izmantota informācija no grāmatas "Viss par bērna kopšanu"

 

 

Rakstu sērija tapusi sadarbībā ar 

 

 

 

Saistītie raksti