Kā rīkoties, ja bērns nopietni aizrijas. VIDEO

„Mana meitiņa, sākot ēst, to uzstājīgi gribēja darīt pati — viņai rociņās vienmēr vajadzēja kādu vārītu dārzeni vai jebko citu ēdamu. Tādējādi viņa ļoti agri iemācījās paēst pati — vēl krietni zem gada vecuma —, taču pāris reizes es piedzīvoju gana trakus mirkļus — kad mazā aizrijās...” stāsta kāda portālā mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma, atzīstot, ka pirmajā bērna aizrīšanās reizē nav zinājusi, kā viņam īsti var palīdzēt.

Mākslīgo elpināšanu un sirds masēšanu būtu jāprot veikt ikvienam no vecākiem

FOTO: Shutterstock.com

Mākslīgo elpināšanu un sirds masēšanu būtu jāprot veikt ikvienam no vecākiem

Rakstu sēriju "Bērna drošība" atbalsta "Bubchen" un "NUK"

 

„Ja bērns aizrijas, pirmais, kas jādara, jāpārliecinās, vai nevar ar mazo pirkstu izķeksēt no mutes ārā. Ja nevar, tad jāceļ bērns ar kājām gaisā,” pamāca habilitētais medicīnas doktors, profesors, BKUS Bērnu ķirurģijas klīnikas vadītājs Aigars Pētersons. „Trešais, ko var darīt, uzspiest uz pakrūtes bedrītes. Diemžēl tas skaisti skan, bet reti darbojas. Ja bērns galīgi nevar paelpot, viņš jāliek uz cieta pamata, galva jāatmet atpakaļ un jāpūš mutītē. Ja nav sirdsdarbība, jācenšas atjaunot arī tā. Diemžēl ģimenēs reti kāds ir ar šādām iemaņām,” teic dr. Pētersons, piebilstot, ka, piemēram, Austrijā skolēnu apmāca palīdzības sniegšanā negadījumā nokļuvušam draugam.


Bērnu ārste Ilva Koškina uzskata, ka mākslīgo elpināšanu un sirds masēšanu būtu jāprot veikt ikvienam no vecākiem. Taču daktere uzsver: „Negadījuma situācijā tomēr labāk darīt kaut ko nepareizi nekā nedarīt neko, jo šajos akūtajos variantos ātro palīdzību parasti nesagaida!”

Ja bērns galīgi nevar paelpot, viņš jāliek uz cieta pamata, galva jāatmet atpakaļ un jāpūš mutītē.

Var aizrīties arī ar mātes pienu!
Dr. Pētersons atgādina, ka vecākiem jālūko, lai zīdainis, kurš rāpo, netiek klāt mazajām rotaļlietām. „Visas uz grīdas atrastās mazās rotaļlietas un mazie sadzīves priekšmeti nonāk viņa mutē. Tālāk tie var nonākt kuņģī vai elpošanas ceļos, kas jau ir ļoti nopietni. Un šajos gadījumos mājās ir praktiski neiespējami palīdzēt. Dažreiz pat ātrā palīdzība nespēj līdzēt un gadījums beidzas traģiski...” stāsta profesors Pētersons.
 


Bērnu ārste Ilva Koškina norāda, ka arī zīdainis var aizrīties — jā, ar mammas pienu. Un var aizrīties tā, ka nav elpas un rodas smakšana. „Pirmais likums, ja mamma pamana, ka mazais aizrijies, bērniņš jānoņem no krūts un jāpatur ar galvu uz leju. Ja jūt, ka tas nepalīdz, tad vieglām kustībām ar diviem pirkstiem var uzsist starp lāpstiņām no apakšas uz augšu. Ja arī tas nelīdz, tad ar katras rokas diviem pirkstiem veic grūdienu kuņģa rajonā no apakšas uz augšu, lai pieniņš, cepuma gabals vai biezenis tiktu dabūts ārā no barības vada. Labākā gadījumā mazais mēģina ievilkt elpu, sliktākā gadījumā viņam vienkārši elpas vairs nav un var iestāties bezsamaņa — tad vienīgā iespēja — pakratīt ar galvu uz leju,” padomus sniedz bērnu ārste Koškina.

 

Reklāma
Reklāma

Noskaties videopamācību, kā palīdzēt zīdainītim, kas ir aizrijies

 

 

 

 

Saistītie raksti