Kā lauciniekiem un pilsētniekiem sadarboties krīzes laikā

Sen ir zināms fakts, ka viens nav arājs. Tā nu radās ideja par dažādu reģionu cilvēku apvienošanu, sapazīstināšanu un savstarpēju atbalstu. Idejas pamats ir ļoti vienkāršs - pilsētnieki sadarbojas ar lauciniekiem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pilsētniekiem ir, kāds nu kuram - maciņš, lauciniekiem - lauku sēta. Savedot šos cilvēkus kopā, viens otram palīdzot, vismaz kādai daļai no Latvijas iedzīvotājiem kļūs vieglāk. Piemēram, viena lauku sēta tiek sapazīstināta ar 10 pilsētnieku ģimenēm. Katru, vai katru otro, trešo nedēļas nogali pilsētnieki dodas uz lauku sētu un palīdz veikt ikdienišķos lauku darbus, palīdzot dārza darbos, mājas darbos, vārdu sakot darot visu, kas nepieciešams, lai lauku sēta varētu pilnvērtīgi strādāt. Ieguvēji ir visi. Lauku sētas īpašnieki ir nodarbināti un ieguvuši papildus ienākumus, jauni paziņas, pamainījusies ikdienas rutīna, utt. Neaizmirsīsim arī par tiem, kuriem bankas jau ir atņēmušas īpašumus, vai grasās to darīt.

 

Pilsētniekiem ir, kāds nu kuram - maciņš, lauciniekiem - lauku sēta.

Reklāma
Reklāma


Pilsētniekiem arī ir daudz labumu: izrauties no pelēkās ikdienas pilsētā, pabūt svaigā gaisā, parādīt bērniem, kā rit lauku dzīve un tajā piedalīties, un ietaupīšana. Ja katra ģimene, katru mēnesi lauku saimniecības kopējā kasītē noliktu, piemēram, 50 latus, pretī saņemtu visus iespējamos lauku labumus, kurus paši kopīgiem spēkiem ir izaudzējuši un apčubinājuši. Kartupeļi, bietes, tomāti, gurķi, piens, krējums, strauta ūdens, laukos cepta maize, paša audzēta cūciņa vai lauku vistiņu dētās oliņas, šis saraksts var būt garu garais.
Domāju, ka katrs parēķinot sapratīs, ka mēnesī tiek iztērēts daudz vairāk naudiņas pērkot visus šos produktus veikalā, nerunājot par to ekoloģiskumu. Naudas summas un ģimeņu skaits ir aptuvens. Tas atkarīgs no konkrētās lauku sētas lieluma.

Lūdzu, pārsūti šo videju draugam, varbūt kādam šis projekts palīdzēs.

Pilsētnieku un laucinieku vēstules un ieteikumus gaidīšu uz e-pastu e-pasta adrese - kopavieglak@gmail.com