Grāmata bērniem par laukiem: "Vectētiņš Antontiņš un mēs"


Izdevniecībā Liels un mazs nāk klajā jauns latviešu oriģināldarbs bērniem — mākslinieces Ivetas Vecenānes uzrakstītā un ilustrētā grāmata Vectētiņš Antontiņš un mēs.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šī grāmata ir aizraujoša un sirsnīga kā laukos pavadīta vasara. Dzīvē ne katram bērnam ir lauku mājas skaista Latgales ezera krastā, kur kopā ar vecmāmiņu un vectētiņu mīt govs, zirgs, suņi, kaķi un vistas, kur ar laivu var doties makšķerēt, bet ratos braukt pēc meža zemenītēm. Krāšņajā grāmatā pie lauku dzīves un draudzīgas dzimtas siltuma tiek katrs lasītājs. Dzīves gudrība, dabas un tradīciju izjūta stāstos par reālas mūsdienu Latgales sētas notikumiem iet roku rokā ar jokiem un nedienām, ko ap sevi saceļ allaž nemierīgais vectētiņš Antontiņš. Maziem pilsētniekiem grāmata vienlaikus būs arī lauku dzīves enciklopēdija, kas paplašinās viņu redzesloku, parādot, kāds pienam sakars ar govi, darbam ar mīlestību un ikdienai ar svētkiem.

 

Maziem pilsētniekiem grāmata vienlaikus būs arī lauku dzīves enciklopēdija, kas paplašinās viņu redzesloku, parādot, kāds pienam sakars ar govi, darbam ar mīlestību un ikdienai ar svētkiem.

Reklāma
Reklāma


Pirmā šī cikla grāmata Mans vectētiņš Antontiņš iznāca 1999. gadā, un toreiz Vaira Vīķe-Freiberga, iesakot manuskriptu izdošanai, rakstīja: „Tas ir ārkārtīgi oriģināls, dzīvs un svaigs darbs, kas būs vienādi pievilcīgs gan maziem bērniem, gan viņu vecākiem”. Otrais stāsts par vectētiņa Antontiņa dzimtu vienlīdz lielu vērību velta katram tās piederīgajam — vecmāmiņai, mazākiem un lielākiem bērniem, viņu emocionālajai māmiņai, radiem, draugiem, kaimiņiem, un katrai dzīvai radībai no baltā zirga līdz sīkam cālītim. Patiesībā kā draugi mājās šķiet pat daudzas nedzīvas lietas — vecmāmiņas krāsns, vectētiņa pārkrāsotā automašīna, noslēpumainā pirtiņa vai paša uzmeistarotā mājiņa uz riteņiem. Grāmata rāda katra vietu un vērtību stiprā kopībā.

Viena no grāmatas pirmajām lasītājām, mūziķe Ilga Reizniece raksta: „Te katra diena kā kino, katra diena ar piedzīvojumiem. Īstiem. Tikpat īstiem kā gurķi no dobes un ķirši no koka. Un cilvēki vēl īstāki. Ar savām vājībām un lielumu, stiķiem un niķiem, tradīciju un neatkārtojamību. Iveta par to visu raksta tik dzīvi un ar tādu mīļumu, ka liekas — es pati to redzu, izbaudu un piedzīvoju.”

Tekstilmāksliniece Iveta Vecenāne, kas labi pazīstama ar darbiem gobelēna, apgleznota zīda un citās tehnikās, Antontiņa dzimtas gaitas krāšņi ilustrējusi ar zīmējumiem un fotogrāfijām. Arī grāmatas dizainu veidojusi tekstilmāksliniece — Ūna Laukmane, kas jau vairākus gadus veiksmīgi strādā arī grāmatu ilustrāciju un dizaina jomā.

Informāciju sagatavoja: Alīse Nīgale, Izdevniecības Liels un mazs direktore