Latvijā audzis vēl nenozīmē — bioloģisks

Cilvēki arvien vairāk cenšas uzturā lietot svaigu pārtiku bez konservējošām piedevām. Šādus produktus iegūst, saimniekojot ar bioloģiskās lauksaimniecības metodēm. Bet vai tu zini, ka zemnieku saimniecība un bioloģiskā saimniecība nav viens un tas pats?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Bioloģiskie lauksaimnieki nelieto pesticīdus un mākslīgos minerālmēslus. Viņu produkcijai ir regulāras pārbaudes uzraugošajās un sertificējošajās iestādēs, kā arī Pārtikas un veterinārajā dienestā. Parasti zemnieki augsnes bagātināšanai un kaitēkļu apkarošanai izmanto ķimikālijas, bioloģiskie zemnieki to nedara un attiecīgās iestādes to stingri pārbauda un kontrolē. Tāpēc, ja tiešām vēlies iegādāties veselīgus produktus bez ķimikālijām, ar norādi "Latvijas produkti" vien nepietiks. Painteresējies, vai konkrētā zemnieku saimniecība ir bioloģiskā lauksaimniecība.

Kas ir bioloģiskie produkti?
Bioloģiskajiem produktiem raksturīga īpašība ir sezonalitāte. Nelieli pārvadāšanas attālumi mazāk piesārņo vidi, tiešā produktu piegāde no saimniecībām uz tirgu dod iespēju nopirkt svaigus produktus. Saimnieki rūpējas par vides sakoptību, tīrību un bioloģisko daudzveidību, kā arī dzīvnieku labturību. Bioloģiskajās saimniecībās ir raksturīga liela augu sugu daudzveidība. Audzējot starpkultūras un izmantojot citas bioloģiskās metodes, saimniecības nodrošina ekosistēmas stabilitāti. Šādās saimniecībās var baudīt tīru vidi un izjust dabas harmoniju. Patlaban visa pasaule ir nobažījusies par klimata pārmaiņām. Saimniekošana ar bioloģiskām metodēm šo tendenci būtiski ierobežo. Bioloģiskās saimniecības veicina tīrā ūdens daudzuma palielināšanos, jo no šīm saimniecībām ir mazāka fosfora un slāpekļa noplūde, līdz ar to gruntsūdeņi tiek mazāk piesārņoti. 

Jāņem vērā, ka svaigiem augļiem un dārzeņiem ir īsāks uzglabāšanas laiks — tā kā netiek lietoti sintētiskie augu aizsardzības līdzekļi, tie ātrāk bojājas.


Labvēlīgāk veselībai
Pircējiem ir iespēja iegādāties augstas kvalitātes produkciju, kas nesatur sintētiskas piedevas, ģenētiski modificētus organismus, tā nav apstarota. Pētījumos noskaidrots, ka šādos produktos pesticīdu atlieku kopuma ir četras reizes mazāk nekā tradicionālās lauksaimniecības produktos. Produktiem ir labāka garša, jo ilgāks augšanas periods dzīvniekiem nodrošina fizioloģisko nobriešanu, īpaši putniem. Bioloģiskajos produktos ir vairāk vitamīnu, īpaši C vitamīna. Augos ir mazāk nitrātu, augstāks cinka saturs, vairāk sekundāro metabolītu. Ja produktus ražo no vērtīgiem augiem un dzīvniekiem ar augstāku imunitāti, mazinās vajadzība pēc antibiotikām un ķīmisko augu aizsardzības līdzekļu lietošanas. Produkti jau sākotnēji ir drošāki lietošanai. Jāņem vērā, ka svaigiem augļiem un dārzeņiem ir īsāks uzglabāšanas laiks — tā kā netiek lietoti sintētiskie augu aizsardzības līdzekļi, tie ātrāk bojājas. Bioloģisko produktu drošību apliecina arī marķējumā ietvertā informācija par ražošanas procesa kontroli un uzraudzību, kā arī atbilstīgs logotips, tādējādi produkta ceļam līdz patērētājam var viegli izsekot.

Piens un liellopu gaļa
Piens un tā produkti ir neatņemama uztura sastāvdaļa visā cilvēka mūža garumā, turklāt Latvijā tā ir gadsimtu gaitā izveidojusies vajadzība, un, jo piens ir dabīgāks, jo labāk to izmanto cilvēka organisms. Bioloģiski ražotu pienu cilvēka organisms izmanto labāk, tam ir augstāks tauku un piena cukuru saturs, bet zemāks olbaltumvielu un holesterīna līmenis, vairāk vēlamo taukskābju, piemēram, linolskābes. Bioloģiski ražotā pienā ir vairāk gan neaizvietojamo, gan aizvietojamo aminoskābju. 

Bioloģiskajos produktos ir vairāk vitamīnu, īpaši C vitamīna.

Liellopu gaļas patēriņš uzturā pašlaik vēl ir mazs, bet tam ir tendence pieaugt. Cilvēki arvien vairāk novērtē jaunlopu gaļas labās īpašības un tās vērtību. Latvijā veiktajos pētījumos apstiprinājies, ka ar bioloģiskām metodēm audzēto jaunlopu gaļa ir ne tikai garšīga, bet tajā ir vairāk neaizvietojamo aminoskābju un zemāks holesterīna līmenis. Gaļa pēc dzīvnieka nokaušanas tiek nogatavināta, tā iegūstot sulīgumu un labu konsistenci. Gaļas kvalitāte lielā mērā ir atkarīga no dzīvnieka šķirnes. Bioloģiskajās saimniecībās audzē šķirnes dzīvniekus, kuru gaļas īpašības līdzinās meža zvēru gaļai — tai ir īpaši augsta diētiska vērtība.

Vistas gaļa un olas

Broileru gaļā ir samazināts tauku, bet palielināts kopproteīna saturs. Cilvēka ikdienas uzturā īpaša nozīme ir taukskābēm, īpaši linolēnskābei. To organisms nesintezē, taču tā vajadzīga metaboliskos procesos un spēj neitralizēt riska faktorus, kas izraisa sirds un asinsvadu slimības. Broileriem tiek nodrošināta pilnvērtīga barība, tāpēc gaļā ir par 3–4% vairāk linolēnskābes nekā tradicionāli audzētiem putniem, kā arī zemāks holesterīna saturs. Arī bioloģiski audzētu zosu un tītaru gaļa ir augstvērtīgāka, ar augstāku gaļas kvalitātes indeksu, salīdzinot ar tradicionālos apstākļos audzētiem mājputniem. Bioloģiskajās saimniecībās mājputni tiek turēti dabīgos apstākļos — ganībās — un līdz ar to saņem daudzveidīgu barību.
Bioloģiskajās saimniecībās var iegūt īpaši kvalitatīvas vistu olas — viena ola cilvēka organismam nodrošina par 60 mg vairāk polinepiesātināto omega-3 grupas taukskābju un par 100 mg vairāk omega-6 grupas taukskābju nekā ar tradicionālām metodēm audzētu putnu olas. Arī holesterīna saturs bioloģiski audzētu putnu olās ir par 4 mg mazāks.

Dārzeņi, augļi un ogas
Dārzeņi ir būtiska mūsu ikdienas uztura sastāvdaļa. Tie ir neaizstājams minerālvielu, balastvielu, šķiedrvielu un vērtīgu fermentu avots. Bioloģiski audzēti produkti ir visbagātākie ar visām organismam nepieciešamajām vielām.

Reklāma
Reklāma

 

Bioloģiskajās saimniecībās mājputni tiek turēti dabīgos apstākļos — ganībās — un līdz ar to saņem daudzveidīgu barību.


Augļi un ogas nodrošina daudzus cilvēka organismam vajadzīgos vitamīnus un minerālvielas, lai tas varētu normāli funkcionēt. Augļos un ogās ir cukuri glikozes un fruktozes veidā. Ļoti daudz cukuru ir žāvētos augļos un ogās — līdz 70%. Augļu un ogu atsvaidzinošo garšu rada organiskās skābes — citronskābe, ābolskābe, skābeņskābe. Patīkamo garšu un smaržu dod ēteriskās eļļas. Šīs vielas rosina ēstgribu, veicina gremošanas sulu izdalīšanos un zarnu trakta darbību. Augļi un ogas tāpat satur dažādus fermentus, kas atvieglo ēdiena sagremošanu. Bioloģiski audzētus augļus un ogas var izmantot pilnībā, apēdot arī vitamīniem bagāto miziņu.

Medus
Medus un citi biškopības produkti Latvijā kopš seniem laikiem cilvēkiem palīdzējuši izvairīties no saaukstēšanās slimībām, stiprināt organismu un lietoti kā saldumi. Ar bioloģiskām metodēm iegūtie bišu produkti atšķiras ar to, ka bišu ganībām izmanto bioloģiski audzētas facēlijas, griķu un citu nektāraugu ganības vai dabīgas pļavas un mežus, kur netiek lietotas nekādas ķimikālijas. Arī stropu apkopšanai, bišu ārstēšanai un citām darbībām drava izmanto tikai dabīgas vielas. Tādēļ šie produkti ir īpaši vērtīgi cilvēka uzturā no agras bērnības līdz sirmam vecumam.

Turpmāk sazināsimies ar dažādām zemnieku saimniecībām, lai uzzinātu, kā tiek audzēti, apstrādāti un pārstrādāti dažādi produkti, kas tiek piedāvāti zaļajos tirdziņos!

Bioloģiskās lauksaimniecības Latvijā