Kā rīkoties, ja bērnam piesūkusies ērce. Vispareizāk - nedarīt neko!

Šis rīts sākās kā daudzi citi — ar bērnu čalām un brokastu gatavošanu. Līdz mans četrarpus gadus vecais dēls pavaicāja: „Mammu, kā lai es dabūju no matiem ārā šito te?”. Ērci, kas piesūkusies netālu no auss.

Svarīgākais ir nesaspiest ērces vēderu, jo pretējā gadījumā ērce koduma vietā var ielaist infekciju.

FOTO: Shutterstock.com

Svarīgākais ir nesaspiest ērces vēderu, jo pretējā gadījumā ērce koduma vietā var ielaist infekciju.

Kad ar mūsu bērnu dakterīti pārrunājām, kam jābūt mājas aptieciņā, dodoties uz laukiem, viņa pieminēja, ka, ja piesūcas ērce, nekas nav jādara, vienkārši tā jāizrauj. Ērci veiksmīgi izrāvu — zinu, ka tai noteikti nekas nav jālej virsū (agrāk esot lieta eļļa vai citas vielas). 


Svarīgākais ir nesaspiest ērces vēderu, jo pretējā gadījumā ērce koduma vietā var ielaist infekciju. Pirms ērces izņemšanas tai var uzlikt ar spirtu piesūcinātu vati – tas darbosies kā narkoze ērcei un atslābinās tās kodienu. Ja ērces galvu neizdodas izņemt, brūce jādezinficē ar jodu, bet ērces galviņa ar laiku izkritīs pati. Pirms ērces noņemšanas uz tās ieteicams neko nepūst un nesmērēt ar eļļu, jo tā var palielināt inficēšanās risku ar Laimas slimību.
 


Bet ko tālāk? Ko dakterīte bija domājusi sakot „nekas nav jādara”? 

Izrādās, ka patiešām NEKAS NAV JĀDARA. Esi potēts vai neesi, it nekas nav jādara. „Ja jums ir vēlme ērci pārbaudīt, jūs, protams, to varat darīt. Taču, ja atklāj ērču encefalītu vai Laima slimību, tas nenozīmē, ka ērce slimības ir nodevusi cilvēkam,” skaidroja daktere Ilze Briuka, sertificēta pediatre un bērnu gastroenteroloģe. Ārste teica, ka pēc trīs četrām nedēļām jāpavēro, kas notiek ar koduma vietu — vai tai apkārt neveidojas apsārtums un vai bērnam neparādās temperatūra. Visbiežāk ērču encefalīts tiekot izslimots ar vairāku dienu temperatūru — tā var būt arī diezgan augsta —, taču smagākas komplikācijas esot ļoti retos gadījumos. Ja ērču encefalīta gadījumā grūtas ir tikai dažas dienas vai nedēļa, tad Laima slimība organismā uzturas krietni ilgāku laiku — pat mēnesi, un tā laikā jālieto antibiotikas.

„Šīs trīs četras nedēļas, kamēr gaidāt, vai slimība būs vai nebūs nodota, noteikti nav jāpavada stresā, vienkārši paturiet šo faktu par ērces piesūkšanos prātā,” dakterīte  aicināja neuztvert šo notikumu kā traģēdiju.

 

Ko darīt ar izņemto ērci? 

Izņemto ērci var pārbaudīt laboratoriski, lai noskaidrotu, vai tā ir vai nav inficēta ar ērču encefalītu. Vidēji cena par šādu pakalpojumu ir ap 10 eiro. Ērce uz pārbaudi laboratorijā jānogādā dzīva. 
 


Kā pareizi nogādāt ērci uz laboratoriju?

  • Ērci pārbaudei ieteicams nogādāt 72 stundu laikā.
  • Pirms nogādāšanas laboratorijā ērce jāglabā ledusskapī 2-8 C temperatūrā.
  • Glabājot nedzīvu ērci ilgāk par 72 stundām, testējot pieaug risks, ka rezultāti var būt viltus negatīvi.
  • Ērce uz samitrinātas salvetes vai vates gabaliņa ir jāievieto nelielā, tīrā traukā ar aizbāzni vai skrūvējamu vāku (var lietot arī Zip-lock maisiņu).

     

Tomēr praktiska labuma no šīs pārbaudes nav, jo neatkarīgi no rezultātiem pašlaik nav medikamentu, kas profilaktiski varētu novērst saslimšanu ar ērču encefalītu. Latvijā vairs neizmanto pretērču imūnglobulīnu. Eiropā tika veikti klīniski pētījumi, kas pierādīja – tā lietošana nepasargā no saslimšanas, turklāt bieži mēdz izraisīt alerģisku reakciju.

 

Reklāma
Reklāma

Tuvākās nedēļas pēc ērces noņemšanas ir vienkārši jāgaida un jāstiprina imūnsistēma, vairāk lietojot vitamīnus.

 

Pēc ērces piesūkšanās vismaz divas nedēļas rūpīgi jāseko līdzi veselības stāvoklim. Pie ārsta jāvēršas arī gadījumā, ja ap ērces koduma vietu parādās apsārtums, kas var liecināt par Laima slimību. Ja slimība netiek laikus atklāta un ārstēta, vairākas nedēļas, mēnešus vai gadus pēc ērces piesūkšanās var parādīties vēlīnās Laima slimības pazīmes: artrīts, nervu sistēmas bojājumi, sirds asinsvadu sistēmas darbības traucējumi.

 

Ja pēc ērces piesūkšanās parādījušies gripai līdzīgi simptomi, ādas apsārtums vai citi nepazīstami simptomi, vienmēr nepieciešams konsultēties ar ārstu, norādot uz neseno ērces piesūkšanos.

 

Jebkurā gadījumā tuvākās nedēļas pēc ērces noņemšanas ir vienkārši jāgaida un jāstiprina imūnsistēma, vairāk lietojot vitamīnus, īpaši C vitamīnu vai to saturošus augļus/ogas, jādzer daudz šķidruma, jāizvairās no stresa, neizgulēšanās, saaukstēšanās, alkohola lietošanas un intensīvām fiziskām slodzēm.