Pirms aborta būs jāklausās bērna sirdspuksti?

Astoņas Saeimas deputātes iesniegušas likumprojektu, kas paredz, ka pirms aborta sievietei ir jānoklausās bērna sirdspuksti, ziņo nacionālo ziņu portāls www.kasjauns.lv

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

Silva Bendrāte, Inese Šlesere, Aija Barča, Dagnija Staķe, Inta Feldmane, Janīna Kursīte-Pakule, Solvita Āboltiņa, Karina Pētersone uzskata, ka jāveic grozījumi Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, iekļaujot normu, ka abortu drīkst veikt 72 stundas pēc grūtniecības pārtraukuma norīkojuma izsniegšanas, ja  pirms tam veikta augļa ultrosonogrāfija vai sieviete ir noklausījusies sava bērna sirdspukstus doplerogrāfā un atkārtoti informēta par augļa attīstību un iespējamiem sarežģījumiem pēc aborta.

Pamatojumā minētas gan iespējamās fiziskas saslimšanas, gan psiholoģiskās problēmas, piemēram, pēcaborta distress, pēcaborta sindroms, kas var izpausties kā dzīves jēgas zudums, depresija, bezcerība.

Deputātes likumprojektu pamato gan ar demogrāfisko situāciju, gan individuālajām sekām, ko izraisa grūtniecības pārtraukšana. Pamatojumā minētas gan iespējamās fiziskas saslimšanas, gan psiholoģiskās problēmas, piemēram, pēcaborta distress, kas parādās trīs mēnešus pēc aborta un izpaužas kā fiziskas sāpes un zaudējuma sajūta, pēcaborta sindroms, kas var sākties vairākus gadus pēc operācijas un izpausties dzīves jēgas zudums, depresija, bezcerība. Šī simptomātika ir raksturīga ne tikai sievietēm, bet var izpausties arī nedzimušā bērna tēvam un medicīnas personālam, kas veic abortu. Vēlāk tas producē garīgas un emocionālas veselības pasliktināšanos, atkarību veidošanos, komunikatīvas un seksuālas problēmas un kopumā tas atstāj negatīvu iespaidu uz tautsaimniecību. Likumprojekta pamatojumā uzsvērts, ka ir ārkārtīgi svarīgi apzināties, ka aborts iznīcina dzīvu organismu – cilvēku.­

Pērn  veikts 8881 aborts, 2008.gadā - 10 425 aborti, bet 2007.gadā - 11 814 pārtrauktas grūtniecības. Pērn visvairāk - aptuveni 5500 - aborti izdarīti divdesmitganiecēm, bet vairāk nekā 4000 aborti bijuši sievietēm vecumā no 30 līdz 39 gadiem. Vairāk nekā 700 aborti veikti 18 līdz 19 gadu vecām meitenēm, 312 - 15 līdz 17 gadu vecām meitenēm, un astoņi aborti meitenēm līdz 14 gadiem.

Autore: Evija Hauka, www.kasjauns.lv

Reklāma
Reklāma

­