Kā un kad notiek olšūnas apaugļošanās? Auglīgo dienu aprēķināšana

Aptuveni divas nedēļas pēc menstruāciju pirmās dienas nobriedusī olšūna atbrīvojas no olnīcas, nokļūst olvadā un ir iespējama apaugļošanās – ja tavas mēnešreizes ir regulāras, tu pati vari izskaitļot aptuvenās auglīgās dienas!

Vislielākās apaugļošanās iespējas ir divas dienas pirms un divas pēc ovulācijas – tātad tikai četras dienas mēnesī.

FOTO: Shutterstock.com

Vislielākās apaugļošanās iespējas ir divas dienas pirms un divas pēc ovulācijas – tātad tikai četras dienas mēnesī.

Lai aprēķinātu auglīgās dienas, dari tā – atrēķini 14 dienas no gaidāmo mēnešreižu pirmās dienas. Vislielākās apaugļošanās iespējas ir divas dienas pirms un divas pēc ovulācijas – tātad tikai četras dienas mēnesī. Olšūna var izdzīvot 24 stundas, bet ja apaugļošanās nenotiek, olšūna iet bojā un nākamās menstruācijas laikā tiek izvadīta caur maksti kopā ar dzemdes gļotādu. 

Mīlēšanās laikā vīrietis tavā makstī ievada no 200 līdz 400 miljoniem spermatozoīdu, daudzi pat nenonāk līdz dzemdei. Ja olšūna vēl nav atbrīvojusies, spermatozoīds to var gaidīt 48 stundas. Olšūnā var iekļūt tikai viens spermatozoīds un, kad tas ir izšķīdinājis olšūnas ārējo apvalku un iekļuvis olšūnā, tas zaudē astīti, galviņa palielinās, saplūst ar olšūnu un no divām atsevišķām šūnām izveidojas viena apaugļota olšūna.

 

Vislielākās apaugļošanās iespējas ir divas dienas pirms un divas pēc ovulācijas – tātad tikai četras dienas mēnesī.

 

Ovulācijas noteikšana

Reklāma
Reklāma

Ovulāciju var noteikt dažādi: ja cikls ir regulārs, tad ovulācija parasti notiek cikla vidū (28 dienu ciklā tā būs 14. diena), ovulāciju var noteikt arī balstoties uz izjūtām - sieviete var just sāpes vēdera lejas daļā, kā arī īslaicīgu vēdera uzpūšanos. Ovulācijas laikā palielinās šķidru un caurspīdīgu izdalījumu daudzums. Ovulāciju var noteikt arī ar bazālās temperatūras palīdzību. Vairāk par auglīgo dienu noteikšanu lasi rakstā Auglīgo dienu noteikšana.

 

Cik ātri var iestāties grūtniecība?

Lielākajam vairumam sieviešu (apmēram 85 %) grūtniecība parasti iestājas pirmā gada laikā. Ja sievietei, kurai ir regulārs menstruālais cikls grūtniecība neiestājas ilgāk kā 2 gadus, tad ir pamats uztraukumam un vajadzētu doties pie sava ginekologa. Vienlaicīgi savu veselības stāvokli vajadzētu pārbaudīt arī partnerim, apmeklējot urologu. Ja gadījumā ir aizdomas, ka ovulācija nenotiek katru mēnesi, arī tad būtu iemesls apmeklēt ginekologu un noskaidrot iemeslus. Pārmērīgs stress nevienā jomā nav palīgs, arī grūtniecības gadījumā. Neauglībai var būt arī psiholoģiska rakstura iemesli, kas nebūs saistīti ar fizisko veselību. Tādā gadījumā palīdzību varētu sniegt psihoterapeits.

 

Saistītie raksti