Izvēlamies līgavas pušķi!

Gatavojoties kāzām, ir vismaz miljons lietu, par ko jāpadomā – kur rīkot svinības, cik viesus aicināt, vai īrēt limuzīnu, kādu kāzu kleitu izvēlēties un, galu galā, kur un kādu līgavas pušķi pasūtīt. Par līgavas pušķiem stāsta veikala Floras maģija speciālisti.

Foto no www.florasmagija.lv arhīva. Līgavas pušķis - rokassomiņa.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no www.florasmagija.lv arhīva. Līgavas pušķis - rokassomiņa.

Kādu izvēlēties – modernu vai ērtu?
Līgavas pušķis ir viens no svarīgākajiem kāzu aksesuāriem, kas nereti tiek saskaņots ne tikai ar līgavaiņa ietērpu un mašīnas dekoru, bet arī ar svinību vietas rotājumiem. Interesanti, ka laika gaitā mainās pušķu mode. Vienubrīd modē bija nokareni līgavas pušķi, kas ķērās kleitas audumā, līdz ar to bija problēmas. Tad daudzi gribēja bumbuļus un tā saucamās puslodītes, kas, protams, ir ērtākas, bet tajā pašā laikā tik klasiskas. Protams, līgavas negrib mocīties ar smagu, neērtu pušķi, kas traucē daudzās atrakcijās, tomēr mūsu ieteikums ir domāt, par to, lai ērtības ir arī interesantas. Lai padarītu koptēlu interesantāku, pušķi var vizuāli pagarināt ar līgavas kleitai pieskaņotām lentām. Lentas plīvo un bildēs ļoti skaisti izskatās. Nereti jaunais pāris sākotnēji izvēlas gaišus ziedus, taču mēs cenšamies piedāvāt arī krāsainību.

Kādus ziedus izvēlēties?
Ja pirms gadiem divdesmit līgavu pušķos bija jāizvēlas tādi ziedi, kas ilgi nenovīst, tad tagad ir plašākas iespējas visu dienu noturēt svaigus arī mazāk izturīgus ziedus. Šim nolūkam izmantojam dzīvo augu līmi un oāzes. Tāpat arī ir iespējams gandrīz jebkurā laikā dabūt jebkurus ziedus, tomēr skaisti izskatās, ja ziedi akcentē gadalaiku. Ir floristu vidū iegājies joks, ko sakām klientiem, ka tādā veidā būs vieglāk atcerēties ja ne kāzu datumu, tad vismaz mēnesi. Izvēloties ziedus, daudzi pāri pievērš uzmanību to simboliskajai nozīmei. Rozes ir vieni no iecienītākajiem ziediem – ne par velti tā tiek saukta par karalieni puķu vidū. Sarkanas rozes simbolizē mīlestību un kaisli. Dzeltenas rozes simbolizē draudzību, cieņu un lojalitāti. Tās neizstaro to romantisko vēstījumu, kā sarkanās rozes. Rozā rozes simbolizē slepenas simpātijas. Perfekts vidusceļš starp dzeltenajām draudzības rozēm un sarkanajām mīlas rozēm. Baltas rozes apzīmē nevainīgu un cēlu mīlestību. Kallām ir līdzīga nozīme kā baltām rozēm. Tie ir aristokrātiski un cēli ziedi. Arī orhidejas ir mīlestības un skaistuma ziedi. Tās ir universālas, jo tām nav specifiskas nozīmes, bet tajā pašā laikā – ļoti ievērojami ziedi. Margrietiņas apzīmē mīļumu. Lilijas ir tīrības un labestības vēstījuma nesējas. Jāņem gan vērā, ka mūsdienās ziedu tradicionālā nozīme bieži vien piekāpjas floristikas mākslas darbiem un katra paša gaumei – cieņā ir gan skaisti kombinēti pušķi, gan atsevišķi ziedi pēc katra izvēles. Var pušķos likt kaut mīļās margrietiņas, ja vien šīs puķītes patīk.

Varbūt gatavot pušķi pašai?
Protams, gan pušķi, gan citus dekorus var jaunais pāris gatavot pats, tomēr jāatceras, ka floristikas darbs, tāpat kā mākslas darbs nes sevī kādu informāciju. Lai skatītājs to „nolasītu”, tai ir jābūt ieliktai pareizi, saskaņā ar kompozīcijas pamatlikumiem. Floristikas darbus vērtē ne tikai pēc to tehniskā izpildījuma, bet arī pēc formas, silueta, dinamikas, ritma, faktūras, struktūras, proporcijām, krāsu saskaņas un citiem elementiem. Visi šie faktori kopumā veido harmonisku floristikas darbu. Pušķiem ir jābūt pieskaņotiem tērpam, un dažādām kompozīcijām jāatbilst telpas lielumam. Ja kompozīcija būs pārāk maza – radīs nepietiekamības, nabadzības iespaidu. Ja pārāk liela – telpā būs neomulīgi atrasties, jo ziedi pārmāks visu un būs uzbāzīgi. Pareizi sakārtotas krāsas ziedu kompozīcija piesaista skatītāju uzmanību, toties neatbilstošas krāsas vai to saraibinājums var radīt nepatīkamas izjūtas – apjukumu, depresiju. Tās ir tikai dažas no lietām, kas jāņem vērā, tāpēc nevajag brīnīties, ja speciālists, pieņemot pasūtījumu sīki un smalki izvaicā par dažādām ar kāzām saistītām lietām.

 

Klasiskie pušķi
Lai arī daudzu līgavas pušķi izskatās līdzīgi, to veidu ir daudz. Pušķis puslodes formā ir mazs un ieapaļš, to ir viegli turēt rokās. Ir divi šī pušķa veidi: viens ir veidots no brīvi saliktiem ziediem. Otrs ir stingri sakārtots, ziedu kātiņi ir nogriezti un to vietā piestiprinātas floristikas drātiņas, tādējādi šādu pušķi ir vieglāk turēt rokās. Šos divus pušķu veidus izvēlas diezgan bieži, un parasti ziedu kātus notin ar skaistu satīna, velveta vai zīda lenti, kas izgreznota ar pērlītēm un citiem rotājumiem. Latvijā šis ir vispieprasītākais pušķu veids. Lodveida pušķis ir jauks un neparasts līgavas pušķis. To veido, piestiprinot ziedus pie cilpā sasietas dekoratīvas aukliņas vai dekoratīvās lentas. Klēpja pušķi ir ar gariem kātiem un kupli. Šo pušķi līgava nes it kā aijājot rokās. Tā ir lieliska alternatīva tradicionālajiem līgavu pušķu veidiem: šis stils ir ļoti elegants un vislabāk piederas modernām kāzām. Gaumīgi izveidots, pušķis var būt vienkāršs vai arī gluži pretēji – tik izsmalcināts, cik vien līgava to vēlas. Parasti šādiem pušķiem izvēlas kallas, gladiolas, orhidejas un rozes garos kātos, delfīnijas un citas lielākas puķes.

Mūsdienās ziedu tradicionālā nozīme bieži vien piekāpjas floristikas mākslas darbiem un katra paša gaumei – cieņā ir gan skaisti kombinēti pušķi, gan atsevišķi ziedi pēc katra izvēles. Var pušķos likt kaut mīļās margrietiņas, ja vien šīs puķītes patīk.

 

Reklāma
Reklāma

Pļavas ziedu pušķis sastāv no vienkārši kopā saliktiem ziediem, kas aptīti ar lentu, kātus atstājot redzamus. Šis pušķis skaisti izskatīsies kāzās pie dabas, radot it kā tikko no pļavas plūktu ziedu iespaidu, bet tas nenozīmē, ka pušķī tiešām jāliek pļavas puķes. Vieglais pušķis ir ieapaļas formas ziedu kompozīcija, kas sastāv ne tikai no ziediem, bet tajā diezgan daudz ir izmantoti arī citi materiāli, piemēram, tills un tīkliņš un salīdzinoši maz ziedu. Vieglais pušķis ne tikai labi izskatās, tas arī ir lētāks, tādējādi piemērotāks mazbudžeta kāzām. Kaskādes formas jeb pilienveida pušķs ir viens no visizplatītākajiem līgavu pušķu veidiem arī Latvijā. Pušķis augšpusē ir ieapaļš un lejaspusē it kā izsīkst. Ar savu izsmalcināto stilu pušķis līgavai rada graciozu izskatu. Šajā pušķī var izmantot gandrīz jebkurus ziedus.

 

 

Pušķi originalām līgavām
Viens no netradicionālajiem pušķiem ir vienkārša ziedu buķete, kas piestiprināta ar mežģīnēm dekorētam plastmasas vēdeklim. Šis pušķu veids bija ļoti populārs 80-tajos gados, kad tos vēl izgreznoja ar migliņām un lentēm. Šis pušķis atgādina viktoriāņu laikmetu un rada romantisku tēlu. Pušķis ar nosaukumu Glamēlija ir veidots no dažādu puķu ziedlapām, kas savienotas kopā, lai izskatītos kā viens liels zieds. Šis stils ir vienkāršs dizaina ziņā, tajā pašā laikā graciozs un elegants. Tas ļoti labi piestāv mazām, izsmalcinātām kāzām.Šos pušķus taisa no gladiolu, gerberu, rožu u.c. ziedlapiņām. Uzročveida pušķis bija ļoti populārs Eiropā jau ļoti sen un popularitāti iemantoja praktisku apsvērumu dēļ. Lai līgavai ziemā rīkotās kāzās nesaltu rokas, viņa tās ielika uzrocī, pie kura bija piestiprināts līgavas pušķis. Neparasts un unikāls, šis pušķis vēl joprojām ir lieliska izvēle kāzām ziemā. Pušķis labi izskatās kombinācijā ar garajiem cimdiem. Ziedu aproce ir mazs pušķītis, ko līgava apsien ap roku. Tas vairāk izskatās pēc korsāžas nekā pušķa, jo sastāv tikai no dažiem ziediem, kas piestiprināti pie elastīgas aproces. Šis pušķis ir lieliska alternatīva tradicionālajiem līgavu pušķiem. Šādi pušķi parasti ir līgavām, kas vēlas, lai rokas būtu brīvas. Ziedu aproci var taisīt no jebkādiem ziediem un parasti to papildina ar dažādām lentēm vai pērlītēm. Līgavas scepteris izskatās pēc milzīgas burvju nūjiņas. Pušķa kāts ir ļoti garš, izrotāts ar lentēm un citām dekoratīvām lietām. Diemžēl Latvijā nav pārāk populārs pušķu veids. Līdzīgi klientiem patīk ziedu somiņas, jo tās ir vieglas un var turēt gan izstieptā rokā, gan uz elkoņa, ērtā rokturītī, taču pagaidām vēl kaut kā baidās tās izvēlēties.

Ziedu salons Floras Maģija stāsta par sevi
Mīļie veikala apmeklētāji, nav pats būtiskākais pateikt, ka esam firma ar ilggadēju darba pieredzi ziedu tirgū, ka mūsu darbs ir atzīts un titulēts. Pats svarīgākais esat JŪS! Cilvēks, kas ienācis mūsu veikalā, lai iepazītos, atkal redzētos vai vienkārši dzīvotu kopā ar mums,  lai mainītos, paplašinātu redzesloku… Piedāvāsim būt interesantam cilvēkam, kas prot iepriecināt, pārsteigt, sajūsmināt, pateikties… Kopā ar mums piedzīvosiet daudz patīkamu emociju, kuru sniedz brīnišķīgā ziedu pasaule, valoda, krāsas... Palīdzēsim izvēlēties, atcerēties, iepazīt, piegādāt… Mūsu kolektīvu veido sirsnīgi darbinieki, kas ir gatavi veidot Jūsu dzīvi krāsaināku un būt kopā ar Jums!
 
www.florasmagija.lv

Veikali Rīgā: T/P ALFA Brīvības ielā 372, tālr: 67076478,         
T/C MAXIMA Slokas ielā 115, tālr.: 67411026