NLP speciāliste D. Rolava: Izzināt sevi ir ļoti interesanti

Bērnībā sestdienu rītos pankūku un kafijas laikā radio pārraidīja ļoti interesantu raidījumu Ar jums runā Renāte. Mana mamma to bija ļoti iecienījusi un allaž klausījās (ne velti vienu no mana brāļa meitām sauc Renāte!). Tas bija raidījums, kurā runāja par psiholoģiskām problēmām. Lai kaut ko par sevi uzzinātu, lai sevi izprastu, klausītāji zvanīja vai rakstīja vēstules. Kopā ar mammu katru sestdienu sēdēju pie radio un klausījos, ko tad Renāte šoreiz stāstīs. Domāju, tieši tā 12 vai 13 gadu vecumā manī tika iesēta pirmā interese par psiholoģiju.

FOTO: no personīgā arhīva

Sapnis par kino
Nākamo impulsu deva Vladimira Levi grāmatiņa Es un mēs, kas stāvēja uz naktsgaldiņa gluži kā Bībele. Tā bija pirmā grāmata, kas manā pasaulē ienāca ar testiem un psiholoģiju, vēl vairāk nostiprinot apziņu, ka izzināt sevi ir ļoti interesanti. Visu turpmāko apzinātā mūža daļu līdz brīdim, kad nopietni pievērsos psiholoģijai, mani vienmēr interesējuši sevis izzināšanas principi. Es cītīgi pildīju visus testus un aptaujas, kas vien parādījās žurnālos, salīdzināju, meklēju papildu literatūru, vidusskolā pat sāku lasīt grāmatas par psiholoģiju krievu valodā. Atcerēsimies — tas bija laiks, kad Latvijā psiholoģiju neviens nestudēja. Ja kāds sešdesmitajos gados vēlējās to studēt, bija jābrauc uz Krieviju — Ļeņingradu vai Maskavu. Beigusi vidusskolu, nebiju vēl gatava doties prom, lai studētu psiholoģiju. Mani interesēja arī kino. Sapņoju par operatores profesiju, gribēju filmēt. Sapratusi, ka arī tas nav iespējams, pievērsos ierakstiem, taču skaņu operatoru kursu tā arī nepabeidzu. 


Neirolingvistiskā programmēšana
Tad nāca lielais pārmaiņu laiks — astoņdesmito gadu beigas, deviņdesmito gadu sākums. Cilvēki sāka meklēt pašnodarbinātības iespējas, parādījās kooperatīvi un pirmās mārketinga sistēmas Latvijā. Uz vispārējā viļņa arī es atsaucos uz aicinājumu doties uz lekcijām par neirolingvistisko programmēšanu (NLP). Klausoties semināru, es biju tādā eiforijā! Katrs teikums saskanēja ar to, ko es līdz tam biju lasījusi neskaitāmās grāmatās un žurnālos. Kā procesi notiek psiholoģiski un fizioloģiski, kas notiek smadzenēs, kas — nervu sistēmā, kā tas viss atsaucas uz mūsu uzvedību utt. Šis amerikāņu izstrādātais praktiskās psiholoģijas virziens mani no tiesas aizrāva. Jau pēc pusgada Sergejs Kapica, pēc izglītības mediķis, pēc mana uzaicinājuma ieradās Rīgā un lasīja lekcijas. Drīz pēc tam es nodibināju savu pirmo mācību iestādi. Vairākas reizes gadā pie mums uz semināriem brauca Merlina Atkinsone no Kanādas, kas apmācīja un piešķīra man sertifikātu šajā modernajā praktiskās psiholoģijas virzienā.


Fascinējošā hipnoze
Paralēli apguvu vēl citu praktiskās psiholoģijas virzienu, kas mani absolūti fascinēja, — Miltona Eriksona hipnozi, ar ko pirmo reizi iepazinos Maskavā, apmeklējot semināru. Pēc pāris gadiem Maskavā iepazinos arī ar Francijas Psihoterapeitu asociācijas prezidentu, Eiropas hipnozes zvaigzni Žanu Beikio. Visi likteņa piespēlētie vīrieši izrādījušies man liktenīgi — Žans sekoja manam aicinājumam un pasniedza semināru arī Rīgā. Nu jau 11 gadus viņš pasniedz šeit hipnozi. Es pati hipnozi apgūstu jau desmit gadus — gan parasto, gan psihodinamisko. Pērn pabeidzu divgadīgo supervīzijas kursu Francijā un nu jau arī pati kopā ar kolēģiem no Francijas apmācu mūsu jaunos hipnozes speciālistus. Mēs turpinām aicināt uz Latviju arī citus ievērojamus praktiskās psiholoģijas virzienu pasniedzējus un speciālistus, kas bagātina mūsu zināšanas un praktisko pieredzi. Esam organizējuši pat hipnozes kongresus.

Reklāma
Reklāma


Bauda palīdzēt citiem
Mana apmācība psihoterapijā vienmēr bijusi saistīta ar individuālo konsultāciju sniegšanu un subjektīvo problēmu risināšanu ļoti plašā diapazonā. Konsultēju gan individuāli, gan ģimenes attiecībās, apmācu biznesa cilvēkus, esmu konsultējusi arī politiķus un partijas. Turpinu mācīties un arī mācīt citus, pilnveidoties un palīdzēt citiem. Man sagādā prieku, kad redzu, kādas pārmaiņas notiek ar maniem klientiem, kādas iespējas tās nes un kā tās tiek izmantotas. Ne visiem ir iespējamas psihologa konsultācijas klātienē, tāpēc jau vairākus gadus neatsaku un labprāt rakstu atbildes uz jautājumiem arī presē un interneta portālos. Protams, mūsdienās internetā var atrast atbildi uz jebkuru jautājumu, bet tomēr katram tieši savs jautājums un atbilde uz to ir visbūtiskākā.


Dace Rolava, Bc. Psych, MA NLP, psihodinamiskās hipnozes meistare, konsultē klientus Jauno psiholoģiju centrā, tālrunis 67281957