Mazuļa zobu kopšana

Kad sākt mazulim kopt zobiņus? Kā to darīt? Kādus kopšanas līdzekļus izvēlēties? Atbild zobārstniecības klīnikas CityDental zobārste Baiba Krauze.

Foto iesūtījusi Agnese Kalniņa, mammam.lv reģistrētā mamma

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtījusi Agnese Kalniņa, mammam.lv reģistrētā mamma

Pieradināšana jau pirms pirmajiem zobiņiem
Mutes dobumu jākopj jau pirms pirmā zoba izšķilšanās — pēc ēšanas iesaka notīrīt bērna smaganas ar mitru marlīti. Tas mehāniski attīra mutes dobumu no ēdiena atliekām, samazina baktēriju skaitu, kā arī bērns pierod pie šīs manipulācijas. Kamēr bērnam ir tikai pāris zobiņu, var izmantot to pašu mitro marlīti vai speciālu uzpirksteni, ar ko apslauka zobiņus un smaganas. Kad bērns jau ir 8-10 mēnešus vecs un zobiņu ir vairāk, sākam radināt pie zobu birstītes. Zobu birstīti iesaka tikai atbilstošu bērna vecumam. Vecumu, kuram paredzēta birstīte, var redzēt uz zobu birstes iepakojuma. Rokturim jābūt viegli satveramam, ērti noturamam mazajā rociņā, birstei jābūt drošai — bez sīkām noņemamām detaļām utt., zobu birstes galviņai jābūt mazai, sariņiem mīkstiem un ar noapaļotiem galiem. Birsti iesaka mainīt ik pēc 10-12 nedēļām. Parasti bērnu birstes ir ļoti krāsainas, lai pievērstu bērnu uzmanību un padarītu zobu tīrīšanas procesu saistošāku.

Zobu pastu saviem mazajiem pacientiem iesaku sākt lietot tad, kad zobu tīrīšanā jau pastāvīgi tiek ieviesta zobu birste un tīrīšana kļūst regulāra un neatņemama dienas sastāvdaļa.

Zobu pastas izvēle
Ir pieejamas divu veidu bērnu zobu pastas — ar un bez fluora. Konsultējoties ar pediatriem, secināju, ka pediatri iesaka papildus fluoru lietot no 18 mēnešiem. Tas savā ziņā korelē ar Amerikas Pediatru Asociācijas ieteikumu fluoru saturošu zobu pastu lietot bērniem TIKAI no divu gadu vecuma. Taču nekas bērna organismam kaitīgs fluoru saturošā pastā nav, ja tiek lietota zobu pasta, kuras fluora saturs ir atbilstošs bērna vecumam (to var izlasīt uz zobu pastas iepakojuma vai pajautāt farmaceitam aptiekā). Zobu pastu saviem mazajiem pacientiem iesaku sākt lietot tad, kad zobu tīrīšanā jau pastāvīgi tiek ieviesta zobu birste un tīrīšana kļūst regulāra un neatņemama dienas sastāvdaļa. Uz zobu birstītes uzliek mazu zobu pastas zirnīti. Zināms, ka bērns mīl garšīgo pastu apēst — ja fluora saturs ir atbilstošs bērna vecumam, tad tas nav bīstami, bet, ja fluora saturs ir augsts (pieaugušo zobu pastas regulāra lietošana) problēma var izpausties kā fluoroze pastāvīgajos zobos (baltas līdz tumši brūnas krāsas simetriski pleķi zobu emaljā). Terapeitiskās un vecumam piemērotās devās fluors palīdz stiprināt zobu emalju. Bērniem tāpat kā pieaugušajiem zobi jātīra vismaz divas reizes dienā — no rīta un vakarā.

Ir pētījumi, kuros apgalvo, ka fluors nogulsnējas kaulos un var radīt nopietnas veselības problēmas (piemēram, artrītu), taču tad jābūt regulārai un ļoti lielai pārdozēšanai.

Ko dara fluors?
Zobu emaljas attīstībai ir 3 stadijas. Pirmajā stadijā tā sekretējas (zobs ir kaulā, vēl nav līdz galam attīstījies) un sāk mineralizēties. Nākamajās 2 stadijās notiek 95% mineralizācija. Fluors darbojas gan emaljas sintēzes, gan mineralizācijas laikā. Īpaši jutīga zobu emalja pret sistēmisku fluora lietošanu ir emaljas mineralizācijas sākuma stadijā. Ko dara fluors?
1. Samazina aplikuma veidošanos. Fluors var nogalināt vai inaktivēt kariesu radošo baktēriju (nogalināt tā, ka saistās ar baktērijas receptoriem un neļauj tai ražot skābi).
2. Novērš demineralizāciju – minerālvielu zaudēšanu zobu emaljā, jo fluors savienojas ar emaljas pamatsastāvdaļu un veido savienojumu, kas vairāk ir izturīgs pret skābju iedarbību.
3. Veicina emaljas remineralizāciju. Emaljas demineralizācija un remineralizācija ir pastāvīgs process, kas notiek visu laiku jebkuram zobam. Fluors paātrina remineralizāciju un veido izturīgāku emalju. Zobu pastas ar fluoru – vidēji zobu pasta satur 0.5 mg fluora uz 1 g pastas. 1 zirnītis pastas, ko mēs liekam uz zobu birstes, sver apmēram 0.75 g un satur apmēram 0.4 g fluora. Ja noklāj visu birsti – vidēji 2.25 g – tātad, 1 mg fluora. Tas nozīmē, ka dienā vidēji tie ir 0.8 – 2 mg fluora. Ja pastu regulāri un daudz norij, tas var veicināt fluorozes attīstību. Tāpēc jāskatās, kādi cipari ir uz zobu pastas tūbiņām. Gribu uzsvērt, ka bērniem OBLIGĀTI jālieto bērnu zobu pasta, kur fluora ir mazāk kā pieaugušo pastās. Pasta darbojas kā virsmas fluora avots. Tāpat arī lakas un skalojamie līdzekļi, kas satur fluoru. Fluorizēts ūdens darbojas sistēmiski – uz visu organismu, tāpat arī tabletes un pilieni.

Mutes dobumu jākopj jau pirms pirmā zoba izšķilšanās — pēc ēšanas iesaka notīrīt bērna smaganas ar mitru marlīti. Tas mehāniski attīra mutes dobumu no ēdiena atliekām, samazina baktēriju skaitu, kā arī bērns pierod pie šīs manipulācijas.

Kas notiek, ja fluoru regulāri pārdozē?
Zobu fluoroze ir stāvoklis, kas saistās ar nepareizu emaljas attīstību, kas parasti attīstās bērniem līdz 7 gadu vecumam, jo notiek nepareiza emaljas veidošanās. Tās izpausmes var būt minimālas un pat nemanāmas, kā arī ļoti izteiktas. 80-90% gadījumu to pamana tikai zobārsts. Zobu fluoroze izpaužas tā, ka emaljā parādās plankumi – no krītaini baltiem, gaiši dzelteniem līdz tumši brūniem, tumši dzeltenīgi pelēkiem. Šo stāvokli rada fluora pārdozēšana. Parasti tas novērojams valstīs, kur tiek fluorizēts ūdens un paralēli vēl lieto arī fluoru saturošus līdzekļus. Organisma saindēšanās ir ļoti reta parādība, bet tajā pašā laikā fluoru saturošās tabletes jāglabā bērniem nepieejamā vietā. Ja bērns izēd iepakojumu ar šīm tabletēm, var būt vemšana, svīšana, ziepju garša mutē. Tādā gadījumā noteikti jāvēršas pie ārsta. Ir pētījumi, kuros apgalvo, ka fluors nogulsnējas kaulos un var radīt nopietnas veselības problēmas (piemēram, artrītu), taču tad jābūt regulārai un ļoti lielai pārdozēšanai. No sistēmiskas fluora uzņemšanas organismā neliels procents (1-5%) nonāk kaulu sistēmā, bet tas ir normas robežās. Organismā neizmantotais fluors ātri izdalās ar urīnu.

 

Reklāma
Reklāma

Raksta publicēšanu atbalsta Nenedent zobu pastas mazuļiem.

Nenadent produkciju skaties bildēs!


Nenedent ir 4 veidu zobu pastas:

1. Nenedent baby speciāla zobu pasta zīdaiņiem – pirmajiem zobiņiem (lietojama no 6 mēnešu vecuma). Ar šo zobu pastu komplektā nāk speciāla silikona birstīte, lai maigi iztīrītu zobiņus un masētu smaganas.
2. Nenedent bērnu zobu pasta bez fluora 50ml piemērota bērniem no gada vecuma.
3. Nenedent bērnu zobu pasta bez mentola 50ml piemērota bērniem ar jutīgu garšas izjūtu, kuriem ir alerģijas uz ēteriskajām eļļām vai tiem, kuri lieto homeopātisko terapiju, zobu pastas sastāvā arī ir fluors.
4. Nenedent aromātiskā bērnu zobu pasta ar fluoru 50ml – zobu pasta ar fluoru un augļu garšu.