Kā palīdzēt raudošam mazulim?

Ir piepildījies mūsu sapnis, noticis brīnums — pasaulē nācis mūsu bērniņš!!!Vislabākais, visgudrākais, visskaistākais, vismīļākais! Esam laimīgi, lepni... un nedaudz norūpējušies. Nav svarīgi, vai tas ir mūsu pirmais vai ceturtais bērniņš — rūpes un bažas par mazās dzīvībiņas veselību, komfortu un labsajūtu nemainās.

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

Esam priecīgi, laimīgi un mierīgi, kad mazulis paēdis labsajūtā mierīgi čuč, bet satraucamies, ja bērniņš nemierā raud, mētā rociņas, kājiņas un šķiet, ka nekas nespēj mazuli padarīt mierīgu. Vecākiem vienmēr sāp sirds, ja nesen dzimušais bērniņš bez redzama iemesla raud, nespēj nomierināties. Visbiežāk vecāki par raudāšanas iemeslu min barošanu. Mēs esam par krūts ēdināšanu, barošanu brīvā režīmā — bērniņš ēd, kad grib —, zinām, ka vislabākais ir mammas piens.

 

Bet kāpēc mazais raud?

Tas ir jautājums, ar kuru visbiežāk pie ārsta vēršas jaunie vecāki. Un nereti atbildi zina paši. Tās droši vien ir gāzītes, kolikas, kas traucē bērniņa labsajūtu. Un tiešām — parasti mazuļa nemiera cēlonis ir funkcionāli gremošanas trakta traucējumi: gāzu krāšanās, kolikas, vēdera izejas traucējumi, kas padara bērniņu nemierīgu. Jaundzimušā vai zīdaiņa (visbiežāk — līdz triju mēnešu vecumam) vecāki stāsta ārstam, ka bērniņš drīz pēc ēšanas vai reizēm jau ēšanas laikā kļūst nemierīgs, staipa kājiņas, kliedz, „met gaisā vēderu”. Reizēm raudāšana ir intensīva, ilgstoša. Bērns kliedz un samērā bieži atgrūž uzņemto barību. Vecāki ir satraukušies, tāpēc meklē palīdzību.

 

Ko darīt?

Ir jānoskaidro, cik bieži ir šādas lēkmes, cik ilgi bērniņš raud, kas jaundzimušo nomierina. Ja zīdainis nomierinās, kad viņu paņem rokās, pieliek viņa vēderu pie māmiņas vai tēta krūtīm, vēdera, pamasē vēderiņu pulksteņa rādītāja virzienā, un pēc tā visa bērnam atiet gāzītes un viņš aizmieg, diezgan droši varam vecākiem paskaidrot, ka diskomfortu rada zarnu kolikas. Tas nav nekas bīstams, ar laiku kolikas mazināsies un pāries pavisam.

Kāpēc tā notiek?

Jaundzimušajam un zīdainim zarnu trakts vēl nav pilnībā nobriedis, tāpēc nepilnīgi darbojas arī gremošanas sulas un fermentatīvā sistēma. Bērns, zīžot krūti vai pudelīti, reizē ar pienu vai piena aizstājēju norij diezgan daudz gaisa. Tas viss izraisa gāzu veidošanos gremošanas traktā, zarnu sieniņu iestiepšanos un sāpes, par ko mazulis ziņo ar skaļu kliegšanu. Šādā gadījumā varam ieteikt katrā barošanas reizē dot Simetikonu — līdzekli pret mazuļa vēdera pūšanos.

 

Uzmanības nekad nav par maz

Reklāma
Reklāma

Ja, izjautājot vecākus, noskaidrojam, ka bērns intensīvi raud jau pāris stundas, sliktāk ēd, ja mazajam ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, vēdera izeja ir vai nu ļoti bieža, vai nav bijusi ilgāku laiku, ir vemšana, vēders ir uzpūsts, vispareizākā rīcība būtu sazināties ar ārstu, jo iespējams, ka nepieciešama bērniņa izmeklēšana, analīžu veikšana vai pat hospitalizācija. Ja reizē ar vēdera uzpūšanos pamanāt arī kādu no iepriekš minētajiem simptomiem, konsultējieties ar ārstu. Šie simptomi var būt arī kādas infekcijas slimības, ķirurģiskas patoloģijas vai malabsorbcijas sindroma vēstnesis. Malabsorbcijas (pazeminātas barošanas vai kādas konkrētas vielas uzsūkšanās traucējuma) sindroms, ko visbiežāk sastopam kā celiakiju un piena olbaltuma nepanesību, Latvijā ir sastopams diezgan bieži. Jau agrīna vecuma bērniem, zīdaiņiem un arī pieaugušajiem samērā biežs meteorisma (zarnu uzpūšanās simptoms) cēlonis ir malabsorbcija. Tā ir nepietiekama barības vielu — olbaltumu, ogļhidrātu un tauku — uzsūkšanās gremošanas traktā. Uzsūkšanās traucējumus visbiežāk veicina konkrētās vielas šķeļošo enzīmu trūkums, kas var būt iedzimts (ģenētiski noteikts) vai iegūts, piemēram, pēc kādas zarnu infekcijas.

 

Īpaša diēta māmiņai

Jaundzimušajam un zīdainītim bieži vien vēdera problēmas sagādā māmiņas apēstais. Ja bērniņš ir nemierīgs, raud, ja mainās vēdera izejas forma, krāsa, jāpadomā, kas ir apēsts un jākonsultējas ar ārstu.


Varbūt barojošajai māmiņai nepieciešama īpaša diēta. Par to sevišķi jāpiedomā tajās ģimenēs, kurās jau zināms, ka vecākiem, brāļiem vai māsām ir kāda produkta nepanesamība, alerģija. Šādos gadījumos jau pirmajā bērniņa apskatē būtu jāpārrunā māmiņas ēdienkarte.

 

Lai jūsu bērniņš aug liels, ņiprs un veselīgs!!!

Lai mazais vienmēr ir omulīgs, apmierināts un laimīgs!!!

Un lai saņem to, kas viņam visvairāk vajadzīgs: mammas pienu, vecāku rūpes un mīlestību!!!
 

Autore: Veselības nama 5 ģimenes ārste Jolanta Adītāja