Kādas analīzes jāveic grūtniecības laikā?

Grūtniecībai jānoris ginekologa vai vecmātes uzraudzībā, un ir noteiktas analīzes, kas jāveic ikvienai grūtniecei.

Grūtniecības laikā regulāri jādodas pie sava ginekologa vai vecmātes uz pārbaudēm.

FOTO: Shutterstock.com

Grūtniecības laikā regulāri jādodas pie sava ginekologa vai vecmātes uz pārbaudēm.

Pirmreizējā vizīte līdz 12. grūtniecības nedēļai

Pirmajā tikšanās reizē ar speciālistu, kurš uzņemsies sievietes aprūpi grūtniecības laikā, ginekologs vai vecmāte rūpīgi izvērtē sievietes sūdzības, izslimotās slimības, profesiju un darba apstākļus, veselībai kaitīgos ieradumus, sociālo stāvokli, grūtnieces un ģimenes attieksmi pret šo grūtniecību. Katrā tikšanās reizē sieviete jānosver, jānomēra un jāizmēra asinsspiediens. Informācijas ievākšana palīdz atklāt daudzus riska faktorus un prognozēt, kam grūtniecības laikā jāpievērš lielāka uzmanība.


Pirmajā vizītē sievieti apskata un izmeklē, tiek paņemta onkocitoloģiskā iztriepe, lai pārbaudītu, vai dzemdes kaklā nav vēža šūnu, no maksts tiek paņemta iztriepe, lai meklētu trihomonas, sēnītes, gardnerellas un citas baktērijas, kas var dzīvot makstī. Var ņemt uzsējumu no dzemdes kakla, lai veiktu analīzes, kas atklāj hlamīdijas, mikoplazmas un ureoplazmas. Jānodod arī asinis, lai pārliecinātos, vai sievietei nav citu infekcijas slimību — HIV/AIDS, B hepatīta, sifilisa. Tiek noteikta asinsgrupa, rēzus faktors, hemoglobīna līmenis (vai nav mazasinība) un ferritīns, kas rāda dzelzs rezerves, kā arī tiek veikta augļa Dauna sindroma un citu iedzimto anomāliju bioķīmiskā izmeklēšana (PAPP-A, brīvais ß HGT).


Šā apmeklējuma laikā ārsts grūtnieci informē par nikotīna, alkohola un citu atkarību izraisošo vielu un medikamentu ietekmi uz grūtniecības norisi, iedzimtu augļa attīstības anomāliju diagnostikas iespējamību un izskaidro grūtnieces aprūpes kārtību.
 


Vizīte 16.–18. grūtniecības nedēļā

Vizītes laiku katrai grūtniecei individuāli nosaka ārsts, bet vidēji otrā vizīte notiek ap grūtniecības 16.–18. nedēļu, kuras laikā grūtniece atkārtoti tiek nosvērta un nomērīta, tiek izmērīts asinsspiediens, pārbaudīts, kā aug dzemde vai nav tūskas, tiek paņemta urīna analīze, asinsanalīze un ģenētiskā riska grupas grūtniecēm veic augļa Dauna sindroma un citu iedzimto anomāliju bioķīmisko izmeklēšanu (α FP, brīvais ß HGT).
Veic pirmo ultrasonogrāfijas izmeklēšanu (valsts programmā noteiktas divas obligātās USG izmeklēšanas).


Atsevišķos gadījumos jāveic amniocentēze. Tā ir augļa ūdeņu paņemšana, ko veic, ja asins analīzes un ultrasonogrāfija rada aizdomas par paaugstinātu augļa ģenētisko slimību risku, jo minētās analīzes sniedz informāciju tikai par augstu vai zemu risku, bet nevar pateikt simtprocentīgi — ir vai nav ģenētiska saslimšana.


Ja tiek apstiprināta kāda ģenētiska saslimšana, piemēram, Dauna sindroms, grūtniecei notiek konsultācijas ar ārstiem ģenētiķiem, tiek izstāstīta slimības būtība, prognoze, un tālākais ir viņas izvēle. Viņa var izvēlēties pārtraukt grūtniecību līdz 24. grūtniecības nedēļai vai arī izvēlēties turpināt grūtniecību.
 


Vizīte 25.–26. grūtniecības nedēļā

Arī šīs vizītes laikā speciālists novērtē grūtnieces ķermeņa masu, izmēra asinsspiedienu, kā aug dzemde, izmeklē augļa sirdsdarbību, nosaka hemoglobīna daudzumu asinīs (ar asinsanalīzi), kā arī veic urīna analīzi. Ir vēlams pārbaudīt, vai nav attīstījušies glikozes tolerances jeb cukura vielmaiņas traucējumi. Tas sevišķi svarīgi ir sievietēm, kuras ietilpst riska grupā — ir palielināts svars, ģimenē ir cukura diabēta slimnieki, vai arī ja grūtniecības laikā sieviete strauji pieņemas svarā, daudz lieto saldumus.
 


Vizīte 29.–30. grūtniecības nedēļā

Reklāma
Reklāma

Vizītes laikā novērtē grūtnieces ķermeņa masu, izmēra asinsspiedienu, nosaka dzemdes augstumu un izmeklē augļa sirdsdarbību. Katrā vizītē ņem urīna analīzi un nosaka hemoglobīna līmeni asinīs.
 


Vizīte 34.–36. grūtniecības nedēļā

Vizītes laikā novērtē grūtnieces ķermeņa masu, izmēra asinsspiedienu, nosaka dzemdes augstumu, izmeklē augļa sirdsdarbību un nosaka augļa guļu. Arī šīs vizītes laikā ņem urīna un asinsanalīzi hemoglobīna noteikšanai. Veic atkārtotu USG izmeklēšanu.
 


Vizīte 38.–40. grūtniecības nedēļā

Vizītes laikā novērtē grūtnieces ķermeņa masu, izmēra asinsspiedienu, nosaka dzemdes augstumu, izmeklē augļa sirdsdarbību un nosaka augļa guļu. Arī šīs vizītes laikā ņem urīna un asinsanalīzi hemoglobīna noteikšanai.
 


Vizīte 41. grūtniecības nedēļā

Vizītes laikā novērtē grūtnieces ķermeņa masu, izmēra asinsspiedienu, nosaka dzemdes augstumu, izmeklē augļa sirdsdarbību un nosaka augļa guļu. Arī šīs vizītes laikā ņem urīna un asinsanalīzi hemoglobīna noteikšanai.

Iepriekš minētais ir grūtnieču aprūpes minimums, ko nosaka mūsu valsts likumi. Ārsts katrai grūtniecei individuāli nosaka viņai veicamos papildu izmeklējumus un vizīšu biežumu.
 


Ultrasonogrāfija grūtniecības laikā

Pagaidām mūsu valsts likumos noteiktais ultrasonogrāfisko izmeklējumu biežums un laiks mazliet atšķiras no pieņemtajiem standartiem pasaulē. Patlaban valsts likumi paredz ultrasonogrāfiju veikt tikai divas reizes grūtniecības laikā: 16.–18. nedēļā un 34.–36. nedēļā. Tomēr Rīgas Dzemdību nama ginekoloģe un dzemdību speciāliste Vita Začesta uzskata, ka pilnvērtīgai aprūpei būtu vajadzīgi trīs USG izmeklējumi: pirmais ap 12.–13. grūtniecības nedēļu, lai novērtētu ģenētisko slimību risku un precīzāk noteiktu paredzamo dzemdību termiņu; otrais — 18.–20. nedēļā, kad labi redzamas visas orgānu struktūras; trešais — 30.–32. nedēļā, lai novērtētu augļa augšanu un labsajūtu. Ja vajadzīgs, USG veic biežāk. „Tomēr jāatceras, ka ultrasonogrāfijas galvenais uzdevums nav noteikt gaidāmā bērniņa dzimumu, bet gan novērtēt, vai auglis aug adekvāti, vai visi orgāni attīstījušies pareizi, vai nav kādu ģenētisko slimību pazīmju, kā arī novērtēt, kā auglis dzemdē jūtas,” uzsver dzemdību speciāliste.

Konsultēja Vita Začesta, Rīgas Dzemdību nama un veselības klīnikas Premium Medical ginekoloģe, dzemdību speciāliste
Izmantotā literatūra: Ministru kabineta noteikumi Nr. 611