Kurš atcēlis vecāku atbildību par saviem bērniem?

Šodien pie manis viesojās LNT ziņas. Ziniet, viens bērniņš Fermā notriecis 100 latu. Kā gan mēs tā varot izkāst bērnus. Patērētāju tiesībsargi arī sakot, ka tā nedrīkst. Ja tā mamma mūs tiesā iesūdzētu, uzvarētu gan Fermu, gan draugiem.lv, gan vispār visus, kas viņas nabaga bērniņam par viskautko liek maksāt un notērēt tik milzīgas summas...

Foto: Oļegs Zernovs

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Oļegs Zernovs

Mēģināju izklāstīt mūsu pozīciju, bet sajūta, ka manī klausās, neradās. Jā, jā... tā jau ir, bet vai tad nevar izdarīt tā, ka nepilngadīgie neko nevar nopirkt?

 

Pēc pusstundas mūsu administratore Zanīte man jautā. Klausies, man te viena mamma pieprasa, lai mēs dzēšam viņas nepilngadīgās meitas profilu, jo tas viņai traucējot mācīties... Tajā brīdī es aizsvilos.

LAI VIŅA PATI SAVAI MEITAI PIEPRASA!

Kopš kura laika ar bērnu uzraudzību, audzināšanu un problēmu risināšanu vairs nav jānodarbojas viņu vecākiem, bet mums? Vai tad, ja bērnam mamma dod divus latus dienas naudu un par tiem viņš nopērk divus litrus Coca-cola un čipsus, nevis karbonādi skolas ēdnīcā, vainīga ir kioska pārdevēja? Es esmu 100% pārliecināts, ka ir mammas, kas tā domā. Veikalā nepilngadīgajiem nedrīkst pārdot alkoholu un cigaretes — pārējo drīkst. Kioska pārdevējai nav mammas un tēta vietā jādomā, vai tas ir labi, ka bērnam ir brūni zobi un nervozs smaidiņš no milzīgā patērētās Coca-colas daudzuma. Par to ir jādomā mammai un tētim. Par manu bērnu jārūpējas ir tikai un vienīgi man un tikai un vienīgi es esmu atbildīgs par to, ko viņš dara vai nedara. Kurš šo principu ir atcēlis? Kopš kura laika interneta portālam ir vecāku vietā jādomā par viņu bērniem?

 

Vai tad, ja bērnam mamma dod divus latus dienas naudu un par tiem viņš nopērk divus litrus Coca-cola un čipsus, nevis karbonādi skolas ēdnīcā, vainīga ir kioska pārdevēja?

Tagad dienaskārtībā ir kārtējā globālā nelaime — Ferma. Bērniņiem tā traucējot mācīties... Patiesībā mamma vai tētis paši melnām mutēm rušinās pa virtuālo dārziņu un aizmirst, ka ar bērnu jāiet pastaigāties, bet, ja bērnam ar šo ir problēmas, vainīgi ir draugiem.lv vai Ferma.

...ticiet man – es nezvanīšu puišiem no Fermas vai Āfrikas – ei, jūs manu dēlu savās spēlītes iesūcāt, maksājiet tagad man kompensāciju!

Reklāma
Reklāma

 

Tātad svaigs piemērs. Bērns Fermā ir notērējis 100 latu. Ir divi scenāriji 1) viņam ir telefons ar pēcapmaksas pieslēgumu, tātad nav nekādu ierobežojumu vai 2) viņš ir paņēmis mammas/tēta telefonu. Vai tiešām ir tik acīm neredzami tas, ka abas šīs situācijas ir risināmas preventīvi? Nopērciet viņam Okarti par Ls 3, no kuras arī, ja nav naudas, var piezvanīt mammai un tētim un nedodiet viņam savu telefonu. Vai tā ir kaut kāda augstākā matemātika? Es jau nemaz nerunāju par to, ka ar bērnu ir jāpārrunā lietas, ko viņš dara. Tāpat kā satiksmes noteikumus. Jā, arī man ir bijušas līdzīgas problēmas un šobrīd mans jaunietis ir palicis bez piekļuves Internetam, bet vainīgs pie tā esmu tikai un vienīgi es. Ceru, ka mūsu pēdējā saruna ir viņa galvā mazliet aizķērusies un viņš vairs nesūtīs čupām īsziņas uz paaugstinātas maksas numuriem. Ja nē, tad es atkal par to maksāšu, bet ticiet man — es nezvanīšu puišiem no Fermas vai Āfrikas — ei, jūs manu dēlu savās spēlītēs iesūcāt, maksājiet tagad man kompensāciju!

Draugiem.lv ir jārūpējas, lai mūsu portālā cilvēkiem būtu interesanti, lai viņi pavadītu pie mums savu laiku, mums ir jārūpējas par portāla ienākumiem, par saviem darbiniekiem, par savu biznesu un, protams, arī par saviem bērniem. Mēs iespēju robežās cenšamies portālā pasargāt bērnus no nevēlamas informācijas, mēs viņiem neļaujam spēlēt zoli vai piedalīties Alabama izsolēs. Bērni neredz arī mammām.lv un tētiem.lv, jo šeit ir raksti par seksu. Ir vēl dažas lietas, ka atšķir bērna portālu no pieaugušā, tā mēs darām, jo esam sociāli atbildīgs portāls, BET par saviem bērniem, lūdzu, rūpējaties paši, mīļie, vecāki.

Guntars Meluškāns

, draugiem.lv radošais direktors, trīs bērnu tēvs

IZLASI ARĪ:

Vai zagšana fermā var radīt bērnam tieksmi zagt?