Latvija finansiāli neatbalsta mākslīgo apaugļošanu

Aizvadītajā nedēļā Rīgā Somijas un Igaunijas mākslīgās apaugļošanas ārsti tikās ar Latvijas ārstiem, lai dalītos pieredzē par medicīnas pakalpojumu arvien pieaugošo nozīmi dzimstības veicināšanā. Ārvalstu ārsti atzina, ka Latvija ir vienīgā no Baltijas un Skandināvijas reģiona valstīm, kas joprojām nesedz mākslīgās apaugļošanas procedūras izmaksas ne pilnā, ne daļējā apmērā.   
 

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

Somijā un citās Eiropas valstīs vairāk nekā 4% no visas dzimstības valstī ir mākslīgās apaugļošanas rezultāts. „Līdzīgu situāciju prognozēju arī Latvijā. Tas vairs nav jaunums, ka lielākā daļa sieviešu karjerai piešķir lielāku nozīmi, nekā tas bijis līdz šim. Arvien vairāk sieviešu izvēlas dzemdēt krietni pēc 30 vai pat 40 gadiem un tā jau šobrīd ir tendence,” stāsta Latvijas Ginekologu un Dzemdību speciālistu asociācijas biedre, privātklīnikas Jūsu ārsti neauglības ārstēšanas speciāliste Valērija Godunova. Viņa skaidroja, ka sievietēm vēlākā vecumā ir mazākas iespējas palikt stāvoklī un tas ir iemesls, kādēļ daudzi pāri izvēlas mākslīgo apaugļošanu.    

„Būtisks faktors, kas ietekmē dzimstības samazināšanos, ir stress. Pēdējo gadu laikā arvien biežāk nākas secināt, ka tieši stress un tā izraisīto slimību sekas, ir galvenais iemesls, kādēļ daudziem pāriem Latvijā ir grūtības izveidot ģimeni,” skaidro Ava Clinic atbildīgā ārte Violeta Fodina, kā piemēru minot — aizvadītajā gadā nācies pieņemt pacientes, kurām iestājas menopauze, nesasniedzot 30 gadu vecumu. 

Daudzas pasaules valstis, izprotot sabiedrības tendences veidot ģimeni vēlākā vecumā nekā iepriekš, kompensē pilnā vai arī daļējā apmērā mākslīgās apaugļošanas pakalpojumus un medikamentus.

Reklāma
Reklāma


Medicīna attīstās straujiem soļiem un tādas mākslīgās apaugļošanas metodes kā IVF un ICSI jau vairākus gadus ir efektīvākais risinājums ģimenes pieaugumam. Daudzas pasaules valstis, izprotot sabiedrības tendences veidot ģimeni vēlākā vecumā nekā iepriekš, kompensē pilnā vai arī daļējā apmērā mākslīgās apaugļošanas pakalpojumus un medikamentus.  

Igaunijā mākslīgās apaugļošanas pakalpojumi tiek kompensēti 100%. Līdzīga situācija ir arī Somijā. „Latvija ir Āfrikas valstu līmenī mākslīgās apaugļošanas pakalpojumu kompensēšanas jomā,” atzīst mākslīgās apaugļošanas speciāliste Valērija Godunova. Līdzīga situācija ir arī Lietuvā.

Ārvalstu ārsti atzina, ka pastāv dažādi veidi, kā no valsts puses atbalstīt mākslīgās apaugļošanas pakalpojumus tiem pāriem, kuriem tas ir nepieciešams. Katrā valstī ir sava sistēma, kā tas tiek risināts. „Katrs jaundzimušais ir ieguvums valstij — tie ienākumi, kurus valsts gūst no katra cilvēka dzīves laikā, simtiem reižu pārsniedz kompensēšanas izmaksas,” uzskata Valērija Godunova.

Ārvalstu pieredzi šobrīd apkopo Latvijas un Dzemdību speciālistu asociācija un tuvākajā laikā izvērtēs piemērotākos risinājumus Latvijas situācijai, kurus iesniegs izskatīšanai valdībā. Pirmie soļi jau ir sperti — Dr.Fodina kļuvusi par ESHRE (the European Society of Human Reproduction and Embryology) un EACC (European Assisted Conception Consortium) pilnavroto personu Latvijā. Tas nozīmē, ka Latvijai oficiāli būs pieejama citu valstu informācija mākslīgās apaugļošanas jomā, tajā skaitā citu valstu pieredze mums aktuālos jautājumos.   

Informāciju sagatavoja: Public Relations Services