Padomi, iegādājoties preces bērniem

Daudziem no mums bērna piedzimšana liek daudz rūpīgāk izvēlēties lietas, ko iegādājamies un ikdienā lietojam. Bieži vien šīs rūpes aprobežojas ar vienkāršiem jautājumiem, piemēram, neiegādāties rotaļlietas, ko bērns varētu norīt, glabāt sadzīves ķīmijas preces tā, lai bērni pie tām nevarētu piekļūt u.tml. Taču ir pienācis laiks šo sarakstu krietni paplašināt!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lai arī mēs nevaram bērnus pasargāt no visiem modernās dzīves draudiem, ir daudzas vienkāršas lietas, ko mēs varam darīt, lai rūpētos par savu mazuļu drošību. Viens piemērs ir bērnu mazāk pakļaut dažādu toksisku vielu, piemēram, svinu saturošu krāsu, ietekmei.

Apģērbs
Bērnu apģērbs un apavi var saturēt daudzas ķīmiskās vielas, piemēram, smagos metālus — kadmiju, svinu, arsēnu, kā arī formaldehīdu, azokrāsas, nitrozamīnus un gaistošos organiskos savienojumus. Drēbēs un kurpēs var būt arī polivinilhlorīds, piemēram, plastmasas uzšuvēs uz bērnu drēbēm.

Autiņi
Viens bērns, pirms iemācās lietot tualeti, var patērēt līdz pat 5000 autiņbiksīšu. Vienreizējās lietošanas bērna autiņi var saturēt gaistošos organiskos savienojumus, piemēram, toluolu, ksilolu un dipentēnu. Visas šīs vielas ir toksiskas un ilgstošas iedarbības rezultātā var izraisīt vēzi un smadzeņu darbības traucējumus. Šīs vielas autiņos ir ļoti mazā koncentrācijā un tādējādi nerada tiešus veselības traucējumus, tomēr jāatceras, ka bērna āda šai ietekmei tiek pakļauta pastāvīgi un ilgstoši, tā palielinot risku.

Rotaļlietas
Katru gadu mēs tērējam lielas naudas summas rotaļlietām, cerot savus bērnus iepriecināt. Taču jāatceras, ka rotaļlietu ražošanā izmantotā plastmasa, audums un metāls ne tikai rada slodzi videi, bet var arī kaitēt mūsu un mūsu bērnu veselībai.

Reklāma
Reklāma

 

Praktiski padomi
•    Ja jūs gaidāt bērnu vai to barojat ar krūti, izvairieties no dažādām toksiskām vielām, kuras varētu uzkrāties jūsu ķermenī, piemēram, pesticīdiem, krāsvielām, smagajiem metāliem u. tml.
•    Izvairieties no bērnu higiēnas precēm, kas satur sintētiskās smaržvielas, krāsvielas un spirtu.
•    Izvēlieties vairākas reizes lietojamās vai bioloģiski noārdošās autiņbiksītes, tā samazinot ietekmi uz dabu.
•    Izvairieties no polikarbonāta plastmasas (PC) bērnu barošanas pudelītēm, kas var saturēt bisfenolu A — hormonu sistēmas darbību traucējošu ķīmisko vielu. Uz iepakojuma bisfenolu A apzīmē ar PC7 vai otrreizējās pārstrādes simbolu nr. 7. Ja iespējams, barošana ar krūti vienmēr ir labākais risinājums.
•    Izvairieties no vairāk nekā divus gadus vecu PVC saturošu knupīšu un rotaļlietu lietošanas, jo tās var saturēt ftalātus. Eiropas Savienībā tos tagad aizliegts izmantot bērnu rotaļlietās, taču pārdošanā šādas mantiņas ir atrodamas vēl joprojām. Pērciet knupīšus un košļājamās spēļlietas zobu augšanas laikam no uzticamiem piegādātājiem un izvēlieties dabīga materiāla, koka vai cietās plastmasas rotaļlietas.
•    Cilvēki līdz pat 90% laika pavada telpās, bet bērni — pat līdz 95%. Līdz ar to ir būtiski nodrošināt labu telpu gaisa kvalitāti, tās pastāvīgi vēdinot.
•    Izvairieties no krāsošanas vai vecās krāsas noņemšanas darbiem bērnu tuvumā un grūtniecības laikā.
•    Izvēlieties ķīmiski neapstrādātas bērnu drēbītes, kas nesatur plastmasas elementus.
•    Ja iespējams, dodiet bērniem ekoloģiski tīru pārtiku.

Sabiedriskās vides aizsardzības organizācijas Zaļā brīvība (www.zb-zeme.lv) informācija