Kā saslimšana ar vējbakām ietekmē grūtniecību

Vai un kā māmiņas saslimšana ar vējbakām var kaitēt gaidāmajam mazulim? Vai ar vējbakām var saslimt arī jaundzimušais?

FOTO: Shutterstock.com

Diemžēl grūtniecības 10. nedēļā esmu inficējusies ar vējbakām. Ko man darīt?
Ļoti retos gadījumos pirmajā grūtniecības pusē vējbaku vīrusi inficē augli un nodara tam bojājumus. Lai samazinātu nelielo risku, speciālisti iesaka rūpīgi veikt izmeklējumus ar ultraskaņu. Augļa inficēšana konstatējama arī, veicot placentas audu un augļūdens analīzi, un nabassaites analīzi.

Vai saslimšana ar vējbakām grūtniecības pēdējās nedēļās var kaitēt manam gaidāmajam mazulim?
Jā, tomēr kaitējums vairs nebūs tāds, kā pirmajā grūtniecības pusē, kad saslimšana ar vējbakām, kā ļoti reti konstatēts, var radīt iedzimtas patoloģijas. Ja grūtniece apmēram piecas dienas pirms dzemdībām pirmo reizi inficējas ar vējbakām, tad jaundzimušais arī var inficēties, un mazulim būs nepieciešama intensīva ārstēšanās uzreiz pēc dzimšanas. Taču visticamāk kā lielākā daļa grūtnieču (95%), arī jūs noteikti jau esat izslimojusi vējbakas. Tas nozīmē, ka esat ieguvusi imunitāti un devusi savas antivielas arī jaundzimušajam. Ja neesat ieguvusi imunitāti, to pavisam vienkārši var konstatēt, veicot asinsanalīzes. Ja saslimstat pirms sākas dzemdību sāpes, tad dzemdību sākšanos ar sāpes remdējošiem medikamentiem ir iespējams novilcināt, kamēr vējbaku izsitumi pārklājas ar kreveli. Jūs noteikti esat izolējama no citām dzemdētājām. Neskatoties uz infekciju, barot bērnu ar krūti ir atļauts.

Mans vīrs nezina, vai ir izslimojis vējbakas. Viņam bija saskare ar saslimušu bērnu. Vai viņš drīkst piedalīties dzemdībās, kas gaidāmas pēc divām nedēļām?
Iespējams, ka jūsu vīrs, kā lielākā daļa pieaugušo, ir izslimojis vējbakas. Par to var pārliecināties, veicot viņam asinsanalīzi uz IgG antivielām. Asins analīzēs nosakāmas antivielas pret vējbakām anti Varicella zoster IgM un IgG. IgG antivielas norāda uz pārslimotu infekciju, IgM uz akūtu. Ja viņš tomēr nav imūns un ja apslimušajam bērnam, kas saticis jūsu vīru, tiešām bijušas vējbakas, tad viņš, visdrīzāk, būs inficējies. Tā kā jaundzimušajiem ir absolūti nenobriedusi imūnsistēma, tad viņi ir ļoti uzņēmīgi pret infekcijām. Tas attiecināms arī uz gadījumiem, ja māte nav izslimojusi vējbakas un/vai ir tikko inficējusies. Ja māte ir izslimojusi vējbakas, tad savu imunitāti viņa ir nodevusi bērnam, un attiecīgās antivielas pirmajās nedēļās bērnu pasargā.
Tātad akūts risks pastāv vienīgi tādā situācijā, kad tēvs ir inficējies un māte nav izslimojusi vējbakas. Ja māte saslimst četras dienas pirms dzemdībām vai divas dienas pēc, tad iepriekšminēto imunitāti jaundzimušais nesaņem. Šādā, maz iespējamā, gadījumā tēvam nav ieteicams piedalīties dzemdībās. Arī saskarsme ar bērnu pirmajās dienās nav vēlama.


Izmantotā literatūra: Dr.med. Brigites Holcgrēfes grāmata Mazuli gaidot.

Konsultējusi: Anna Ķempele, Lāzerplastikas klīnikas ārste, dermatoloģijas rezidente
 

Reklāma
Reklāma