Dūla — atbalsts mazuļa gaidīšanas un dzemdību laikā

Dūlas tic, ka ikvienai sievietei piemīt iekšējs spēks, senču gudrība un bezgalīga mīlestība, kas palīdz sagaidīt bērniņa dvēseli savās miesās, iznēsāt zem sirds, laist pasaulē vissaudzīgākajā veidā, zīdīt pašai un pieņemt savu bērnu, lai kāds viņš būtu, tā nododot savu dzīves gudrību nākamajai paaudzei.

Dūla — atbalsts mazuļa gaidīšanas un dzemdību laikā

FOTO: Shutterstock.com

Kas ir dūla?

Dūla ir zinoša, pieredzējusi un vienmēr pieejama atbalsta persona, kas sniedz informatīvu, fizisku un psiholoģisku atbalstu sievietei un viņas ģimenei grūtniecības, dzemdību un pēcdzemdību laikā.
 


Ar ko dūla atšķiras no vecmātes?

Dūla neveic nekādas medicīniskas manipulācijas. Tēlaini izsakoties, ja vecmāte palīdz piedzimt bērniņam, tad dūla palīdz piedzimt šī bērniņa māmiņai, vecākiem.
 

Dūla, atsaucoties uz sievietes vajadzībām, sniedz sabalansētu informāciju, tai skaitā zināšanas par dabiskām dzemdībām un to pozitīvo ietekmi uz sievieti, jaundzimušo un viņas ģimeni.

 

Kādu atbalstu sieviete var saņemt no dūlas?

Pirmkārt informatīvu atbalstu: dūla, atsaucoties uz sievietes vajadzībām, sniedz sabalansētu informāciju, tai skaitā zināšanas par dabiskām dzemdībām un to pozitīvo ietekmi uz sievieti, jaundzimušo un viņas ģimeni.
Otrkārt — fizisku atbalstu: dzemdībās dūla var veikt masāžu, atgādināt par elpošanas un relaksācijas tehnikām, kā arī tīri praktiski — pasniegt dzērienu, pagatavot vannu, vai parūpēties par sievietes vēlmēm, atbilstošas gaisotnes radīšanu.
Treškārt — psiholoģisku atbalstu: dūla uzklausa, iedziļinās, izskaidro, uzmundrina un aicina sievieti ieklausīties sevī. Dūla atbalsta sievieti visos viņas lēmumos. Viņa gatavo sevi un sievieti tam, ka dzemdībās sāp, aicinot pieņemt sāpes kā ceļu pie bērniņa un iedrošinot piedzīvot tās tieši tik, cik sievietei ir drosme to darīt.


Kāpēc būtu nepieciešama dūla, ja dzemdībās piedalās bērniņa tēvs?

Dūlai un bērniņa tēvam dzemdībās ir atšķirīgas un savstarpēji papildinošas lomas. Vīrietis ir uzticams un atbalstošs, viņš var skatīties mīlošām acīm un uzminēt pat vēl neizteiktas vēlmes, bet dūla var sniegt sievietei atbildes uz daudziem jautājumiem, kas var rasties gan grūtniecības, gan dzemdību laikā.
Vēl vairāk — profesionāla dūla arī vīrietim var palīdzēt labāk sagatavoties dzemdībām, gan iepazīstinot ar dzemdību fizioloģiju un dažādu pozu ietekmi uz dzemdību norisi, gan ierādot veidus, kā iespējams sniegt sievietei praktisku palīdzību dzemdībās.
Tāpat dzemdību laikā dūla var iedrošināt vīrieti un veicināt partneru savstarpējo emocionālo kontaktu.
 


Vai dūlu ir vērts meklēt tām sievietēm, kas nav noskaņotas uz dabiskām dzemdībām?

Iespējams, ka tām sievietēm, kuru dzemdības nenoris dabiskā veidā (piemēram, tiek izmantota epidurālā anestēzija vai bērns piedzimst ar ķeizargrieziena palīdzību), dūlas spēja skaidrot notiekošo un atbalstīt sievieti gan emocionāli, gan fiziski, ir nepieciešama pat vēl vairāk.
 

Reklāma
Reklāma


Kādu atbalstu dūla var sniegt ķeizargrieziena gadījumā?

Dūla ar savu klātbūtni var mazināt satraukumu un radīt sievietei drošības sajūtu operācijas laikā. Tāpat dūla var sniegt fizisku un emocionālu atbalstu un palīdzību pēcoperācijas  periodā, kā arī veicināt mātes un mazuļa saiknes veidošanos.
 


Kāda ir dūlas loma pēcdzemdību periodā?

Pirmajās stundās pēc dzemdībām dūla rūpējas par māmiņas un mazuļa mieru, ļaujot viņiem izbaudīt iepazīšanās prieku.
Ja sieviete vēlas pārrunāt savu dzemdību pieredzi, dūla palīdz tajā rast resursus sievietes pašapziņai, mīlestībai pret sevi un  mazuli.
Dūla ierāda zīdīšanas un bērna kopšanas tehnikas, atbalsta un iedrošina sievieti meklēt un atrast harmoniju jaunajā situācijā.
 


Kad var meklēt dūlu?

Daba sievietei ir atvēlējusi deviņus mēnešus, lai sagatavotos dzemdībām un arī atrastu savu dūlu. Jo ātrāk sākas šī sadarbība, jo labāk varam viena otru iepazīt. Taču savu dūlu noteikti var satikt arī tā sieviete, kuru tikai īsi pirms dzemdībām piemeklējusi sajūta, ka nepieciešams dūlas atbalsts.
 


Vai dūlas pakalpojumi ir par maksu?

Dūla savus pakalpojumus sniedz pret atlīdzību, tomēr pastāv situācijas, kad dūla savu palīdzību dāvā bez maksas.
 
Dzemdības ar dūlu un vidējie dzemdību rādītāji Lielbritānijā
2008.gadā Lielbritānijā veikta pētījuma rezultāti*
 

                                        Vidējie rādītāji    Dzemdības ar dūlu
Dzemdību stimulēšana    20%                    10%
Epidurālā anestēzija       33%                    20%
Epizotomija                     13%                    11%
Ķeizargrieziens               24.3%                 15%
 
* Pētījums pilnībā publicēts žurnāla Midwifery Digest 19. numurā, 2009. gada jūnijā. Galvenie secinājumi apskatāmi šeit:
www.douladirectory.co.uk

Vairāk par Latvijas Dūlu apvienību un dūlu darbu vari uzzināt, ielūkojoties www.dulas.lv.