Zināšanai: impotence pati no sevis nepāries

Erekcijas traucējumi var būt gan fizisku, gan psiholoģisku cēloņu sekas. Ne vienā, ne otrā gadījumā tos nedrīkst atstāt bez ievērības, brīdina seksologs un seksopatologs Elmārs Vārpa.

FOTO: Shutterstock.com

Dažkārt vīrieši domā, ka impotence (jeb erektilā disfunkcija) pāries pati no sevis un pēkšņi viss uzlabosies, mainoties vien kādiem ārējiem faktoriem vai situācijai, tāpēc savas veselības labā bieži vien neko nedara gadiem. Tā vietā, lai dotos pie ārsta un noskaidrotu problēmas patiesos cēloņus, viņi vaino savu partneri, darbu vai sadzīves apstākļus. „Uz jautājumu, vai erekcijas traucējumi pāries paši no sevis, varu atbildēt gandrīz pilnīgi droši — paši no sevis tie nepāries. Jānotiek ļoti radikālām pārmaiņām vīrieša dzīvē, lai šajā sfērā kaut kas mainītos uz labo pusi pilnīgi spontāni,” teic seksologs un seksopatologs Elmārs Vārpa.

Problēmas — gan galvā, gan kājstarpē
„Ja impotence pastāv jau vairākus gadus, pat vislabākie sadzīves apstākļi nespēs atgriezt jūsu seksuālo dzīvi normālās sliedēs bez speciālista palīdzības. Varu teikt pat vēl vairāk — ilgstošas erektilās disfunkcijas dēļ vīrietis pakāpeniski zaudē savu libido jeb interesi par mīlēšanos un seksu vispār,” atklāj seksologs.

Ja vīrietis psiholoģisku iemeslu dēļ nespēj veikt dzimumaktu un šis stāvoklis ieilgst, organismā var sākties fizioloģiskas un bioloģiskas pārmaiņas, kas jau var iegūt stabilu raksturu.


Impotences cēloņi var būt gan fiziski, gan psiholoģiski, un te novērojams savdabīgs apburtais loks — neārstēta psiholoģiska disfunkcija ar laiku rada organiskas pārmaiņas, kas pastiprina psiholoģiskās problēmas, rada bailes un nepilnvērtības izjūtu. „Piemēram, ja vīrietis psiholoģisku iemeslu dēļ nespēj veikt dzimumaktu un šis stāvoklis ieilgst, organismā var sākties fizioloģiskas un bioloģiskas pārmaiņas, kas jau var iegūt stabilu raksturu. Un tad var gadīties, ka salīdzinoši vienkāršas erektilās disfunkcijas vietā stājas pilnīga un galīga impotence,” skaidro Elmārs Vārpa.

Ilgstoša atturība var kaitēt
Vīrietim līdz pusmūža vecumam var būt īslaicīgas un pārejošas seksuālas problēmas, kas nedraud ar noturīgu impotenci un var tikt novērstas ar dažādām ārstēšanas metodēm (piemēram, psihoterapiju vai medikamentozo ārstēšanu). Taču vīrietim ar lielāku gadu nastu neārstēta erektilā disfunkcija un ilgstoša seksuāla atturība var beigties ar neatgriezeniskām pārmaiņām iekšējās un ārējās sekrēcijas dziedzeros, kas potences atjaunošanu padara problemātisku. Tas skaidrojams ar to, ka vīrietim pusmūža gados seksā sāk darboties princips „jo vairāk darīsi, jo vairāk spēsi!”.

 

Jauniem vīriešiem pārmaiņas dzimumdziedzeros ir atgriezeniskas, kas bez īpašām problēmām ļauj atgūt savu seksuālo formu īsā laikā arī pēc vairāku mēnešu vai pat gadu ilgas atturības.

Reklāma
Reklāma


Jauniem vīriešiem pārmaiņas dzimumdziedzeros ir atgriezeniskas, kas bez īpašām problēmām ļauj atgūt savu seksuālo formu īsā laikā arī pēc vairāku mēnešu vai pat gadu ilgas atturības, bet vīrietim lielākā vecumā šāda atturība var kļūt liktenīga, skaidro seksologs. Īpaši aktuāli tas var būt tiem, kas ilgāku laiku atradušies izolācijā, kur nav bijis iespējams apmierināt savas seksuālās vajadzības normālā, sev ierastā veidā. Šādos gadījumos seksuāli traucējumi ir neizbēgami, tāpēc te nevajadzētu lieki kavēties pārdomās un pašpārmetumos, bet meklēt speciālistu jau pie pirmās iespējas.


Apdraudētā vīrietība un lepnums
Protams, vīrietim saruna par viņa seksuālajām problēmām ir ļoti nepatīkama. Viņu tas dara bezspēcīgu un mazvērtīgu, jo tiek aizskarti viņa būtības pamati — vīrietība un viņa lepnums. Taču te nu gan vajadzētu sakopot visu savu drosmi un pacietību un padomāt, kas tad būs tālāk. Kā būs, ja šā jautājumu risināšana arvien tiks atlikta uz kādu mistisku „vēlāko laiku”.
„Ja vīrietis zaudējis interesi par seksu, lielā mērā viņš ir zaudējis interesi arī par dzīvi kopumā, jo kas gan ir tas, kas cilvēku stimulē, kas ir tas, kas virza uz priekšu pasauli, piedod dzīvei spilgtākās krāsas? Kāds sacīs: tā ir nauda, kāds cits, ka vara. Taču, ko iesākt ar naudu un kam vairs vajadzīga vara, ja ar to visu neko nevar iesākt un jāsamierinās ar seksa surogātu baudīšanu visdažādākajos veidos. Protams, daudzi vīrieši tam nekādā gadījumā negribēs piekrist. Varbūt viņiem taisnība. Varbūt skumji... Bet varbūt viss vēl nav zaudēts?” vaicā Elmārs Vārpa.


Konsultēja Elmārs Vārpa, seksologs un seksopatologs, tālrunis 29442595, www.seksologi.lv