Saslimu ar STS. Vīrs teic, ka nav krāpis...

Raksta saturs nav piemērots auditorijai, kas jaunāka par 18 gadu vecumu.

„Pie ginekologa uzzināju, ka man ir hlamīdijas. Biju šokēta... Nezinu, ko domāt par savu puisi. Esam kopā piecus gadus, un viņš man ir bijis vienīgais. Viņš noliedz, ka būtu mani krāpis, bet es tam neticu. Vai var inficēties ar šo slimību citādā veidā?” Atbild Veselības centra 4 ginekoloģijas nodaļas vadītāja Santa Lauska.

FOTO: Shutterstock.com

Saslimšana un simptomi
„Jāatzīst, ka ar hlamīdijām var inficēties tikai asins/dzimumkontakta ceļā. Hlamīdijas ir viena no visbiežāk sastopamām STS infekcijām, kas var izraisīt ilgstošu iekaisumu ar komplikācijām. Vieglāk būtu atbildēt uz Jūsu jautājumu, ja zinātu, ar kādu metodi diagnosticēja šo infekciju. Atsevišķos gadījumos var slimot tikai viens no partneriem, kuram ir vājāka imunitāte, bet otrs kalpot par šīs infekcijas avotu (pārnēsātāju). Tomēr, ja vienam dzimumpartnerim ir diagnosticēta šī saslimšana, izmeklēšana jāveic arī otram, un ārstēšanu vēlams veikt vienlaikus.

Visbiežāk hlamīdijas bojā dzimumceļu un urīnceļu gļotādu. Hlamīdijas, ja tās neārstē, var izraisīt dažādus iekaisumus dzimumceļu, urīnceļu, elpceļu gļotādā. Infekcijai nonākot acu gļotādā, attīstās konjunktivīts. Var būt izsitumi. Slimniekiem ar imūnpatoloģiskām reakcijām attīstās reaktīvais artrīts, nodozā eritēma u.c. Ilgstoša infekcija sievietēm izraisa saaugumus olvados, ārpusdzemdes grūtniecību, spontāno abortu un neauglību, vīriešiem — priekšdziedzera iekaisumu, potences traucējumus un neauglību, izraisa saaugumus, hronisku locītavu bojājumu. Tiesa gan, sūdzības var arī nebūt, tomēr parasti ir nepatīkamas sajūtas urīnizvadkanālā, dedzināšanas sajūta vai nieze. Urīnizvadkanāla atvere mēdz būt nedaudz tūskaina, ar niecīgiem gļotainiem izdalījumiem. Sievietēm raksturīgs dzemdes kakla un tā kanāla iekaisums.

Ārstēšana
Tā kā hlamidioze ir infekcijas slimība, to ārstē tikai un vienīgi ar antibakteriāliem līdzekļiem. Ārstēšanās kursu nosaka šo mikroorganismu attīstības cikls. Pēc mēneša jāveic atkārtota pārbaude, jo reizēm ar vienu ārstēšanās kursu nepietiek. Cilvēka uroģenitālo hlamidiozi ierosina baktērijas Chlamydia trachomatis, kas var ilgstoši parazitēt šūnā, radot minimālu antigēnu kairinājumu. Imūndepresijas vai imūndeficīta gadījumā tās var transformēties, izraisot atkārtotu slimības uzliesmojumu. Lai slimība neatkārtotos un nepārietu hroniskā formā, papildus terapijai vēlams lietot dažādus imunitāti un organismu kopumā stiprinošus preparātus.
Ja hlamīdijas diagnosticē grūtniecības laikā, sieviete saņem antibakteriālu terapiju. Pierādīts, ka hlamīdijas infekcija var izraisīt spontāno abortu, priekšlaicīgu augļa ūdens noplūšanu un priekšlaicīgas dzemdības, kā arī jaundzimušā inficēšanos caur placentu un dzemdību laikā.”

Reklāma
Reklāma