Rodrigo sāka peldēt divu mēnešu vecumā

Gribēju pastāstīt kā mazais Rodrigo apmeklēja nodarbības baseinā un iemācījās nirt jau divu mēnešu vecumā.

Foto no Ievas personīgā arhīva

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no Ievas personīgā arhīva

Par baseinu uzzinājām, kad gājām pieteikties rindā bērnudārzā Rotaļa. Laipnā bērnudārza direktore piedāvāja apmeklēt kopā ar mazuli baseina nodarbības. Biju neizpratnē. Ko mazais darīs baseinā, viņam tikai divi mēneši? Direktore paskaidroja, ka no diviem mēnešiem var nākt ar mazo uz baseinu. Baseinā mācīsies ņurkot zem ūdens un peldēt virs ūdens. Es aizdomājos un teicu, ka apdomāšu šo interesanto piedāvājumu. Tad direktore minēja, ka nodarbības baseinā mazajam ir ļoti noderīgas, jo vienlaicīgi gan attīsta, gan norūda, turklāt bērniem tas ir ārkārtīgi liels prieks. Baseina trenerīte visu paskaidros un palīdzēs pareizi apgūt niršanas prasmes zem ūdens. Baseina ūdens ir ozonēts un ūdens temperatūra ir 31-32C līdz pat 35C. Arī ģērbtuvē, kur mazos pārģērbj, ir ļoti silts.

Aizgāju mājās un konsultējos ar vīru. Viņš teica, – bet dēls nemāk peldēt? Ko viņš darīs baseinā?  Es visu izskaidroju un jau nākamajā nedēļā mēs nolēmām aiziet pamēģināt.

 

„Es nē! Man bail, negribu spīdzināt un slīcināt dēlu!”

Pirmā nodarbība
Iepriekš piezvanīju baseina trenerei un uzzināju, kas jāņem līdzi mazulim, lai varētu iet baseinā? Nodarbībai bija nepieciešams: speciāls pamperis baseinam vai peldbiksītes; dvielis, kurā ietīt mazuli; dušas želeja. Mammai savukārt bija nepieciešami gumijas apavi, peldkostīms un dvielis. Visu iegādājāmies un devāmies iepazīties ar baseinu. Baseina ģērbtuvē bija ļoti patīkams siltums, uzreiz bija jāvelk nost jaka, jo karsti. Telpa speciāli iekārtota, lai mazuli var pārģērbt uz pārtinamā galda. Speciāls aizslietnis, aiz kura māmiņa vai tētis var netraucēti pārģērbties. Tētis izpakojām dēliņu no drēbēm un saģērba speciālajā pamperī. Tad abi ar vīru saskatījāmies un abi reizē teicām: „Kurš peldinās dēlēnu – es vai Tu? „ Uz ko mans vīrs atbildēja: „Es nē! Man bail, negribu spīdzināt un slīcināt dēlu!” Paskatījos uz vīru un sapratu, ja es to nedarīšu, tad neviens cits to noteikti nedarīs. Es atbildēju: „Labi, Ģirt, es to darīšu, iešu pārģērbties!” Vīrs pasmaidīja. Kad biju gatava, paņēmu dēliņu un gājām uz baseinu, kurā jau peldējās daudz mazu bērniņu kopā ar mammām vai tētiem. Baseina trenere pienāca klāt un prasīja, vai mēs te esam pirmo reizi? Atbildēju, ka jā. Trenere izstāstīja, kā labāk sākt ūdens procedūru, – lēnām no kājiņām. Es visu cītīgi atkārtoju, jo no tā, kā mēs sāksim šo iepazīšanās piedzīvojumu atkarīgs, vai dēliņam patiks baseins. Lēnām turpināju dēliņu slapināt un dēliņš tik smaidīja un ar rociņām plunkšķināja ūdeni.:-) Tā mēs kādas 10 minūtes iepazinām ūdeni. Pēc kāda laika trenere atkal pienāca un paprasīja, kā dēliņam vārds? Tad lēnām parādīja, kā dēliņu satverot tikai ar savām rokām aiz galviņas pareizi var peldināt uz muguras. Dēliņam patika un vēl trenere parādīja kā var uz vēderiņa peldināt. Tā mēs jau pirmajā nodarbībā iemācījāmies peldēt ar mammas palīdzību uz muguras un vēdera. Pēc 20 minūtēm dēliņš bija jau piekusis un mēs kāpām laukā no baseina un gājām sildīties burbuļu vannā. Vannā dēliņam bija liela sajūsma par lampiņām, kas spīdēja vannas dibenā un interesantajiem burbuļiem. Pagāja vēl kādas 5 minūtes un vīrs nāca palīgā paņēma mazo un mēs devāmies uz ģērbtuvi. Pa ceļam uz ģērbtuvi dēliņš jau gulēja saldā miedziņā. Arī kad slaucījām un ģērbām dēliņš cieši gulēja, jo bija noguris. Mājās atbraucot bērns vēl gulēja, un mēs ar vīru apspriedām šo baseina nodarbību. Nolēmām, ka turpināsim apmeklēt baseinu, jo dēliņš ūdenī jutās labi un par visu priecājās.

 

Otrā nodarbība

Reklāma
Reklāma

Uz otro baseina nodarbību jau braucām ar nepacietību. Biju patīkami satraukta, jo pirmajā nodarbībā uz beigām trenere minēja, ka mēģinās Rodrigo iegremdēt zem ūdens. Iegājām ūdenī, atkal lēnām liku kājiņas ūdenī, bet Rodrigo jau uzreiz sāka purināt rokas un kājas, un smaidīt. Es uzreiz sapratu, ka dēliņam patīk!:-) Tad peldējām aktīvi uz muguras taisot astotnieku un uz vēdera arī. Dēliņam labāk patika peldēt uz vēdera, jo tad visu var redzēt. Peldināju dēliņam pa priekšu mantiņu, lai viņam gribas to paņemt. Tā veicinot pirkstiņu darbību un satveršanu. Protams, ka viņš tikai stiepa rociņu, bet doma bija paņemt krāsaino bumbiņu. Tad pie mums piepeldēja trenere un aprunājās ar Rodrigo un prasīja, vai mamma ir gatava mazuļa niršanai? Es teicu, ka neesmu gatava, bet ir jāmēģina! Iedevu Rodrigo trenerei un pagriezos ar muguru. Tā darīju, lai bērns nejūt manu uztraukumu. Savukārt vīrs trenerei teica, lai uzmanīgi un pienāca tuvāk baseina malai. Tad trenere nomazgāja Rodrigo sejiņu un teica: „Rodrigo, viens, divi, trīs !” Tad palaida viņu zem ūdens uz sekundi un izņēma laukā. Rodrigo bija nedaudz apstulbis, bet neraudāja un neizrādīja nekādu neapmierinātību. Pēc kāda laika Trenere atkal atkārtoja un arī tad Rodrigo turpināja dzīvoties pa baseinu tik pat omulīgi kā iepriekš. Tas mani un vīru nomierināja un tajā pašā laikā sajūsmināja. Mūsu mazais dēlēns jutās priecīgs un bija jau nedaudz sācis ņurkot  zem ūdens. Šoreiz baseina apmeklējums arī ilga 20 minūtes, jo būšana zem ūdens mazajam prasa daudz spēka. Pēc baseina dēls atkal labi gulēja un bija daudz mierīgāks.

 

Mēs turpinājām apmeklēt baseinu 2-3 reizes nedēļā un katru reizi paildzinājām baseina nodarbības līdz beidzot varējām peldēt jau 30 minūtes. Rodrigo bija labs skolnieks - tā minēja trenere.

 

Mūsu panākumi
Tad beidzot pienāca tā reize, kad man pašai bija Rodrigo jāgremdē zem ūdens. Man bija lielas bailes. Es baidījos, ka dēls aizrīsies ar ūdeni, ja izdarīšu ko nepareizu. Rokas trīcēja un sirds sitās kā traka. Trenere mani iedrošināja un sīki izskaidroja kā to darīt. Saņēmos un mēģināju to darīt. Protams, ka pirmajā reizē man nesanāca un dēliņš sāka raudāt, jo es viņu ātri ieliku ūdenī un vēl ātrāk izvilku. Tad trenere rādīja vēlreiz un teica, ka ūdenī jāielaiž lēnām un mierīgi. Nākamajā reizē man jau bija progress. Tad arī uztraukums pārgāja un prieks parādījās. Beidzot es apguvu, kā mazo ir jāpeldina un jālaiž zem ūdens.
Pagāja neilgs laiks, Rodrigo bija jau 4 mēneši, kad viņš pats peldēja zem ūdens kā ronītis. Tas skats kā mazais peld zem ūdens ir neaprakstāms. Viņam vēl ir reflekss un viņš prot peldēt zem ūdens negrimstot. Ar katru nodarbību Rodrigo mācījās nopeldēt lielākus attālumus zem ūdens. Es ielaižot viņu ūdenī skaitīju līdz 5 un tad ņēmu no ūdens laukā. Jo bērnam jau vajag skābekli. Pēc baseina apmeklējumiem bērns kļuva kustīgāks. Mēs papildus gājām uz vingrošanām pie fizioterapeites. Nebija mums nekādu sūdzību, vienkārši gribēju zināt, ka ar mazo viss ir labi. Fizioterapeite teica, ka baseins ir labs veids kā zīdaiņiem tikt vaļā no paaugstināta tonusa, labi attīsta mazuli, koordināciju un veicina orientēšanos telpā. Jau sešu mēnešu vecumā Rodrigo pus sānus sēdēja atbalstoties uz rociņas un vēlās uz visām pusēm, mēģināja stutēties rāpus pozā un varēja arī tā noturēties kādu laiku. Baseinā Rodrigo turpināja visu apgūto un turpināja sajūsmināt treneri, jo ūdens viņam patika un visi eksperimenti ar ūdeni un zemūdens valstību arī patika.
19. martā mums paliks gads un 7 mēneši un Rodrigo vēl joprojām iet uz baseinu vismaz 1-2 reizi nedēļā. Jau no gada vecuma viņš prot izvilkt mantiņu, kuru es iemetu zem ūdens. Kur ir seklāks pats pieliecās un satver, bet kur dziļāks, es palīdzu ienirt un viņš pats satver un izņurko ārā no ūdens. Peldēšanu virs ūdens dēliņš patstāvīgi pats tik apgūst vēl. Bet domāju, ka baseins vēl labu laiku būs mūsu iknedēļas grafikā.