Iesaki ārstu:

  •   Vērtējums: 5/5
    Sanita Cvetkova

    Ļoti laba vecmāte, piedalās dzemdībās, ļoti noturīga, saprotoša, mīļa, izplaīdzīga un visvislabākā :)

Skatīt visus ārstus

Bērnu anekdotes. Labākajiem - balvas!

Bērni joko: Raivo izdoma

Šodien mazais (5gadi) nonāca pie šādas atziņas: Mammu, bet es kad izaugšu liels mani tak arī sauks Raivo. Šodien pastaigājoties pa Rīgu nonācām līdz Brīvības piemineklim. Raivo ierauga godasardzi un pieiet klāt un kaut ko dikti pēta. Pēc laika atnāk pie manis un saka: "Mammu, tiem onkuļiem actiņas ir vaļā un viens uz mani paskatījās."

Skatīt visus jokus

Dienas recepte

Uzcep sēņu plātsmaizi! Recepte
Izmēģini ko jaunu!

Receptes » Mīklu receptes

Kārtainā rauga mīkla

Recepte / Mīklu receptes | Skatījumi 27088

Sastāvdaļas

1. Kviešu milti 1,2 kg
2. Piens 500 g
3. Raugs 50 g
4. Sviests mīklas plāksnes pārziešanai 200 g
5. Cukurs 150 g
6. Olas 3 gab
7. Pūdercukurs
8. Ola pārziešanai 1 gab

Mīklu gatavo bez ierauga vai ar ieraugu (sk. Receptes/Mīklu receptes/Rauga mīkla. Mīklas gatavošana ar ieraugu vai Rauga mīkla. Mīklas gatavošana bez ierauga).
Uzrūgušu mīklu atdzesē (līdz 18 – 20 grādiem), izveltnē iegarenā, 1,5 cm biezā plāksnē. Mīklas plāksnes divas trešdaļas pārziež ar sviestu un plāksni saloka trīskārt, t.i., vispirms ar sviestu neapziesto mīklas trešdaļu pārliek pāri apziestajai daļai un virs tās liek atlikušo apziesto daļu. Iegūst mīklas gabalu ar trim mīklas un divām sviesta kārtiņām; galus saspiež, lai tālākajā mīklas apstrādē sviests neizplūstu.
Salocīto mīklu pagriež par 90 grādiem, izveltnē 1 cm biezā, iegarenā plāksnē un saloka četrkārt – pretējās mīklas plāksnes malas uzloka līdz vidum, tad abas puses pārloka vienu otrai. Ja mīklā ieziež daudz sviesta, tad to veltnē vēlreiz un saloka trīskārt. Pēc veltnēšanas un locīšanas mīklu novieto vēsumā (6 – 8 grādos) un patur 10 – 15 minūtes.
Pēc tam veido smalkmaizītes, kliņģerīšus, pīrādziņus, liek uz ieziestas plāts tādā attālumā citu no cita, lai pēc uzraudzēšanas un cepot tie nesaskartos, pārsedz ar tīru drānu un uzraudzē – lielākos izstrādājumus 45 – 60 minūtes, mazākos 15 – 20 minūtes. Pēc tam pārziež ar sakultu olu vai tikai ar olas dzeltenumu.
Lielākos izstrādājumus cep vidējā siltumā (230 – 250 grādos) 30 – 45 minūtes, mazākos – stiprā siltumā (250 – 280 grādos) 10 – 15 minūtes. Maize ir izcepusies, ja tai ir brūngana garoziņa, tā labi atdalās no plāts un , iedurot maizē koka irbulīti, tas paliek sauss. Lai garoziņa būtu mīkstāka, to pārziež ar izkausētu sviestu.

Smalkmaizīšu receptes skaties: Receptes/Pīrāgi, kūkas, cepumi/Maizes cepšana/Smalkmaizītes
 

 

Recepte no grāmatas: Latviešu nacionālie ēdieni/Ņ. Masiļūne.- Rīga: Jumava, 2004

Piesakies virtuves jaunumiem!




Raksts publicēts 17. Mar 2010 21:00




Tēva diena!

 

LAPAS KARTE