Nezināju, ka esmu stāvoklī! Kaitīgie ieradumi grūtniecības laikā

Mēs savam gaidāmajam mazulim vēlam un gribam sniegt tikai labāko — par to šaubu nav. Tomēr dažkārt notiek kas tāds (visbiežāk, pirms uzzinām par gaidāmo ģimenes pieaugumu), par ko māmiņa satraucas — vai tādējādi es savam mazulim nenodarīju pāri? Uzzini, vai un kādas sekas var izraisīt tava rīcība! Konsultē vecmāte Inese Kampusa.

Pirmos trīs mēnešus pēc grūtniecības iestāšanās alkoholu vispār nevajadzētu lietot, jo šajā laikā bērniņš ir ļoti ievainojams.

FOTO: Shutterstock.com

Pirmos trīs mēnešus pēc grūtniecības iestāšanās alkoholu vispār nevajadzētu lietot, jo šajā laikā bērniņš ir ļoti ievainojams.

„Pirms uzzināju, ka esmu stāvoklī, pamatīgi uzdzīvoju”
Pirmās nedēļas pēc mazuļa pieteikšanās tavs dzīvesveids sīksīciņajam auglītim kaitēt vēl nevar — daba ir gudra un visu iekārtojusi, prognozējot, ka māmiņa par bērniņa pieteikšanos neuzzina uzreiz. Taču pēcāk tev tiešām jāievēro pareizs un veselīgs dzīvesveids.
Pirmos trīs mēnešus pēc grūtniecības iestāšanās alkoholu vispār nevajadzētu lietot, jo šajā laikā bērniņš ir ļoti ievainojams. Pētījumi pierādījuši, ka alkoholisko dzērienu lietošana grūtniecības laikā uz mazuļa veselību var atstāt patiešām nopietnas sekas un izraisīt spontāno abortu. Bērniņa attīstību negatīvi spēj ietekmēt arī glāze vīna nedēļā! Izlasi rakstu Pat glāze vīna var mazināt gaidāmā bērniņa intelektu. Mātēm, kuras grūtniecības pirmā trimestra laikā izdzer vairāk nekā trīs alkoholiskos kokteiļus nedēļā un regulāri turpina alkohola lietošanu arī turpmākajā grūtniecības laikā, var piedzimt bērns ar nepietiekamu svaru un augļa alkohola sindromu — garīgā atpalicība, roku, kāju, sejas iedzimtas kroplības, sirds defekti, augšanas problēmas. Turklāt bieži šie iedzimtie defekti ir kombinēti.

„Pēdējā laikā esmu bijusi ļoti nervoza...”
Neceri, ka deviņu grūtniecības mēnešu laikā tu spēsi norobežoties no visa, kas notiek tev apkārt, arī no stresa. Turklāt grūtniecība pati par sevi tavā dzīvē ir satraucošs periods — nu tev jādomā, kā uz laiku atstāt darbu un materiālo nodrošinājumu, citām sadzīviskām lietām, un to, kā mainīsies attiecības ar partneri. Bet nu labas ziņas — amerikāņu zinātnieki atklājuši, ka neliels stress grūtniecības laikā auglim palīdz veiksmīgāk attīstīties. Tiesa gan, tas neattiecas uz milzīgiem pārdzīvojumiem, piemēram, tuva cilvēka nāvi, attiecību iziršanu u. tml. Ja tev tiešām šķiet, ka dzīvo pamatīgā stresā, aprunājies ar savu vecmāti vai ārstu, un jūs noteikti atradīsiet kādu risinājumu. Iespējams, viņa tev ieteiks jogas vingrinājumus, grūtnieču nodarbības ūdenī vai kādu citu terapiju, kas palīdzēs atbrīvot saspringušo prātu.

„Man ir gripa!”
Ja esi saslimusi grūtniecības pirmajā trimestrī, tas tiešām ir bīstami, īpaši gadījumos, kad ir augsta temperatūra, jo tas var izraisīt spontāno abortu. Šajā laikā ir būtiski pietiekamā daudzumā uzņemt C vitamīnu, kas ne tikai palīdzēs cīnīties ar vīrusu, bet arī nodrošinās aizsardzību, lai nesaķertu kādu citu bacili. Jebkurā gadījumā būtiski ir konsultēties ar savu ārstu vai vecmāti, kas ieteiks tev piemērotāko un mazulim nekaitīgāko ārstēšanās metodi.

„Es smēķēju”
Atmest smēķēšanu grūtniecības laikā ir labākais, ko tu vari izdarīt sava bērniņa labā. Tev jāsaprot, ka, ievelkot dūmu, tavā organismā ieplūst apmēram 400 dažādas ķimikālijas, arī karbona monoksīds jeb tvana gāze, un šī inde sasniedz arī tavu bērniņu. Rezultātā gan tavas, gan tava bērniņa asinis satur mazāk skābekļa, nekā tam vajadzētu būt. Smēķēšana var izraisīt asiņošanu, sliktu dūšu, priekšlaicīgas dzemdības un pat spontāno abortu, turklāt mazais var piedzimt ar nepietiekamu svaru, sliktām plaušu funkcijām un mazākiem iekšējiem orgāniem, salīdzinot ar bērniem, kuru mātes grūtniecības laikā nav smēķējušas. Tāpat bērniem, kuru mātes smēķē, pastāv lielāks risks nomirt pēdējās nedēļās pirms dzemdībām un pirmajās nedēļās pēc dzemdībām. Tātad, ja tu smēķē, smēķē arī tavs bērniņš.

„Es nelietoju folijskābi grūtniecības pirmajā trimestrī”
Folijskābe ir B vitamīns, un tas palīdz veidoties sarkanajiem asinsķermenīšiem, stiprina imūnsistēmu, regulē nervu un gremošanas sistēmas darbību. Pētījumi pierādījuši, ka regulāra B vitamīna lietošana, plānojot mazuli un grūtniecības pirmajā trimestrī, būtiski samazina iespēju, ka tavs mazulis piedzims ar mugurkaula defektu — mugurkaulāja šķeltni. Ja pirmās 12 grūtniecības nedēļās B vitamīnu neesi lietojusi, tev būtu jāveic asinsanalīzes un ultrasonogrāfijā jāpārbauda, vai auglim nav novirzes no normas. Bet, ja tu ēd veselīgi, uzturā iekļaujot produktus, kas satur B vitamīnu — spinātus, aknas, lēcas, gaļu, apelsīnu sulu, kāpostus, brokoļus, zaļos zirnīšus, kartupeļus un citus augļus un dārzeņus —, problēmas, visticamāk, neradīsies.

„Esmu ēdusi produktus, ko grūtniecības laikā it kā nedrīkst ēst”
Ir vairāki pārtikas produkti, kurus ārsti neiesaka lietot bērniņa gaidīšanas laikā, jo tos ēdot tu vari saindēties ar pārtiku, un tas ir bīstami mazulim. Piemēram, mīkstos un pūdētos sierus, nemazgātus augļus un dārzeņus, jēlu zivi, gaļu. Bet, ja tu tomēr esi baudījusi kādu no šiem produktiem, nesatraucies, jo, ja tu būtu saķērusi kādu no baktērijām, tu to pamanītu, jo saindēšanos ar pārtiku gluži vienkārši nevar nepamanīt. Lai nu kā — rūpīgi seko līdzi tam, ko liec mutē, jo nu tev jādomā ne tikai par sevi, bet arī par mazuli.

„Man samisējās, nokritu un, šķiet, savainoju vēderu”
Protams, katra topošā māte uztraucas par sava mazuļa veselību un attīstību, taču te jāatzīmē, ka sievietes ķermenis ir veidots tā, lai aizsargātu jauno dzīvību. Pirmajās 12 grūtniecības nedēļās dzemde joprojām ir iegurņa kaulā, līdz ar to nav jābažījas, ja gadījies traumēt vēderu. Turpmākajā grūtniecības laikā mazuli no trieciena sargā augļūdens. Ja trieciens tik tiešām būtu traumējis mazuli, rastos simptomi, kas par to liecinātu, piemēram, sāpes, asiņošana vai ūdeņu noiešana. Protams, arī šajā situācijā drošības labad konsultējies ar savu ārstu vai vecmāti.

„Pirms uzzināju, ka esmu stāvoklī, lietoju medikamentus, ko grūtniecēm lietot nevajadzētu”
Uz daudzu jo daudzu medikamentu iepakojumiem un lietošanas pamācībās rakstīts: „Nelietot grūtniecības laikā”, tāpēc nav brīnums, ka tevi tas uztrauc. Tātad šos medikamentus neiesaka lietot grūtniecēm, tomēr lielākoties šie medikamenti ir tādi, kas tavam mazulim nenodarīs nekādu kaitējumu. Sirdsmieram tomēr aprunājies par to ar savu ārstu vai vecmāti.

„Es remontēju dzīvokli un lietoju ķīmiskus tīrīšanas līdzekļus”
Mēs nevaram sevi pasargāt no visām toksiskajām vielām, kas ir apkārt, bet mēs varam izvēlēties, ar kādiem līdzekļiem tīrīt savu māju — ar toksiskiem vai tomēr ar dabai draudzīgiem. Ir būtiski par to padomāt grūtniecības laikā, jo pētījumi pierādījuši, ka bērna elpošanas orgānu attīstībai ir tiešs sakars ar to, kādus tīrīšanas līdzekļus māte lietojusi bērniņa gaidīšanas laikā. Ja tomēr tev ir jāizmanto tīrīšanas līdzekļi, kas satur ķimikālijas, velc gumijas cimdus un pēc tam kārtīgi izvēdini telpas. Arī krāsas, kas tiek lietotas telpās remonta laikā, var būt kaitīgas. Šā iemesla dēļ pēc iespējas mazāk uzturies vietās, kur ož pēc krāsas, jo remonta materiālu izgarojumi var nodarīt kaitējumu bērnam, izraisot elpceļu iekaisumus un slimības. Vēlāk šie bērni vairāk slimo ar infekcijas slimībām un alerģijām.

„Pēc enerģiska seksa man sākās asiņošana”
Atceries, ka par asiņošanu grūtniecības laikā vienmēr nekavējoties jāziņo ārstam vai vecmātei neatkarīgi no tā, kas to izraisījis. Ja tev jau ir bijis spontānais aborts, pirmajā trimestrī ar seksu nav ieteicams nodarboties vai arī tas jādara ļoti maigi. Asiņošana parasti sākas, jo seksa laikā ticis pārlieku stimulēts dzemdes kakls, sperma satur vielu prostaglandīnu, kas spēj izraisīt dzemdības, vai arī orgasms ir izraisījis dzemdes kontrakcijas.

Konsultēja: Inese Kampusa, Latvijas Ģimenes centra privātās dzemdību klīnikas vecmāte
 

Reklāma
Reklāma