Ko citi par mani padomās? Padomi, kā pārvarēt kauna izjūtu

Pieaugušam cilvēkam aiz kauna izjūtas un mulsuma, kas neļauj par savu problēmu atklāti stāstīt ārstam, slēpjas dažādas bailes. Psihoterapeite Solvita Vektere skaidro, ka tās var atmaskot un tad iznīcināt.

Vidēji katram cilvēkam ir jābūt vienam līdz trim cilvēkiem, kuru domas viņam patiešām svarīgas.

FOTO: Shutterstock.com

Vidēji katram cilvēkam ir jābūt vienam līdz trim cilvēkiem, kuru domas viņam patiešām svarīgas.

Atkarība no citu cilvēku viedokļa
Mēs esam atkarīgi no apkārtējo cilvēku attieksmes. Ja cilvēks kļūst pārāk atkarīgs no vajadzības, lai visi par viņu domātu tikai labu, sacītu tikai labus vārdus, atkarība pārvēršas par uzmācīgu, ārkārtīgi ierobežojošu aizsprostu. Tāpēc vienmēr jācenšas dalīt, kuru cilvēku viedoklis tev ir svarīgs un kuru — mazsvarīgs. Vidēji katram cilvēkam ir jābūt vienam līdz trim cilvēkiem, kuru domas viņam patiešām svarīgas. Ja tomēr kāds no šā loka izteicis skarbu kritiku, jādomā nevis, kā tagad nekaunēties, bet gan — kā pozitīvi tam tikt pāri. Tas nozīmē izdarīt secinājumus un apņemties nākamreiz laboties, būt labākam.

Jācenšas dalīt, kuru cilvēku viedoklis tev ir svarīgs un kuru — mazsvarīgs. Vidēji katram cilvēkam ir jābūt vienam līdz trim cilvēkiem, kuru domas viņam patiešām svarīgas.


Bail tikt nosodītam
Ja iet pie ārsta, tad ir kāda veselības problēma, bet kauns par to stāstīt ir tāpēc, ka, iespējams, jūti: pats pie savas veselības problēmas esi vainīgs. Lai gan ārsti ar pārmetumiem nemētājas, tieši bailes tikt nosodītam ir viens no iemesliem, kas rada kauna izjūtu. Pacientiem ir tendence slēpt simptomus neapzināti, un tas nenotiek tīšām, jo cilvēka galvā, sēžot ārsta kabinetā, šaudās virkne domu, un viena no tām — “nestāstīšu — tas jau nav svarīgi!”.

Pienākums izlikties optimistiskam un stipram
Cits kauna iemesls ir nevēlēšanās sūdzēties. Cilvēkam ir bail būt vājam. “Ja neesi no rītiem skrējis, mazgājies kontrastdušā, dzēris svaigi spiestu apelsīnu sulu, atturējies no smēķēšanas, lietojis alkoholu un nedod, Dievs, vēl noķēris kādu seksuāli transmisīvo slimību — tātad pats pie visa esi vainīgs! Cilvēks apiet domu apli un secina, ka viņš ir tālu no ideāla, un sagaida – ka otrā pusē — ārsta kabinetā viņš sagaidīs skaļu novērtējumu par sevi no malas,” saka Solvita Vektere.

Nespēja uzticēties...
... ir viens no loģiskākajiem kauna sajūtas iemesliem, taču neuzticības barjerai ir jācenšas tikt pāri. Ne vienmēr tas izdodas ar pirmo reizi. Solvita Vektere atzīst, ka brīdī, ka cilvēks savu nevarēšanu pieveicis un savu problēmu uzticējis ārstam, pie kura nāk, notiek brīnums: “Es kā psihoterapeite arī daudz strādāju ar cilvēku kauna izjūtām. Kad beidzot cilvēks izstāstījis to, par ko līdz šim kautrējies, viņš pats atzīst, ka tapis vieglāk un — galvenais — mazāk kauns.”

Neziņa, kāds būs mans dakteris
Mulsuma brīžus var sagādāt vizīte pie ārsta, kuru tu nekad iepriekš savā dzīvē neesi redzējis. Gadās, ka ārstu pacienti izvēlas tikai pēc uzvārda, esot pārliecībā, ka tā būs sieviete (vai vīrietis), bet, atverot kabineta durvis, izrādās pavisam otrādi, jo, piemēram, ar uzvārdu Egle var būt gan viens, gan otrs. Šādos brīžos ieņem tā saukto “nulto fāzi”. Pirmajā fāzē ir saruna ar ārstu, bet nultajā svarīgāko lomu spēlē ievads, dziļa ieelpa un acu skatiens. Ļaujies īstam mulsuma brīdim un ļauj ārstam tevi iedrošināt!

Bailes no ironijas
Humors ir ļoti aktīva un agresīva komunikācijas forma. Vai ārsts drīkst jokot un ironizēt? Tā, piemēram, ķirurgiem melnais humors zināmā mērā ir aizsardzības forma. Jo viņu darba ikdiena cieši saistīta ar nāvi, smagām saslimšanām. Taču pacients jebkurā gadījumā ir trausls, uztraucies un tādā stāvoklī negaida, ka par viņu kāds uzdrīkstētos ironizēt.

Praktiski ieteikumi, kā pārvarēt kauna izjūtu
* Paškritika mazina kritiku. Tāpēc droši ej pie ārsta un saki: “Man ļoti žēl, ka es tik ilgi nepievērsu tam uzmanību, bet...”
* Atgādini sev vēlreiz, ka ārsti radīti tam, lai rūpētos par tavu veselību. Ārsts ir tikai apkalpojošais personāls, bet tu — mehānisms, kas nedaudz jāuzlabo.
* Nevajag izbēgt no kauna izjūtas, melojot ārstam. Tikai tādēļ, lai ārsts par tevi nepadomātu neko sliktu, tu vari nodarīt pāri savai veselībai.
* Centies neizvēlēties ārstu, kas ir no tavu draugu vai paziņu loka.
* Ja nekas nepalīdz mazināt kaunu, maini ārstu!

 

Reklāma
Reklāma

Avots: www.kasjauns.lv