Krūtis, ausis, vēdera āda... Biežāk uzdotie jautājumi plastikas ķirurģei

Krūšu palielināšana un samazināšana, atbrīvošanās no rētām un strijām, ausu un deguna korekcija, tauku atsūkšana, kā arī vēlme uzlabot padušu formu ir biežākās tēmas, par kurām rubrikā Jautā speciālistam vaicā plastikas ķirurģei un trīs bērnu māmiņai Evijai Rodkei. Piedāvājam populārāko jautājumu apkopojumu.

FOTO: Shutterstock.com

Pēc bērna barošanas esmu nolēmusi veikt krūšu samazināšanu. Vēlos zināt, cik tas maksā, cik ilgs ir atveseļošanās process un vai vēlāk arī varēšu barot bērnu. Pašreiz barojot jau ir E, F izmērs, pirms tam bija D, DD... Es vēlētos normālu C... 

Krūšu samazināšanu var veikt ne agrāk kā sešus mēnešus pēc bērna barošanas beigām. Kopējās izmaksas atkarībā no apjoma ir 3000 - 5000 eiro. Tās ietver anestēziju, operāciju, palātu, visas pārsiešanas, pēcoperācijas veļu, atrādīšanos ārstam pēc nedēļas. Vienu nakti jāpavada klīnikā, pēc tam var doties mājās. Šajā gadījumā it nemaz nav sāpīgs pēcoperācijas periods. Mazliet jau jūt, ka ir kaut kas darīts, bet galvenais, ko sievietes saka nākamajā rītā: „Ak dievs, cik man ir viegli!” Vienu nedēļu jānēsā elastīgā saite, pēc tam var pāriet uz parastu krūšturi. Vanna, pirts, baseins, sauļošanās, intensīvs sports jāierobežo vienu mēnesi. Vai varēsiet pēc tam vēl barot bērnu, ir atkarīgs no metodes, kā veikta krūšu samazināšana. Ir metodes, kad var pēc tam barot, un ir, kad tas vairs nav iespējams. Viss ir atkarīgs no šā brīža krūšu stāvokļa, krūtsgala pozīcijas, attāluma no atslēgas kaula utt.

Kā iespējams atbrīvoties no rētas (bērnībā applaucēts rokas apakšdelms)? Kādas varētu būt operācijas (procedūras) izmaksas?

Jums vispirms vajadzētu aiziet uz konsultāciju pie lāzerspeciālista. Mūsu dienās ir plašas iespējas rētu izskatu uzlabot ar lāzeru. Vai būs vajadzīga arī operācija, to noteiks speciālists. Par cenām ir ļoti grūti kaut ko pateikt, jo atkarībā no metodes un apjoma tās var svārstīties no dažiem desmitiem līdz dažiem simtiem latu. Šādos gadījumos var izmantot arī apdrošināšanas polises, ja tādas ir.

Kāds ir operācijas process, lai ausis pievilktu tuvāk galvai, lai tās nebūtu atļukušas desmitgadīgam bērnam. Un cik tas maksā?

Šī ir ļoti izplatīta operācija bērniem un pusaudžiem. Parasti operācija notiek vietējā anestēzijā — līdzīgi kā pie zobārsta: jūt tikai nelielo injekciju, pēc tam operācijā jūt, ka pieskaras un kaut ko dara, bet tas it nemaz nav sāpīgi. Bērni parasti operācijas laikā spēlē spēlītes vai klausās savu iecienīto mūziku, vai bieži arī iemieg. Operācija tiešām nav sarežģīta. Mājās var doties tajā pašā dienā. Nākamajā dienā jāierodas uz pārsiešanu. Ja nu kaut kas varētu būt grūts šajā pasākumā, tā ir pirmā operācijas nakts, kad varētu būt sāpīgāk un grūtāk gulēt. Bet tāpēc tiek izrakstītas zāles, kas jāpalieto. Vienu nedēļu ap galvu jānēsā elastīgā saite. Pēc tam var mazgāt matus, saiti vairs nevalkāt, tikai vēl nākamo vienu nedēļu, guļot pa nakti, jāuzliek apsējs. Pirts, vanna, karsēšanās, intensīvs sports jāatliek uz divām nedēļām. Desmitajā dienā noņem diega mezgliņu, diegi uzsūcas paši. Desmitgadīgam bērnam viss pasākuma komplekss (anestēzija, operācija, palāta, pārsiešanas, atrādīšanās) kopā izmaksā 730 eiro.

Pēc divu bērniņu laišanas pasaulē mani nomoka divas lietas: strijas no nabas uz leju un uzkrātie tauki zem izstaipītā vēdera. Tā kā ceru dzemdēt vēl vienu bērniņu, saprotu, ka jebkādas korekcijas būtu jāveic, kad bērniņus vairs neplānošu, bet gribēju tikai pajautāt, kādas ir aptuvenās izmaksas šāda veida operācijām un vai visām gribētājām to var veikt, proti, liekās ādas samazināšanu un tauku atsūkšanu. Un kādi ierobežojumi ir pēc operācijas?

Vēdera plastika vidēji izmaksā 1800–2000 latu, ja vajadzīga arī liposukcija, tad apmēram 2200–2500 latu. Šīs izmaksas ietver vispārējo anestēziju, operāciju, palātu, speciālo pēcoperācijas veļu, visas pārsiešanas un viena mēneša atrādīšanos. Principā, ja ir lieka, nokarena āda, kas nespēj savilkties pēc dzemdībām (kā tāds tukšs maiss), tad tikai šī vēdera plastika var atrisināt šo problēmu. Bet, protams, katrā konkrētajā gadījumā mēs izskatām un izstāstām pacientam viņam vislabāk piemēroto. Pēc operācijas mēnesi jāvalkā speciālā spiedošā korsete. Viena nedēļa — brīva no darbiem, bērniem, mājas pienākumiem, braukšanas ar automašīnu. Visi lielie ierobežojumi — sports, baseins, vanna, pirts, sauļošanās — ir vienu mēnesi. Pēc mēneša cilvēks atgriežas pilnībā savā ierastajā ikdienas ritmā.

Mani ļoti interesē krūtis koriģējošā operācija pēc dzemdībām. Cik ilgi pēc dzemdībām to var veikt? Cik ilgu laiku prasa atveseļošanās, vai tā ir sāpīga? Cik aptuveni izmaksā krūtis koriģējošā operācija. Un pats galvenais — vai tad, ja veicu šādu operāciju, es vēl varēšu pati barot ar krūti nākamo bērnu? Vai varbūt, ja man būs vēl viens bērns, ko gribēšu barot ar krūti, man implanti būs jāizņem?

Pēc dzemdībām un bērna barošanas krūtis var mainīties ļoti dažādi, līdz ar to var būt nepieciešama vai nu tikai implantu ievietošana (ja pašai apjoms vairs nav nekāds un NAV liekas, nokarenas ādas), vai tikai krūšu pacelšana (ja iepriekš skaistās, tvirtās krūtis ir zaudējušas formu, noslīdējušas, bet apjoms palicis pietiekams), vai abu procedūru kombinācija (nav ne apjoma, ne formas, un IR lieka, nokarena āda). To vislabāk pateiks speciālists konsultācijā. Bet pēcoperācijas periods un izmaksas gan atšķiras atkarībā no tā, kas tieši jādara. Jebkurā gadījumā krūšu korekciju var veikt ne ātrāk kā sešus mēnešus pēc bērna BAROŠANAS beigām, ne dzemdībām, jo tad organisms hormonāli ir nostabilizējies un spējīgs adekvāti reaģēt uz operāciju. Ja krūtis tikai paceļ, atveseļošanās ir ļoti ātra (apmēram divas nedēļas) un pēcoperācijas process nav sāpīgs. Ja ir darīšana ar implantiem, pirmās trīs dienas ir diezgan grūtas (ja implantus liek zem muskuļa, kas ir ieteicamākais un, pasaulē pierādīts, ilgstošākais rezultāts). Pirmo nedēļu labāk paņemt brīvu no darba un mājas pienākumiem. Nākamo bērniņu pilnīgi mierīgi varat barot ar krūti, implanti noteikti nav jāņem ārā. Implanti atrodas tik tālu no dziedzera (zem muskuļa), ka tiem nav pilnīgi nekāda sakara ar barošanu!

Vai ar plastisko operāciju var atbrīvoties no strijām? Uz vēdera, krūšu un gurnu apvidū?

Strijas ir rētaudi cauri visam ādas slānim līdz pat taukaudu līmenim. Tāpēc tās pavisam dabūt nost var tikai, ķirurģiski noņemot lieko, nekvalitatīvo ādas laukumu. Uz vēdera to var izdarīt tikai, ja ir lieka āda. Uz krūtīm un gurniem parasti ķirurģiski tas nav iespējams. Citreiz strijas uz krūtīm izskatās daudz labāk, ja saslīdējušo krūšu dēļ sieviete izvēlas ievietot implantus. Tad zem krūtīm ir it kā „polsterīši” vai „spilventiņi”, kas uztur labāku formu, piepilda tukšo ādas kabatu un it kā iestiepj strijaino ādu, padarot to daudz gludāku. To var izdarīt ķirurģiski... Bet, skatoties no strijas vecuma un nokrāsas, ir vairākas iespējas tās UZLABOT, bet ne izdzēst ar lāzeru.

Mani vienmēr ir mocījis padušu neglītais izskats, kur atrodas tādi kā taukaudu maisiņi. Esmu pat vienu operējusi, toreiz ķirurgs to nosauca par lipomu. Ar rezultātu nebiju apmierināta, jo vizuāli nekas īpaši nemainījās. Nevaru uzvilkt nevienu apģērbu, kas būtu bez piedurknēm, jo paduses izskatās vienkārši atbaidoši. Vai plastiskā ķirurģija var šeit kā līdzēt, un cik tas var maksāt?

Noteikti ieteiktu vispirms aiziet pie speciālista uz konsultāciju, jo šajā situācijā iespējami vairāki varianti un līdz ar to arī risinājumi. Ja ir lipoma (tā ir taukaudu patoloģiska, bet labdabīga savairošanas, kad izveidojas kustīgi, bet pacieti veidojumi zemādā), tā būtu ķirurģiski jālikvidē, ja traucē. Ja tā ir lieka āda ar lokāli palielinātu taukaudu daudzumu, jāskatās pēc situācijas. Varētu derēt liposukcija šim rajonam ar ādas korekciju vai bez tās. Tātad jālemj uz vietas, redzot situāciju un iepriekšējās operācijas rezultātu. Par izmaksām grūti spriest, nezinot, kas būs jādara. Lipomas var izgriezt arī pie ķirurgiem ar apdrošināšanas polisi. 



Cik aptuveni maksā deguna plastiskā operācija?

Vispirms būtu jāprecizē, kas degunam jālabo. Ja starpsiena, vislabāk to veikt pie LOR speciālistiem — apmaksā apdrošinātājs vai valsts (kā kurā konkrētā gadījumā). Ja vajadzīga ārējās deguna daļas skrimšļu korekcija, operācijas kompleksa kopējās izmaksas būs ap 3000 – 3560 eiro. 


Man ir problēma — uz kājām un gurniem ir tauki. Gribētos zināt, cik maksā un kur var griezties? Vai ir problēma veselībai pēc atsūkšanas? Cik ilgā laikā notiek atveseļošanās pēc atsūkšanas?

Kājām un gurniem var veikt liposukciju. Cena stipri atkarīga no zonām un apjoma. Pēc liposukcijas parasti vajadzīgas procedūras. Procedūras noteikti nepieciešamas, lai palīdzētu drenēt prom tūsku, palīdzētu ādai sarauties un izmīkstināt rētošanās sacietējumus. Pirms operācijas pacienti tiek sagatavoti un tiek veiktas analīzes. Pati operācija tiek veikta atbilstoši visiem standartiem un pacienta organismam. Tas nozīmē, ka bīstamība ir tīri teorētiska, līdzīgi kā jebkurai medicīniskai manipulācijai. Atveseļošanās ir līdzīga kā pēc citām operācijām: viena nedēļa jāņem brīva no darbiem un mājas pienākumiem, vienu mēnesi jāvalkā speciālā spiedošā veļa, un vienu mēnesi nav atļauts sports, fiziska piepūle, vanna, pirts, baseins, sauļošanās. Uzreiz pēc procedūras pacients redz savas kājas un zina, kāds būs gala rezultāts. Pēc tam atsūktās vietas divu, četru dienu laikā satūkst — kļūst zilas, pietūkušas, pacients sver vairāk nekā pirms operācijas — tūskas dēļ. Bet apmēram pēc desmit dienām jau ļoti strauji redzami rezultāti. Galīgais rezultāts ir redzams pēc aptuveni pusotra mēneša. Sīkāk visu uzzināt konkrēti Jūsu gadījumā varat, pierakstoties uz konsultāciju pa mobilo tālruni 29552212 vai klīnikā: 67562318 pie Dr. Evijas Rodkes.


Jautājumus un atbildes apkopoja Audra Šauere

Reklāma
Reklāma