Puišiem pubertāte sākas 8-13 gados. Pieci attīstības posmi

Pubertāte zēniem var sākties gan tik agri kā astoņos, gan tik vēlu kā trīspadsmit gados. Visas piecas pubertātes stadijas zēniem parasti ilgst četrus līdz sešus gadus.

Līdz 13 gadu vecumam zēniem sākas pubertātes periods.

FOTO: Shutterstock.com

Līdz 13 gadu vecumam zēniem sākas pubertātes periods.

Pirmā stadija. Iekšējās izmaiņas saistās ar vīrišķo hormonu uzplūdiem. Tomēr ārējās auguma izmainās vēl nebūs manāmas.


Otrā stadija. Veidojoties jauniem muskuļaudu un taukaudu slāņiem, sāks mainīties dēla ķermeņa forma. Viņa ķermeņa konstitūcija vairāk sāks atgādināt jaunieša, nevis bērna konstitūciju. Dažiem zēniem, pirms viņi sāk stiepties garumā, var pieaugt svars, kas, iespējams, izraisīs apmulsumu. Pastāstiet dēlam, ka apaļīgums šajā vecumā ir  normāla parādība daudziem zēniem.
Vēl viens raižu vai samulsuma avots var būt krūšu attīstība. Pastāstiet dēlam, ka ari vīriešiem ir krūšu audi un
ka viņiem zem krūšu galiem var rasties pietūkums. Daži zēni var uztraukties, ka viņiem aug krūtis vai ir krūšu vēzis. Krūšu areolas var kļūt tumšākas un lielākas.
Šajā stadijā parādās pirmie kaunuma matiņi. Sāk augt zēnu sēklinieki un sēklinieku maisiņi, un aptuveni triju gadu laikā tie pirmie sasniedz savu īsto lielumu. Viņu penis sāks augt vēlāk, un aptuveni sešu pubertātes perioda gadu laikā tas sasniegs pieaugušajam raksturīgo lielumu. Pastāstiet dēlam par šo laika starpību, ja viņš sāk uztraukties, ka viņa penis nekad neizaugs.



Trešā stadija. Šajā stadijā, vairāk garumā nekā platumā, sāk augt penis. Zēnu kaunuma matiņi kļūst biezāki un rupjāki. Turpina attīstīties sēklinieki un sēklinieku maisiņi. Dažreiz viens sēklinieks aug ātrāk nekā otrs. Pārlieciniet dēlu, ka šīs augšanas atšķirības ir normālas. Tā kā viņa sēklinieki un prostata sāk ražot spermu, jūsu dēlam naktīs var būt noplūdes, ko sauc par slapjajiem sapņiem, t. i., sēklas noplūde miegā. Daži zēni, pirmo reizi savā gultā ieraugot slapju, lipīgu šķidrumu, var nobīties vai ari censties paturēt noslēpumā jaunumus par nakts noplūdēm. Šis stadijas laikā jūsu dēls biežāk pārdzīvos spontānu erekciju, un ne visiem šiem gadījumiem būs seksuāls iemesls. Ļoti iespējams, ar erekciju viņš modīsies ik ritu, taču bieži tas notiks arī neērtā vai mulsinošā laikā. Tēva vai mātei vajadzētu parunāt ar zēnu un palīdzēt viņam saprast, kādas izmaiņas notiek viņa ķermenī.
Dažiem zēniem uz augšlūpas var parādīties viegls sejas apmatojums. Palielinoties balsenei, mainīsies arī zēna balss. Palielinoties muskuļaudu apjomam un pieaugot plecu platumam, viņš kļūs garāks un stiprāks. Šīs stadijas laikā zēniem var novērot visnozīmīgākās auguma izmaiņas.



Ceturtā stadija. Ceturtās stadijas laikā kļūst resnāks zēna penis un turpinās viņa sēklinieku un sēklinieku maisiņu augšana. Matiņi padusēs un uz sejas kļūst rupjāki, zēna āda var kļūt taukaināka. Viņa sviedru dziedzeri palielinās sviedru izdalīšanos, un tie var radīt ķermeņa smaržu.



Piektā stadija. Jūsu dēla sēklinieki un penis ir sasnieguši savu īsto lielumu. Vairumam zēnu stiepšanās garumā palēninās un tad apstājas, bet dažiem tā vēl kādu laiku turpinās. Dažiem zēniem ir raksturīgs lielāks ķermeņa apmatojums, un lielākā daļa zēnu šajā stadijā sāk skūt bārdu.



Kas notiek zēna jūtu pasaulē?
Pret zēniem pubertātes periodā sabiedrība ir laipna, un vairumam zēnu patīk pārdzīvotās izmaiņas. Viņiem patīk izrādīt lielākus muskuļus, augumu un dzimumorgānus, pat ja tas ir tikai ģērbtuvē. Arī vecāki ir priecīgi, ka viņu zēns pārtop par jaunu vīrieti, un vecāku jūtas pret izmaiņām dēlos ir viennozīmīgākas nekā jūtas sakarā ar meitu izmaiņām. Tomēr tas nenozīmē, ka pubertātes izmaiņas zēniem vecāki prot izskaidrot vai apspriest labāk. Dzimumlocekļa augšana un slapjie sapņi tiek apspriesti daudz mazāk nekā krūšu augšana un menstruācijas. Par pubertātes izmaiņām ar bērniem visvairāk mēdz runāt mātes, taču mātēm nav personīgās pieredzes par zēnu izmaiņām pubertātes laikā. Tāpat kā tēvi izjūt neveiklību, runājot ar meitām par menstruācijām, dažām mātēm ir neērti runāt par slapjajiem sapņiem ar saviem dēliem. Abiem vecākiem būtu jāatrod veids, kā pastāstīt dēlam par gaidāmajām ķermeņa izmaiņām.
Bērnam ir jāzina, ka viņš var katram no jums uzdot jebkādu sev svarīgu jautājumu. Ir izdotas arī vairākas grāmatas, kas apraksta jauniešu pubertātes fiziskās un emocionālās izmaiņas.

 

Tāpat kā tēvi izjūt neveiklību, runājot ar meitām par menstruācijām, dažām mātēm ir neērti runāt par slapjajiem sapņiem ar saviem dēliem.


Zēniem, kuriem pubertāte sākas vēlāk nekā viņu vienaudžiem, šis periods var radīt lielas grūtības. Pārlieciniet dēlu, ka vēlīns sākums neietekmēs viņa faktisko attīstību.
Pasakiet viņam arī to, ka, pubertātei sākoties, procesi var attīstīties daudz ātrāk un viņš var izaugt un sasniegt brie¬dumu apmēram vienā laikā ar draugiem, kuru attīstība ir sākusies agrāk. Vēlīnu briedumu ieguvušiem zēniem var izveidoties negatīvs ķermeņa tēls un pašvērtējums, jo viņi parasti ir mazāka auguma nekā vienaudži.

Gatavojot savu dēlu pubertātes fiziskajām izmaiņām, sagatavojiet viņu arī emocionālajām izmaiņām. Arī zēniem ir biežas garastāvokļa maiņas, lai gan mūsu sabiedrība to ne vienmēr apzinās. Pastāstiet dēlam, ka viņš ne vienmēr pārdzīvos tik intensīvas emocijas. Meklējiet veidu, kā jūs varat dēlam parādīt savas raizes par viņa nomāktību. Vairumam bērnu patīk muguras vai pēdu paberzēšana kaut vai fiziska kontakta dēļ - pat ja viņi atvadoties vairs neļauj sevi noskūpstīt.


No grāmatas Kā izaudzināt brīnišķīgus bērnus no 6 līdz 12 gadiem. Rokasgrāmata vecākiem un pedagogiem, R.: Valters un Rapa, 2003.

Reklāma
Reklāma