Idejas, kā ar bērnu kvalitatīvi pavadīt laiku internetā

Saskaņā ar jaunākajiem pētījumiem, vismaz 90% bērnu un jauniešu lieto internetu katru dienu. Kā rīkoties vecākiem situācijā, kad internets un citas modernās tehnoloģijas kļuvušas par mūsu ikdienas sastāvdaļu, līdzīgi kā agrāk grāmatas, radio un TV? Speciālisti iesaka nevis aizliegt vai ignorēt internetu, bet gan iepazīt to kopā ar bērnu, izmantojot interneta vietnes, kas izveidotas speciāli bērniem.

Mēs nedrīkstam ignorēt faktu, ka internets ir kļuvis par mūsu ikdienas sastāvdaļu – līdzīgi kā agrāk par tādu kļuva grāmatas, radio, TV.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mēs nedrīkstam ignorēt faktu, ka internets ir kļuvis par mūsu ikdienas sastāvdaļu – līdzīgi kā agrāk par tādu kļuva grāmatas, radio, TV.

„Kā liecina Latvijā veikti pētījumi, vismaz 90% bērnu un jauniešu internetu lieto katru dienu. 75% no šiem jaunajiem interneta lietotājiem uzskata, ka šī vide nesatur jel kādus apdraudējumus. Protams, mēs, pieaugušie zinām, ka internetā ir ārkārtīgi daudz informācijas, ko bērnam nevajadzētu redzēt – vardarbība, pornogrāfija, naidīgi komentāri. Mēs zinām, ka internetā klejo pieaugušie, kam ir nekrietni nodomi un kas var ļaunprātīgi izmantot mūsu bērna uzticēšanos,” saka Latvijas Interneta asociācijas izpilddirektors Viesturs Šeļmanovs-Plešs, „taču mēs nedrīkstam ignorēt faktu, ka internets ir kļuvis par mūsu ikdienas sastāvdaļu – līdzīgi kā agrāk par tādu kļuva grāmatas, radio, TV. Ja mēs to ignorēsim, mēs pakļausim bērnu riskam, ka viņi internetu iepazīs „mums aiz muguras”, mums nezinot. Tāpēc vislabākais veids, kā to izdarīt, ir kopā ar bērnu. Eiropas telekomunikāciju tīklu operatoru asociācijas (ETNO) pētījuma dati liecina, ka  Latvijas bērniem ir vismazākā vecāku kontrole - 71% vecāku bez bažām atļauj bērniem brīvu rīcību internetā. Tā ir bīstama tendence”.

Reklāma
Reklāma


Internetā var atrast daudz laba un noderīga
Arī portāla mammam.lv/tetiem.lv galvenā redaktore un trīs bērnu mamma Sindija Meluškāne uzskata, ka internetu nevajag ignorēt, bet gan iepazīt kopā – vecākiem un bērniem: „Internets sniedz visplašākās iespējas ātri, viegli un bez maksas atrast to, ko tu meklē.” Sindija Meluškāne kopā ar saviem bērniem internetā meklē krāsojamos zīmējumus, interesantas un attīstošas spēles, dzejoļus, skaitāmpantus, mīklas un rotaļas. Viņas dēls spēlē ar ģitāru, lai viņu iedvesmotu un motivētu, Sindija kopā ar dēlu internetā kopā skatās pasaules labāko ģitāristu spēli. Kopā ar bērniem viņa skatās spilgtākos fragmentus no futbola vai hokeja spēlēm, asprātīgus klipiņus, multiplikācijas filmas un klausās pasakas.

Svarīgi, lai interneta vide neaizstāj reālu komunikāciju
„Interneta vide ir kļuvusi par būtisku mūsdienu pasaules sastāvdaļu, kas ietver visu to pašu, ko sastopam reālajā pasaulē – gan dažādas iespējas, gan bīstamību,” uzver psihoterapeite Zane Krūmiņa, „Vecāku uzdevums ir gādāt ar to, lai bērni saņem balstu savai izaugsmei un attīstībai, vienlaikus rūpējoties par fizisko un emocionālo drošību un stabilitāti. Līdzīgi, kā runājot par drošību uz ūdens, ielas vai personīgo drošību attiecībās, ir svarīgi bērnu iepazīstināt ar drošības jautājumiem interneta lietošanā. Vecākiem ar bērniem kopīgās aktivitātēs pavadīts laiks ir emocionāli ciešas attiecības stiprinošs. Arī internets var būt kopīga laika pavadīšana, jaunu lietu apgūšana. Tomēr būtiski, lai interneta vide neaizstāj reālu komunikāciju, lai neveicina norobežošanos un atsvešināšanos.”

Latvijas interneta vietnes, kur vecāki kopā ar bērniem var kvalitativi pavadīt laiku:

Pasakas.net
Interneta portālā pasakas.net var izlasīt un noklausīties visplašāko latviešu tautas pasaku klāstu, noskatīties latviešu multiplikācijas filmas, klausīties audiogrāmatas (arī grāmatas, kas iekļautas skolu ieteicamās literatūras sarakstā), mācīties skaitāmpantus, šūpuļdziesmas, risināt mīklas, zīmēt. Kopā ar bērnu var noskatīties latviski iztulkotas filmiņas Neērtības radībiņām, kas stāsta par dzīvniekiem ar īpašām vajadzībām. Lapā var atrast daudz interesanta gan pieaugušie, gan bērni.

Mana spēļu kaste
Interneta vietnē Mana spēļu kaste bērni var mācīties ciparus, saskaitīšanu, atņemšanu, burtus, divskaņus, likt mozaīku, spēlēt karātavas, atmiņu spēles un pat klavieres! Jā, jā, klavieres! (Patrimpelēt būs interesanti ari pieaugušajiem!:-))

Barni.lv
Šajā lapā bērni kopā ar vecākiem un lācēnu Bārniju var mācīties rēķināt, iepazīt pulksteni, spēlēt atmiņas spēli, krāsot zīmējumus, kā arī lasīt pasakas par aizraujošajiem Bārnija piedzīvojumiem.

Varbūt tu vari ieteikt vēl kādas Latvijas interneta vietnes, kurās kopā ar bērnu var kvalitatīvi pavadīt laiku?