Ko darīt, ja piemetusies caureja un vemšana?

BKUS mikrobioloģijas laboratorijā 2011. gada pirmajos divos mēnešos konstatētas 356 rotavīrusa pozitīvas fēču kultūras, kas salīdzinot ar 2010. gada pirmajiem diviem mēnešiem ir vairāk nekā 300%. No vēdersāpēm un caurejas nav pasargāts ne pieaugušais, ne bērns. Konsultē uztura speciāliste Natālija Petruhina.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Cilvēki bieži ir slimojuši ar caureju, vemšanu un sāpēm vēderā. Tam par iemeslu var būt dažādas saslimšanas. Caurejas cēloņi var būt bakteriāla infekcija, vienšūņi un zarnu parazīti. Caureju izraisa arī dizentērijas nūjiņa, salmonellas, lamblijas, trihomonas, amēbas, cērmes.

Rotavīrusa infekcijas laikā bērni sirgst ar vemšanu un caureju, līdz ar to tiek strauji zaudēts šķidrums. Pati vemšana un caureja nav bīstama, bet gan tieši zaudētais šķidruma daudzums. Caureja un vemšana — var ilgt līdz pat 7 dienām, tā bērnam izraisot smagu šķidruma zudumu, kas var būt bīstami bērna veselībai. Lai aizvietotu zaudēto šķidrumu un nodrošinātu bērna organisma rehidratāciju, bieži ir nepieciešams bērnu ievietot slimnīcā.

Zāļu pret vīrusu nav. Iekļūstot zarnās Rota vīruss ļoti straujas vairojas un noārda vecās zarnu šūnas, process notiek 4-5 dienas, kamēr visas vecās šūnas ir noārdītas.
 

Kā darbojas vēders?
Kā zināms, cilvēka organisms ir sarežģīts un unikāls. Un kā viens no piemēriem ir tas, ka organisms dabiskā veidā spēj atjaunoties, tikai katrai sistēmai vai organiskai vienībai, ir vajadzīgs attiecīgi ilgāks vai mazāks laika periods. Zarnu traktam, ir sava aizsargbarjera, kas iedalās vairākos līmeņos. Viens no svarīgākajiem ir zarnu gļotādas mazie darboņi enterocīti, kas atbild par gļotu barjeras izveidi un uzturēšanu, šķidruma, pārtikas, elektrolītu, vitamīnu un citu organisma funkcionēšanai nepieciešamo vielu uzņemšanu un transportēšanu. Nelabvēlīgu apstākļu ietekmē šie „darba rūķi” tiek bojāti, kā rezultātā mūsu organisms nespēj cīnīties un darīt savus tiešos pienākumus, un mēs saslimstam. Bieži šī problēma izpaužas, kā vēdera darbības traucējumi, kur biežākā izpausme ir caureja. Tā kā organisma dabīgais vairogs ir sabojāts, vīrusi un citi nelabvēļi brīvi spēj vairoties, izdalīt toksīnus un bojāt zarnu gļotādu dziļāk un plašāk. Līdz ar to organisms izsīkst, jo bojājumu dēļ neuzņem sev ļoti vajadzīgās izejvielas, lai sevi uzturētu darba kārtībā.

Caureja būtībā ir aizsargreakcija, kad ar paātrinātas zarnu darbības palīdzību organisms cenšas atbrīvoties no mikrobiem, to toksīniem un baktērijām.

Reklāma
Reklāma

Ķermeņa aizsargreakcija
Tātad, caureja būtībā ir aizsargreakcija, kad ar paātrinātas zarnu darbības palīdzību organisms cenšas atbrīvoties no mikrobiem, to toksīniem un baktērijām. Visbiežākais caureju pavadošai simptoms ir organisma atūdeņošanās. Turklāt caurejas var būt ļoti dažādas — vēdera izeja var būt ļoti šķidra, ūdeņaina vai putrveidīga. Var būt gļotu un asins piejaukums. Vienlaicīgi ar caureju var būt kolikveida sāpes vēderā, temperatūras paaugstināšanās, nelaba dūša, vemšana. Akūtas infekciozas caurejas izraisītāji ir vīrusi, bieži rotavīrusi. Tie rada akūtu caureju gan bērniem, gan pieaugušajiem. Tautā to bieži sauc par zarnu gripu jeb vēdergripu, kaut arī slimībai nav nekāda sakara ar īsto gripas vīrusu. Zarnu vīrusi izplatās ar netīrām rokām un priekšmetiem, no cilvēka, kas slimo ar infekciozo caureju, vai pirms 2 līdz 3 dienām pārslimojis to. Tāpēc nebūs lieki atgādināt — mazgājiet rokas!

Atūdeņošanās draudi
Smagas un akūtas caurejas gadījumā cilvēks zaudē daudz šķidruma un minerālvielu, galvenokārt nātriju un kāliju. Šķidruma zudums ir atkarīgs no caurejas stipruma. Tas ir lielāks, ja caureju pavada vemšana un paaugstināta ķermeņa temperatūra. Organisma atūdeņošanās ļoti strauji iestājas zīdaiņiem un maziem bērniem, tāpēc jāraugās, lai bērni uzņemtu pietiekami šķidruma. Tas, protams, attiecas arī uz pieaugušajiem! Vieglos caurejas gadījumos ir jūtamas slāpes un sausums mutē. Smagākos gadījumos kļūst sausa āda, samazinās tās elastīgums (saņemot ādu starp pirkstiem un atlaižot, tā iztaisnojas lēni). Pacients jūt nespēku, var būt galvas reiboņi. Samazinās izdalītā urīna daudzums (bīstami pazemināts urīna daudzums ir mazāk par 500 ml diennaktī). Šādos gadījumos noteikti jāvēršas pie ārsta! Šis ieteikums sevišķi jāņem vērā, ja runa ir par bērniem, zīdaiņiem un grūtniecēm. Zīdaiņiem caureja vairāku dienu garumā var būt ļoti bīstama. Tāpat bieži vien jaundzimušo zīdaiņu vecāki nav informēti, ka zīdaiņa vēdera izeja ir samērā šķidra un tā var būt pēc katras ēdienreizes, sevišķi tas attiecas uz ar krūti barotiem mazuļiem. Bet pieaugušajiem par caureju var saukt stāvokli, kad vēdera izeja ir biežāka par 6 reizēm 24h/laikā. Jāatceras, ka bieži vien caureja ir saistīta ar dažādām uztura nepanesībām, piemēram laktozes nepanesību. Tāpēc caurejas iemesla noteikšanai svarīgi laikus apmeklēt ārstu. Pie ārsta jāvēršas pēc iespējas ātrāk arī, ja caureju pavada augsta temperatūra, ja ir ļoti stipras sāpes vēderā, ja vemšanas dēļ neizdodas kompensēt zaudēto šķidrumu, ja ir ļoti izteikts nespēks, krampji vai bezsamaņa.

Smagas un akūtas caurejas gadījumā cilvēks zaudē daudz šķidruma un minerālvielu, galvenokārt nātriju un kāliju.

Kā rīkoties, ja piemetusies caureja?
Caurejas laikā jāievēro miera režīms, bet pats svarīgākais pasākums caurejas ārstēšanā ir zaudētā šķidruma atjaunošana. Šķidrumu jādzer apmēram 2 l dienā un pat vairāk. Vairāk šķidrumu jādzer, ja bez caurejas ir arī vemšana, svīšana un paaugstināta ķermeņa temperatūra. Šķidrumu jālieto tik daudz, lai nebūtu organisma atūdeņošanās. Vēlams šķidrumu dzert nelieliem malciņiem. Var dzert tēju, nesaldas vājas augu tējas, Nevajag dzert augļu un ogu sulas, stipri saldinātus citus dzērienus. Ieteicams lietot minerālvielām bagātinātu siltu ūdeni bez gāzes. Tā kā vīrusu infekcijas izraisa gremošanas trakta gļotādas bojājumus, ieteicams lietot gļotādas aizsargājošus un pārklājošus medikamentus.